lepiej widzieć świat :], olej z orzechów włoskich to dobrodziejstwo najlepszych kwasów tłuszczowych OMEGA-3 i witaminy E. Zaczynajmy :) Czas przygotowania: 5 minut Dla 1 osoby Składniki Jarmuż 2 garści Pomidor koktajlowy cherry 12szt. Ser cheddar 20g Olej z orzechów włoskich 3 łyżki Sól himalajska, pieprz świeżo zmielony Przygotowanie: 1/ Myjemy jarmuż, przekładamy do miski, przekrojone na 4 części pomidorki układamy
Kuchnia PROzdrowotnaketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki mielonego chili albo 1 stołowa łyżka sosu z chili tajlandzkiego 1/3 szklanki soku z ananasa Sałaty szarpiemy w dłoniach, rzodkiewki, ogórek, pomidory, ser, paprykę, ananas - kroimy w paseczki, połówki albo w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z kostką drobiową do wyparowania wody
Bon Appetit Małgorzatydodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia : Szynka parmeńska Rukola Krewetki Pomidorki koktajlowe Oliwki Papryka Mozzarella Bazylia, oregano, tymianek Ząbek czosnku, Sól, pieprz, cukier Wcześniej przygotowujemy sos: 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oliwy z oliwek,suszone oregano i bazylia, sól, pieprz, cukier. Wszystko razem mieszamy. Krewetki wcześniej smażymy na oliwie z oliwek z czosnkiem
Bon Appetit Małgorzatypuszki. Do dekoracji możemy dodać szczypiorek albo natkę pietruszki. Aby uzyskać ładną formę ryżu na talerzu, jako foremkę używamy małą salaterkę. ozdoby na talerzu: - muchomor został zrobiony z pomidora i jajka ugotowanego na twardo, a kropeczki grzybka z majonezu - rzodkiewka została poprzecinana w kratkę a następnie uwypuklona na zewnątrz. Risotto
Bon Appetit Małgorzatydruga stronę i wbijamy w środek jajko, chwilę dociskając parówkę do patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szynką i szczypiorkiem. I gotowe. Do jajeczka, jadłam tosty z serkiem i pomidorem. Jajko w parówce
Bon Appetit Małgorzatykażdym poście jest danie z kurkami, ale cóż zrobić jeśli je uwielbiam?:) Składniki; koszyczek kurek 200 ml śmietanki kremówki 1 papryczka chili sól, pieprz zioła przyprawowe; suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghetti łyżka masła Na maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą
Bon Appetit Małgorzatygjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze Czarne Ogród botaniczny w Bałczyku Ogród botaniczny królowej Rumunii
Bon Appetit Małgorzatyłyżki oliwy, 1 białko jajka 50 ml ciepłego mleka (do zaczynu) kilka gałązek rozmarynu (może być suszony) garść suszonej papryki (u mnie z Bułgarii) ale mogą być suszone pomidory Robimy zaczyn: 25 g drożdży mieszamy z około 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżek mąki. Zawiesina musi być gęsta i wymieszana. Odstawiamy zaczyn przykryty ściereczką na około 15 minut
Bon Appetit Małgorzatymnie winiety) 1 jajko 1 ząbek czosnku czubata łyżka mąki 2 cebule tarty żółty ser (albo mozzarella) pół papryki 1 papryczka chili (można pominąć) 4 pieczarki 2 pomidory garść zielonych oliwek świeża bazylia sól, pieprz koperek, natka pietruszki suszone oregano suszona papryka (z Bułgarii więc można pominąć) Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na farsz: 30 dag koziego sera 100 ml kwaśnej śmietany (18 %) pół czerwonej papryki 1 jajko sól, pieprz ulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia, oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek 2 garści kurek łyżka masła garść rukoli Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy
Bon Appetit Małgorzatyawokado się utlenia i czernieje, nawet pomimo skropienia cytrynką. Nie jest to oryginalny, meksykański przepis. jedynie moja wersja na ten dip Wczesniej robiłam guacamole z ogórkiem konserwowym i pomidorami: przepis Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 ser camembert świeża kolendra (ewentualnie bazylia) zielone oliwki - 1 słoiczek 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny lub sok z 1 limonki. Przekrawamy
Bon Appetit Małgorzatyłyżkę mąki oraz zioła (s uszony tymianek oraz świeże drobno posiekane listki szałwii ). Tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę. Obiad podał a m z zasmażaną kiszoną kapustą z soczewicą i pomidorami. Rada: jeśli chcemy piersi bardziej różowe, skróćmy czas smażenia i pieczenia po 2 minutki na każdą stronę. Bardziej różowa będzie gdy upieczemy ją zgodnie
Bon Appetit MałgorzatyDalsza część karnawałowych zakąsek. Dziś babeczki wytrawne. Latem robiłam z cukinią a teraz spróbowałam z brokułami. Do tego postanowiłam zrobić salsę z pomidorami i z liczi. Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki. Do ciekawej lektury o liczi odsyłam
Bon Appetit Małgorzatyjajko do ugotowania w koszulce 1/4 szklanki octu 1 żółtko do sosu 100 g masła (będziemy go klarować) sok z cytryny (2 łyżeczki) pieprz biały sól dodatkowo 2 plastry pomidora, cebulka podsmażoną oraz szczypiorek sos: roztapiamy na średnim ogniu masło i klarujemy je czyli odcedzamy z białkowej piany (dzięki tej czynności masło nie będzie się przypalać i zmieni
Bon Appetit Małgorzatyjeśli są to białe to je obieramy odbierakiem (zielonych nie trzeba). Następnie kroimy je na mniejsze części i podgotowujemy w osolonej wodzie na al dente. Pomidory kroimy w paseczki. Cebulę w piórka. Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy. Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego
Bon Appetit Małgorzaty