por - 13968 przepisów (strona:2/932)

Z dalekich wypraw #6 Pora na krem! Gotuje się akcja 190

Dziś się to zmieni! Serwuję bowiem (podobno) typowo norweski krem. Bardzo łatwy w wykonaniu. Zastanawiam się tylko czy on taki norweski przez tego łososia czy przez pora. Bo ryba, fakt, tutejsza, ale warzywa i tak mają w większości z importu. Więc jak to z tą zupą jest? Sama nie wiem. Ale pyszna wyszła!Tym postem chciałam Was serdecznie zachęcić(...)poniżej ;)Przepisy przyjmuję do końca sierpnia. Liczy się data stempla pocztowego ;)We wrześniu zbiorę wszystkie zgłoszone przepisy. Liczę na Was! Mam nadzieję, że będzie co podsumować ;)To tyle zasad... Pora na pora. Pora na krem. Krem z pora. Witam w Norwegii! 1 duży por (bez zielonych liści) 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego (z kostek warzywnych) 2 łyżki

bastalena
Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki 836

Dzisiaj proponuję Wam niezwykłą surówkę: pyszną, chrupiącą i orzeźwiającą. Por w połączeniu z mocno chrupiącą młodą marchewką, pietruszką  i słodkim jabłkiem, a wszystko podkreślone smakiem lekkiego delikatnego sosu majonezowego i natki pietruszki. Taka surówka z wazrywami i dodatkiem jabłka to doskonały dodatek do pieczonego mięsa.: Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki. Inne przepisy na surówki: Surówka z marchewki(...)dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 1 mały por 2 marchewki 1 jabłko 1 pietruszka natka pietruszki sól pieprz 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary Przygotowanie: Por myjemy, przycinamy podstawę, kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Rozdrobniony por oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Marchewkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki 481

Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki...Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora.Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki.Kosteczki czerwonej papryki i dymki.Oblane gęstym jogurtem, oprószone szczypiorkiem.Zdrowy i chrupiący dodatek do obiadu.Polecam!Składniki:Biała część średniego pora;2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;1 duża marchewka;1/2 średniej, czerwonej papryki;5 średnich rzodkiewek;4 łyżki jogurtu greckiego;Sól;Pieprz.Spos(...)przygotowania:Por umyć, osuszyć, pokroić w krążki.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pora. Wymieszać.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać.Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki. Wymieszać.Dymki ze szczypiorkiem umyć, osuszyć. Dymki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno

Gospodyni Miejska
Pasta jajeczna z białym serem i porem z parowaru 185

skoro świt ;)W tygodniu ciężko wyrobić się rano ze śniadaniem, bo kawa i papieros ważniejsze ;) Też tak macie ? ;)No ale, że dziś niedziela, po obowiązkowej kawce i dymku, nadeszła pora spożywania najważniejszego posiłku w ciągu dnia, jak to niektórzy mówią.Na śniadanie wymyśliłem pastę jajeczną z białym serem i porem, oczywiście gotowana w parowarze. Oprócz twarogu rzecz jasna :)Składniki(...)białej części z pora80g białego sera chudego 0,5% 3 kromki chleba1 łyżka jogurtu naturalnego 3 listki świeżej bazylii  Przyprawy :pieprz czarny  Pora myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Jajka wkładamy na dolną półkę w parowarze, a wyżej w folii aluminiowej pokrojonego pora. Tak jak na zdjęciu wyżej, z folii robimy małą tackę. Parujemy

Parowar Faceta
Zupa krem z porów 154

Mówiłam już, że kocham zupy kremy? :) Ostatnio szukałam informacji, z czego jeszcze takową można zrobić i znalazłam - por! Warzywo z zasady uznawane tylko za dodatek do rosołu, a przecież również może być bazą pysznego dania.Składniki:- 3 pory (białe części)- 1 litr bulionu warzywnego- 100 g masła- 2 łyżki mąki- 1 łyżka śmietany- sól, pieprz - chleb do zrobienia grzanek- twardy(...)wcześniej, w sumie jeśli z kostki to też - w czasie dodawania składników musi być on gorący i - co najważniejsze - czysty. Gdy bulion się robi, my zabieramy się za krojenie pora - najlepiej każdego przekroić na pół i połówki jeszcze raz na pół, a potem kroić w plasterki - wyjdą nam takie optymalnie małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy nieco ponad połowę

