starta skórka z 1 cytryny 115 g tuńczyka z puszki 2 łyżki kaparów sól pieprz 2 suszone pomidory pokrojone w paski świeża bazylia Przygotowanie Pomidory przekroiłem na pół, wydrążyłem miąższ, natarłem wnętrze pastą pomidorową. W ten sposób przygotowane pomidory ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni
R'n'G Kitchenłopatki pół główki włoskiej kapusty (można dać białą, będzie bardziej wyczuwalna) pół korzenia świeżego selera korzeń pietruszki (1 większy lub dwa mniejsze) 3 świeże marchewki (około 25 dag) puszka pomidorów w zalewie 400 g koncentrat pomidorowy 200 ml 2 cebule białe 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody (jeżeli masz rosół to jak najbardziej możesz go dać zamiast wody
Poezja Smaków - blog kulinarnysosie pomidorowym bakłażany nie są suche i gąbczaste, a fantastycznie aromatyczne. Polecam! 1 duży bakłażan 4-5 ząbków czosnku 1 kartonik passaty pomidorowej (500ml) 1 kulka mozarelli 1 duży pomidor suszone zioła (tymianek, bazylia) świeżo mielona sól morska przyprawa uniwersalna /kostka rosołowa pieprz czarny, świeżo mielony Bakłażana po umyciu kroimy wzdłuż na cienkie plastry (jak na zdjęciu, około
Kuchenna Kontrrewolucyaoliwki (verde – zielone / nere – czarne) Origano – oregano Peperoncini – ostre papryczki Peperoni – ostra odmiana salami Prosciutto – szynka Pomodoro fresco – świeże pomidory Salame picante – pepperoni lub ostra salsiccia Salsa di pomodoro – sos pomidorowy Salsiccia – włoska biała kiełbasa Tonno – tuńczyk Wurstel – parówka, często wkrajana na pizzę pokrojona w plasterki, a czasem przekrojona wzdłuż na pół
Bon Ton Italiasuszone pomidory w zalewie (ja użyłam około 7-8 sztuk) około 2 dużych liści kapusty pekińskiej sol i pieprz do smaku Ostry sos pomidorowy z suszonych pomidorów i kaparów: 4 suszone pomidory w zalewie 3 kapary świeża papryczka chilli - ilość wedle uznania ;) sól i pieprz do smaku Sos: pomidory z kaparami (ja kupuję takie: link ) umieścić w misie blendera, dodać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!okazję)- mąka pszenna - 750g- drożdże 15g- sól 15g- woda 520 ml(tem. pokojowa)- jajko 1szt NADZIENIE- mięso mielone 0,5 kg- przecier pomidorowy (dodałam 300 ml)- pieprz świeżo zmielony- sól morska- bazylia- tymianek- olej (pomidory, bazylia, czosnek)- mozzarella 1 szt- suszone pomidory 4 szt- trochę rozpuszczonego masła do posmarowania bułek- odrobina wody do posmarowania Tym razem zrobiłam wersje łagodną
Basia w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale w okresie zimowym także często ją gotuję. Jest bardzo aromatyczna i smakuje o wiele lepiej niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu. 3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 7 cm białej części pora (lub średnia(...)listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego bazylia sól, pieprz Dodatkowo: makaron (może być zacierka lub ryż) 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ostu balsamicznego/jabłkowego 1 łyżeczka masła Opcjonalnie: odrobina cukru śmietana świeży koperek i natka pietruszki do posypania Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. Do garnka wrzucić
Di gotujesosem pomidorowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średni bakłażan (350g) 1 średni pomidor (200g) garść tartej mozzarelli garść tartego gruyere 2-3 łyżki tartego parmezanu garść świeżej bazylii 250ml beszamelu o średniej gęstości wg naszego przepisu ziołowy sos pomidorowy wg naszego przepisu do podania Instrukcje Bakłażana kroimy wzdłużnie na pół. Następnie każdą połówkę kładziemy na płasko(...)ręcznikiem. W międzyczasie siekamy drobno bazylię (pozostawiając nieco do dekoracji), a pomidora kroimy na cienkie (ok. 5mm) plasterki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Przygotowujemy również sos beszamelowy wg naszego przepisu. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy dolne cienkie plastry bakłażana (patrz zdjęcia). Na nich kładziemy plastry pomidora oraz posypujemy mozzarellą, parmezanem i bazylią. Przykrywamy zewnętrzną (sferyczną) częścią bakłażana, którą
