selera 1 część pora 2 gałązki lubczyku kilka gałązek pietruszki 2 kostki rosołowe sól, pieprz 30 dag pieczarek 3 czerwone papryki 2 pomidory 2 łyżki majeranku 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu chilli świeża lub w proszku Sposób przygotowania: 1. Kurczaka podzielić na części, umyć, przełożyć do sporego garnka. Warzywa obrać, umyć, marchewkę pokroić w plastry(...)kostki rosołowe i gotować do miękkości. 2. Gdy kurczak się ugotuje, mięso oddzielić od kości i skóry. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do odcedzonego wywaru. 3. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i podsmażone z cebulą pieczarki. 4. Do gotującej się zupy dodać pietruszkę i lubczyk. 5. Dodać rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat i ketchup. 6. Całość doprawić solą, pieprzem, chilli
A Ty Smakuj Mniepiosenka sławiąca tą zupę! Przygotowałam ją na sposób hinduski. Pomidorowa o smaku curry. Aromatyczna. Kremowa konsystencja. Pyszna na ciepło i zimno. Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych Łowicz cebula 2 ząbki czosnku 1 mała puszka mleczka kokosowego łyżka oleju rzepakowego sól do smaku 1 l wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz Curry: przygotuj sama lub użyj gotowej mieszanki(...)swój aromat. Następnie wlej olej, cebulę pokrojone w piórka i zmiażdżony czosnek smaż kilka minut dodając koncentrat pomidorowy. Następnie dodaj zawartość 2 puszek pomidorów i uzupełnij wodą garnek. Gotuj 10 minut. Potem wlej mleczko kokosowe. Całość zblenduj. Podawaj posypaną świeżą kolendrą
AZgotuj!rozgotowanych pomidorów , dodajemy kilka ząbków czosnku , świeże zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ilość przypraw , ziół i czosnku dodajemy wg. uznania. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. 5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut. Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów
Aromatyczne Podróżełyzki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 0,5 łyżeczki mielonego kuminu Wykonanie: Sos - cebulę (posiekaną), czosnek (rozgnieciony), namoczone papryczki chili, przecier pomidorowy, oliwę i zioła dokładnie zmiksować. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można dodać odrobinę wody (lub przecieru pomidorowego), jeśli natomiast jest zbyt rzadki można dodać nieco mąki). Przygotowany sos odstawić. Farsz - na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej(...)się zeszkli, dodać drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Chwilę smażyć, a następnie dodać kukurydzę, papryczkę jalapeno i krojone pomidory z puszki, posolić, dodać oregano i kumin. Dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut. Jeżeli masa zrobi się zbyt sucha podlewać przecierem pomidorowym (passatą). Plastry wołowiny pokroić na bardzo cienkie paseczki i dodać do masy pomidorowej. Smażyć przez około
Codzienne GotowaniePizza każdemu kojarzy się z sosem pomidorowym i dodatkami, my postanowiliśmy zrobić ją na odwrót. Zamiast sosu wykorzystać świeże zioła w postaci pesto, a na wierzch wrzucić pomidory. Jak już nie raz wspominaliśmy lubimy proste przepisy. Proste połączenia smaków, tak samo będzie w tym przypadku. Jedynie pesto, pomidory i ser. Niewiele, a smak wyśmienity. Często będziemy dodawać pizze
KasiaiKrzysiu.plmiłośników kuchni włoskiej i makaronów – nadziewane conchiglioni i zapiekane w piekarniku Składniki na nadzienie: - 300 g świeżego szpinaku - 250 g sera ricotty - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 5 pomidorów suszonych - sól, pieprz, czosnek Składniki na sos pomidorowy: - 6 średnich pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka miodu - sól pieprz Dodatkowo makaron Conchiglioni (duże muszle(...)pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Gdy pomidory nam zmiękną przyprawiamy je solą, pieprzem i miodem. Gdy wszystko mamy gotowe to naczynie żaroodporne wykładamy sosem pomidorowym. Na sosie układamy muszle które wcześniej nadziewamy nadzieniem szpinakowym. Po wierzchu posypujemy lekko startym parmezanem. Całość
Kuchenne Wariacjehitem w moim domu i żałuję, że tak późno ich spróbowałam! :) Filety z kurczaka i aromatyczny farsz pomidorowy z Newellą + frytki z selera danie dla 3 osób Składniki: 3 filety z kurczaka 50 g Newelli naturalnej 6-7 suszonych pomidorów listki świeżej bazylii pieprz 1 średni seler papryka słodka zioła prowansalskie łyżka oleju kokosowego sól różyczki brokuła Newellę
FitKotmała 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 cebula oliwa 3 opakowania ryżu (3 x 100g) 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża, kwaśna śmietana 18% kilka świeżych liści bazylii i oregano (ewentualnie suszone) do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Kapustę umyć, zewnętrzne, zniszczone liście odciąć, pozostałe(...)miękkości (około 14 minut). W dużej brytfannie połączyć ze sobą mięso mielone, ryż i kapustę. Sos pomidorowy: Do szklanki lub małego garnuszka wlać 1/4 szklanki wody, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Do misy blendera wlać pomidory z puszki, śmietanę, dodać czosnek, bazylię, oregano, nieco soli i pieprzu, dużą ilość ziół prowansalskich i mąkę ziemniaczaną
