por - 14468 przepisów (strona:13/965)

DIY: Pasta cukrowa 248

Każdy zainteresowany wie do czego służy pasta cukrowa, osobom nie w temacie już spieszę z wyjaśnieniem. Nie, nie jest do jedzenia, chociaż można by się uprzeć

Pora na pora
Gorąca czekolada 222

Gorąca czekolada jest najlepsza na takie paskudne, zimne, jesienne dni, jak dzisiaj.  1,5 szklanki wody 2/3 szklanki cukru (lub wg uznania) trochę ponad pół

Pora na pora
Ciastka lane, rozlane 214

Dopiero teraz gdy oglądam bloga widzę ile jemy słodyczy, choć tak naprawdę jest to mała część.. Dzisiaj ciastka lane, rozlane. Skąd taka nazwa ?  A

Pora na pora
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 213

Kolejne ciasto z rodzaju magicznych, znikających w bardzo szybkim tempie. Moja ulubiona propozycja podania, to chyba ta na ciepło, z gałką lodów waniliowych, z bitą śmietaną

Pora na pora
Syrop Pini, czyli nalewka z młodych pędów sosny 230

Młode pędy sosny najlepiej zbierać na początku maja. Koniecznie z kilku drzewek, żeby nie oskubać tylko jednego, ponieważ uniemożliwimy mu tym wzrost. Nie wybieramy tych największych

Pora na pora
Malinowa tarta 236

Rewelacja na Bałtyku - WAKACJE ! Z tej okazji postanowiłam zrobić ciasto z malinami. Pierwotnie miało być zupełnie inne niż wyszło, ale oczywiście, z tej wakacyjnej radości pomyliłam

Pora na pora
Zapiekanka warzywna z kurkami 198

Zapiekanka spokojnie starczy dla 3 - 4 osób, na niedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam

Pora na pora
Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 216

Czerwony smok, żonkil, podwójna harfa i... por! To narodowe symbole Walii. Od czasu rządów dynastii Tudorów por jest ważnym elementem tej małej krainy. To także składnik wielu potraw kuchni walijskiej. Dziś wieczorem Walijczycy rozegrają mecz o półfinał Euro 2016. Z tej okazji proponuję zapiekane pory w towarzystwie młodych ziemniaków i kurczaka. Składniki 250 g piersi z kurczaka 2 pory(...)Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Od porów odcinamy zieloną część, a białą myjemy i obieramy z pierwszej warstwy. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową

My Chcemy Jeść
Domowy Baileys 391

"Irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem wanilii i kakao. Deklarowana przez producenta zwartość alkoholu to 17%.  Po raz pierwszy skosztowano Baileysa

Pora na pora
Cheb orkiszowy z orzechami 245

Nie jadam często pieczywa, ale jeżeli już mnie ochota na nie weźmie, lubię je czasem upiec sama. Nie potrzeba żadnego zakwasu, chleb jest banalny w przygotowaniu

Pora na pora
Zupa krem z kukurydzy 240

Jest moim zupowym faworytem, szybka i naprawdę kukurydziana. Ważnym elementem jest dobry mikser, kiedyś używałam blendera, i zupa była kremem, ale zdarzały się niedokładnie zmiksowane skórki

Pora na pora
Pikantny gulasz z indyka dla prawdziwych twardzieli 222

Gulasz/ zupa w zależności jak kto woli nazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście

Pora na pora
Nalewka wiśniowa 251

Jak się robi nalewkę to trzeba mieć silną wole, a jak się jej nie ma, to chociaż krótką pamięć i zapomnieć o niej przynajmniej na 3

Pora na pora