Kulinarna Pokusacukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet opłukane śledzie(...)cytryny, wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać śledzie ciasno, polać sosem, układać śledzie, polać sosem
W Mojej Kuchni Lubięwłasnym, odsączonego z zalewy garść liści natki pietruszki, posiekanych garść liści świeżej mięty, posiekanych garść koperku, pisiekanego skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny Przygotowanie faszerowanych pomidorów: Odetnij wierzchy z pomidorów i odłóż na bok. Przy pomocy łyżki usuń z pomidorów miąższ i przełóż go do miseczki. Pomidorowe "miseczki" ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem
Chilli Czosnek i Oliwakukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry(...)Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami
Moja smaczna kuchniaduża cebula 1 szkl. bulionu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki cukru ewentualnie sól do smaku Sos pomidorowy 1 duża puszka pomidorów ( 560 g ) 1 średnia cebula 1 łyżka oleju 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka octu z czerwonego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru szczypta(...)Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki drewnianą łyżką. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Gotować 20 minut często mieszając. Przyprawić oregano i solą, jeśli trzeba. Sos pomidorowy: Do garnka wlać łyżkę oleju. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pomidory, a gdy trochę zmiękną zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ocet winny, szczyptę cynamonu
Posadzone i zjedzoneKujawski z czosnkiem 1 cebula – obrana i posiekana 1 łyżeczka słodkiej papryki po 1 posiekanej papryce chili żółtej, zielonej, czerwonej 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wody lub bulionu 200 g świeżego groszku cukrowego w strączkach lub fasolki szparagowej natka kolendry do dekoracji Połączyć jogurt, imbir, czosnek i kurkumę, wymieszać z mięsem. Przykryć, odstawić(...)proszek. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać paprykę, chwilę przesmażyć . Dodać mięso, przygotowaną mieszankę przypraw i pokrojone chili. Dokładnie wymieszać, podsmażyć przez 5 minut. Do mięsa dodać pomidory, koncentrat i wodę. Dokładnie wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Kilka minut przed końcem ponownie doprowadzić do wrzenia dorzucić i ugotować groszek lub fasolkę. Doprawić
Pełny talerzlimonek,200 gram żółtego sera,200 gram kwaśnej śmietany 18%,8 placków tortilli,2 łyżki koncentratu pomidorowego,1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,15 listków świeżej bazylii,10 listków świeżej mięty, 2 łyżeczek suszonego oregano,5 łyżek oliwy,pęczka natki kolendry,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i zeszkliłem na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę(...)Kiedy mięso było lekko przyrumienione dodałem do niego zawartość puszki pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i półtorej drobno posiekanej papryczki chili (w zależności od upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego
Wyprawy kulinarnelink wkrótce :) Składniki na 4 solidne porcje: 2 papryki czerwone - duże 1 cukinia - mała 1 pomidor - duży 1 cebula - duża 2 ząbki czosnku 1/2 puszki ananasa 1 kartonik passaty pomidorowej [500g] 1 pierś z kurczaka - mała 1/2 szkl. soku z ananasa - jaki pozostał po odsączeniu owocu z puszki; można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu kilka(...)ananasa i dusić pod przykryciem ok. 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać świeżego pomidora oraz ananasa i poddusić kolejne 5 min do zagotowania. Dołożyć passatę pomidorową oraz przyprawy i tabasco. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut, aż warzywka będą miękkie. Nie szaleć z duszeniem, jeśli chcemy mieć warzywa
Grunt to przepis!