Passions hobbies lifedojrzewającej 3-4 pomidory rukola garść oliwek świeże listki bazylii świeże oregano Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki, odstawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Do pozostałej mąki dodać zaczyn, sól i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Mozzarellę pokroić(...)kawałki, fetę w kosteczkę. Plasterki szynki porwać palcami. Listki oregano oddzielić od łodyżek. Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Posmarować sosem pomidorowym, na wierzchu ułożyć 1/2 pomidorów i mozzarellę, posypać listkami oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika podzielić na porcje. Na każdą wyłożyć część rukoli
6niebozupę ( najlepiej z dużą ilością mięsa ) 1 dużą lub 2 małe marchewki 1/2 niedużego selera 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 puszki pomidorów ( w sezonie można użyć świeżych ) 4 łyżki śmietany 18% łyżka mąki pszennej 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 żabki czosnku przyprawy – pieprz, sól, czubrica czerwona Do średniej wielkości garnka wlewam wodę(...)minut. Warzywa obieram, kroję w drobną kostkę i dorzucam do garnka. Gotuję kolejne 20 minut lub do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Dodaję pomidory, doprawiam 2-3 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Chwilę gotuję ( 5-6 minut max.). Do miseczki odkładam śmietanę, dodaję mąkę – mieszam na jednolitą masę, dolewam chochlę zupy i mieszam, wlewam do garnka i doprawiam. Dodałam łyżeczkę
Niebieski kubek z kawapappardelle Anny Marii. Moje pappardelle na niedźwiedzi czosnek (i najprawdopodobniej szpinak) jeszcze będą musiały poczekać, a tymczasem wystąpią wraz z suszonymi pomidorami, domowej roboty. Muszę przyznać, że występ ogromnie udany, makaron jest lekki, świeży, bardzo pomidorowy i taki naturalny w smaku, tak prawdziwy, jak żaden z dotychczas przeze mnie kupowanych, choćby najlepszych i najdroższych. I nigdy nie przekonacie się(...)mąki pszennej bardzo dobrej jakości, najlepiej z pszenicy durum lub tortowa pół na pół z semoliną 4 duże jajka płaska łyżka soli 2 łyżki oliwy z zalewy pomidorów suszonych 10 dużych pomidorów w oliwie (odsączonych) odrobina wody 1. Pomidory pozbawiamy skórki (o ile to możliwe - ja miałam swoje i skórka zeszła bez problemu), kroimy w dużą kostkę. Jeśli
Kuchnia PrezydentowejCzosnek – 4 ząbki 10g – 15 kcal Marchew 3-4 średnie 320g -86,5kcal Pomidory 500g – 115kcal Koncentrat pomidorowy 4 łyżki ok. 50g –46 kcal Domowa kostka rosołowa – przepis umieszczę po dopracowaniu Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz świeżo mielony, sól himalajska, papryka ostra, pietruszka, bazylia, oregano Umytą cieciorkę zalewam wrzątkiem i moczę przez całą(...)Następnie dodaję wypłukaną cieciorkę i ok 1,5l wody. Rozrabiam koncentrat pomidorowy w szklance z niewielką ilością wody, wlewam do garnka. Dodaję ziele angielskie, sól himalajską i liść laurowy. Gotuję około 1 godziny co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone pomidory – jeśli świeże to obrane ze skórki, sparzone lub gotowe z puszki, skrapiam sokiem
IzaGotujeduża cebula 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1/2 dużej żółtej papryki 2 duże pomidory (malinowe) 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g tartej mozzarelli słodka papryka w proszku zioła prowansalskie sól morska świeżo mielony pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy, odkrawamy końce i przecinamy wzdłuż na połowy. Za pomocą łyżki wydrążamy(...)gniazda nasienne. Solimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane pomidory (bez skóry), przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami i papryką i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dusimy razem przez 10-15 minut. Cukinie oprószamy pieprzem i słodką
Moje Kuchenne Rewelacjezupą. Najbardziej lubię ją z ryżem ale niekiedy gotuję też z makaronem. W sezonie najlepiej zrobić ją z świeżych pomidorów a poza sezonem z passat czy przecierów pomidorowych. Przepis na sos z pomidorów idealny do zupy, znajdziecie tutaj . Post Domowa pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujenaszym domu. Składniki: - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1 posiekana papryczka chilli - 2 puszki pomidorów - duża garść świeżej bazylii (ale może być suszona) - 2 łyżki oliwy - cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz - 3 łyżki gęstej śmietany - parmezan do posypania - przecier pomidorowy - 500 ml bulionu z kostki rosołowej Sposób przygotowania: 1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy(...)rozgrzewamy w garnku, w którym będziemy gotowali zupę. Wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy. 3. Następnie dodajemy odrobinę posiekanego chilli. Wszystko delikatnie smażymy. 4. Po chwili dodajemy pomidory z puszki , przecier pomidorowy i wlewamy około 2 szklanek bulionu. 5. Przyprawiamy cukrem( płaska łyżeczka) , solą i pieprzem. 6. Gotujemy ok. 30 min. 7. Następnie
Pan i Pani Smith w kuchni