Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto czyli Zupowy Wtorek odc.47 198Wczorajszy obiad. Lekki i bardzo smaczny, jeśli zastąpić pistacje pestkami dyni i pominąć ser w pesto idealne danie dla mam karmiących lub alergików (oczywiście nie uczulonych na pomidory :) Przyznam szczerze, że same zawijasy też są pyszne np. jako wędlina do chleba. Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 6 podłużnych
Dzieje kuchennej Wiewióry
Popekane ciastka orzechowe czyli Slodki Czwartek odc.52 211mleczne i bezglutenowe być mogą. Na pewno, jeśli nie macie alergii na orzechy, polecam bo są przepyszne! i te chrupiące orzeszki... Ochy i achy wprost z bloga Addio Pomidory :) Popękane ciastka orzechowe 250 g płatków owsianych 75 g mąki pszennej (myślę, że śmiało można zastąpić ja mąką owsianą) 100 g cukru trzcinowego
Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaczki takie ot smazone i podlaskie klimaty 191Podlasiu. Dom Mokoszy jest miejscem gościnnym, z wspaniałymi, życzliwymi ludźmi pełnymi pasji. Kiedyś w Ustce, teraz niedaleko Radzynia Podlaskiego. Na wsi, w drewnianym starym domu, z bogactwem jabłek, cukinii, pomidorów i ogórków. Po prostu raj na ziemi!!! Dzieciaki buszowały między drzewami, taplały się w baseniku
Dzieje kuchennej Wiewióry
Burgery z cukinii i indyka czyli Niedzielne Mielenie odc.24 195tradycyjne, dzieci wołały o dokładkę. Ja myślę, że to miła odmiana po tych jak od mamy. Pełne smaków, z ekscentrycznie zielonymi akcentami. U nas z ziemniakami i surówką z pomidora i papryki. Przepis znalazłam u Anny. Burgery z cukinii i indyka 500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie z filetu
Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron Soba w buraczanym pesto 241kolorowe, delikatne, pyszne i łatwe w wykonaniu. O niebanalnym smaku. Przepis podpatrzony na inspirującym blogu Muffinkowy fetysh - wytrawnie. Makaron Soba w buraczanym pesto 2 średnie buraki 100 gr suszonych pomidorów w oliwie z ziołami po szczypcie pieprzu cayenne i soli morskiej; 1 mały ząbek czosnku 3 pęczki makaronu Soba
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kurczakiem, ananasem, grzankami i z sosem chili 410ketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki mielonego chili albo 1 stołowa łyżka sosu z chili tajlandzkiego 1/3 szklanki soku z ananasa Sałaty szarpiemy w dłoniach, rzodkiewki, ogórek, pomidory, ser, paprykę, ananas - kroimy w paseczki, połówki albo w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z kostką drobiową do wyparowania wody
Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z rukolą, szynką parmeńską i krewetkami 192dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia : Szynka parmeńska Rukola Krewetki Pomidorki koktajlowe Oliwki Papryka Mozzarella Bazylia, oregano, tymianek Ząbek czosnku, Sól, pieprz, cukier Wcześniej przygotowujemy sos: 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oliwy z oliwek,suszone oregano i bazylia, sól, pieprz, cukier. Wszystko razem mieszamy. Krewetki wcześniej smażymy na oliwie z oliwek z czosnkiem
Bon Appetit Małgorzaty
"Risotto" z boczkiem, porem, groszkiem i cukinią 215puszki. Do dekoracji możemy dodać szczypiorek albo natkę pietruszki. Aby uzyskać ładną formę ryżu na talerzu, jako foremkę używamy małą salaterkę. ozdoby na talerzu: - muchomor został zrobiony z pomidora i jajka ugotowanego na twardo, a kropeczki grzybka z majonezu - rzodkiewka została poprzecinana w kratkę a następnie uwypuklona na zewnątrz. Risotto
Bon Appetit Małgorzaty
Śniadanie do łóżka (...) 239druga stronę i wbijamy w środek jajko, chwilę dociskając parówkę do patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szynką i szczypiorkiem. I gotowe. Do jajeczka, jadłam tosty z serkiem i pomidorem. Jajko w parówce
Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti z chili i kurkami 213każdym poście jest danie z kurkami, ale cóż zrobić jeśli je uwielbiam?:) Składniki; koszyczek kurek 200 ml śmietanki kremówki 1 papryczka chili sól, pieprz zioła przyprawowe; suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghetti łyżka masła Na maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą
Bon Appetit Małgorzaty
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 196gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze Czarne Ogród botaniczny w Bałczyku Ogród botaniczny królowej Rumunii
Bon Appetit Małgorzaty
Bułki rozmarynowo-paprykowe (polskie bułki z akcentem bułgarskim). 241łyżki oliwy, 1 białko jajka 50 ml ciepłego mleka (do zaczynu) kilka gałązek rozmarynu (może być suszony) garść suszonej papryki (u mnie z Bułgarii) ale mogą być suszone pomidory Robimy zaczyn: 25 g drożdży mieszamy z około 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżek mąki. Zawiesina musi być gęsta i wymieszana. Odstawiamy zaczyn przykryty ściereczką na około 15 minut
Bon Appetit Małgorzaty
Mini pizze na ziemniaczanych plackach 234mnie winiety) 1 jajko 1 ząbek czosnku czubata łyżka mąki 2 cebule tarty żółty ser (albo mozzarella) pół papryki 1 papryczka chili (można pominąć) 4 pieczarki 2 pomidory garść zielonych oliwek świeża bazylia sól, pieprz koperek, natka pietruszki suszone oregano suszona papryka (z Bułgarii więc można pominąć) Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy
Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą 211Składniki na farsz: 30 dag koziego sera 100 ml kwaśnej śmietany (18 %) pół czerwonej papryki 1 jajko sól, pieprz ulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia, oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek 2 garści kurek łyżka masła garść rukoli Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy
Bon Appetit Małgorzaty
"Guacamole" z serem pleśniowym i oliwkami 175awokado się utlenia i czernieje, nawet pomimo skropienia cytrynką. Nie jest to oryginalny, meksykański przepis. jedynie moja wersja na ten dip Wczesniej robiłam guacamole z ogórkiem konserwowym i pomidorami: przepis Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 ser camembert świeża kolendra (ewentualnie bazylia) zielone oliwki - 1 słoiczek 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny lub sok z 1 limonki. Przekrawamy
Bon Appetit Małgorzaty