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron penne z porem w sosie śmietanowo serowym 195

Pora na Pora ! Por, jest zdecydowanie moim ulubionym warzywem, i w zasadzie od niego wszystko się zaczęło. Gdy zastanawiałam się nad nazwą bloga, wiedziałam ze musi być po prostu chwytliwa. I jadłam właśnie ten makaron, aż dostałam olśnienia :) Znajomi stwierdzili krótko: Właśnie takiej nawy się po Tobie spodziewaliśmy..  Dla dwóch osób, lub jednej mnie..: 125 g makaronu(...)penne * pierś z kurczaka połowa pora  4 plastry sera, u mnie morski 2 - 3 łyżek śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka  Zaczynamy od ugotowania makaronu, bo to on potrzebuje najwięcej czasu. U mnie zwykle jest on al dente.  Pora i pierś kroimy. Pora zalewamy wrzątkiem, a kurczaka przyprawionego według własnego uznania, podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Następnie

Pora na pora
O nie gotowaniu obiadów. I krem z pora 235

robi się je błyskawicznie, no i starczają na dwa - trzy dni (lub tylko jeden obiad, jeśli C. wraca do domu głodny). Tym razem miałam trzy zalegające w kuchni pory, które wyglądały coraz smętniej. Nie pamiętam już, do czego je kupiliśmy, w każdym razie nie zużyliśmy wszystkich. Dawno, dawno temu ugotowałam krem z porów, który był pyszny. Szczęśliwym trafem zapisałam(...)jednak nie mogę znaleźć źródła. Poza tym pozmieniałam proporcje, dodałam śmietanę zamiast mleka, więc nadałam zupie mojego smaku. Wyszła gęsta za sprawą ziemniaków, które też sprawił, że smak pora jest delikatniejszy. Kremowa, sycąca, rozgrzewająca - idealna! Gałka muszkatołowa nadaje jej wyjątkowości - koniecznie musi spróbować, póki jest jeszcze ciemno i zimno wieczorami.Zupa krem z poraSkładniki:(na 4 porcje)3 pory (tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia 159

Pora przystąpić do kolejnej akcji wspólnego pieczenia, czyli do październikowej piekarni organizowanej przez Amber ! Tym razem pieczemy chleb Moniki z bloga Gotuje bo lubi.Chleb, dzięki swoim dodatkom ma bardzo oryginalny smak. Bardzo szybko zniknął i od razu żałowałam, że upiekłam go tylko z połowy porcji. Drugi raz już nie zrobię tego błędu :).Chleb pięknie wyrósł(...)koszyku i o dziwo nie wyszedł mi beret ;). Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia Składniki: Zaczyn 3/4 szklanki mąki chlebowej 1/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe1 szklanka wody400 g maki pszennej 750200 g mąki pszennej razowej3/4 łyżki solicały zaczynDodatkowo:1 duży por1/2 łyżki miodu1 łyżka octu balsamicznego100 g pestek

Kulinarne przygody Gatity
Dorada pieczona z porami i pieczone ziemniaki 237

się kupić świeżą doradę w jednym z krakowskich dyskontów, od razu wiedziałam co z nią zrobić. Pieczona dorada ma bardzo delikatne mięso i nie potrzebuje wielu dodatków. Z porem i ziemniakami komponuje się idealnie, a dzięki temu, że możemy piec wszystkie składniki dania jednocześnie, obiad robi się prawie sam ;). Polecam wszystkim miłośnikom ryb. Składniki na 4 porcje: 2 średnie(...)Polać oliwą, posypać solą i suszonym tymiankiem. Zapiekać przez 25-40 minut (w zależności od wielkości i gatunku ziemniaków) w temp. 180ºC, mieszając do czasu do czasu.Dorada pieczona z porami:Dorady dokładnie umyć osuszyć i wykroić 4 filety. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.Pora umyć i pokroić na półplasterki.Naczynie do zapiekania delikatnie skropić oliwą, ułożyć

Obiad za dychę
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 341

przepis w Internecie – jednak bez skutku. Jakoś nic mnie nie zadowalało. Postanowiłam wymyślić coś sama. Początkowo tarta miała być z samym kurczakiem i pieczarkami. Ostatecznie dodałam, do niej jeszcze pora i nie żałuję, bo danie wyszło bardzo smaczne. Nieskromnie przyznam, że smakowała również  mojemu bratu, który nie lubi grzybów. Tym razem nie marudził, a nawet pochwalił! Mój przepis(...)taka wykorzystana wiedza tego, co znalazłam w Internecie, jednak mojego autorstwa. Nie kopiowałam żadnego przepisu. Połączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można do niego dodać zioła

Fabryka pomysłów
Zupa porowa z szynką. Wyjątkowy smak! 82

wiem jak wy, ale dla mnie, jedną z moich ulubionych sałatek jest sałatka z pora i szynki. Dlatego też gdy natknąłem się na przepis na zupę porową z szynką nie mogłem jej nie wypróbować. I powiem wam jedno – teraz to też moja ulubiona zupa! Bardzo lubię to połączenie świeżości pora z dobrą szynką. Jest z jednej strony lekkie(...)robimy (poza oczywiście pomidorową) z tego pozostałego bulionu. Jest to świetne rozwiązanie, aby nie wyrzucać wczorajszego rosołu a ponadto świetne urozmaicenie codziennej diety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa z pora i szynki zabielona śmietanką 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 230 kcal Uwielbiasz

ProstePesto.pl
Ryż basmanti z porem, orzeszkami i tahini 163

trochę Azji i pokażę Wam jedno z ich bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie i jego właściwościach już wspominałem ale o porze ani troszeczkę. Por to imponująco zdrowe warzywko: lekkostrawne, zasadotwórcze, z dużą ilością żelaza i krzemionek, odtruwające organizm. Poza tym kiedy gra pierwsze skrzypce w daniu nadaje mu bardzo ciekawy smak(...)himalajskaMasło łyżeczkaPrzygotowanie:1/ Namoczony wcześniej ryż (minimum pół godziny) gotujemy w osolonej wodzie ok. 12 minut na małym ogniu.2/ W między czasie podsmażamy na maśle pokrojony w drobne paski por. Gdy por zmięknie dodajemy orzeszki na krótką chwilę i zdejmujemy z kuchenki.3/ Gdy ryż jest już gotowy mieszamy go razem z porem i orzeszkami z patelni którą jeszcze na chwilę

Kuchnia PROzdrowotna
Nadziewane pory zapiekane w sosie holenderskim 175

cytryny nadal mieszając a następnie sól i biały pieprz. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy (w tradycyjnym sosie holenderskim nie ma śmietany, ale ja zamierzam pory w tym sosie zapiec, więc to moja inwencja twórcza :)). Białą część pora przekrawamy na 2 części i następnie kroimy te części wzdłuż by powstały łódki. Do tych łódek wkładamy parówkę(...)przykrywamy drugą częścią pora. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu, następnie układamy faszerowany pory, układamy na nich plastry pomidorów, oraz plastry żółtego sera. wszystko zalewamy sosem, posypujemy suszonymi ziołami i pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut. klarujemy masłotrzepiemy żółtka na parzedo środka porów wkładamy parówkipo upieczeniu

Bon Appetit Małgorzaty
C - Zupa z duszonych porów 155

zupę z porów natknęłam się dopiero wczoraj. I to w firmowej stołówce. Była nawet całkiem niezła, ale po powrocie do domu postanowiłam zrobić ją po swojemu. Poza zdziwieniem męża, że zupę robię na patelni, zaskoczeń nie było. Wyszła pyszna!:) Zupa z duszonych porów Składniki(...)por              0,5 kg ziemniaki              1 szt marchewka              1 szt szczypior

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem 159

Lubicie zapiekanki?Moje dzisiejsze nie specjalnie pięknie się prezentują (upsss.... ktoś dorwał się z ketchupem przed sesją) ale ich walory smakowe zdecydowanie zrekompensowały tą małą wpadkę - a wszystko dzięki porowi, duszonemu z czosnkiem na masełku - mniam! Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem Składniki: 3 duże bułki - bagietki 1 kg pieczarek 1 średni por 4 łyżki masła + do posmarowania bagietek(...)żółtego sera 2 ząbki czosnku suszone oregano sól, pieprz ew. ketchup, sos czosnkowy lub inny Pora umyć, pokroić w cienkie krążki, dusić do miękkości  po przykryciem  na patelni z dwiema łyżkami masła,szczyptą soli i drobno posiekanym czosnkiem (należy mieszać od czasu do czasu, by por się nie przypalił - można podlać łyżką wody). Gotowy przełożyć do miseczki.Pieczarki oczyścić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała