dodawaj wody - będzie bardziej gęste. Składniki: 100 g świeżego szpinaku 50 g oliwek zielonych 15-20 g oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku (duże) 3-4 plastry suszonego pomidora łyżka ziół dalmatyńskich 50-100 ml wody Przygotowanie: Szpinak umyć, czosnek obrać i pokroić w plastry Wszystkie składniki, oprócz oliwy, dusić pod przykryciem około 10 minut. Nie podgrzewam oleju jeśli
pyszne zdrowościskrobi ziemniaczanej 3 łyżki oliwy mąka ziemniaczana do posypania stolnicy Farsz 180 g tofu 50 g liści jarmużu 5 ząbków czosnku 2 szalotki sól himalajska - do smaku łyżka suszonych pomidorów w wiórkach 5 łyżek pestek dyni i słonecznika łyżka oliwy Przygotowanie: Farsz Cebulę i czosnek posiekać, dusić na oliwie. Po kilku minutach dodać jarmuż. Dusić do miękkości Do malaksera przełożyć
pyszne zdrowościużyłam miąższ, który wydrążyłam podczas robienia faszerowanych bakłażanów 300 g hummusu 2 łyżki wiórków pomidorowych z czosnkiem niedźwiedim i cebulą (gotowa przyprawa) 2 łyżki oleju (użyłam oliwę z suszonych pomidorów w słoiku) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 st. Miąż bakłażana wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą, skropić oliwą i piec przez 20 minut, ostudzić Wszystkie składniki, łącznie z upieczonym bakłażanem zmiksowac
pyszne zdrowościbułce z mnóstwem pysznych dodatków. U nas pojawiły się jako alternatywa dla tradycyjnego mielonego w niedzielne popołudnie. Towarzyszyły im na talerzu młode ziemniaczki z koperkiem oraz fasolka szparagowa i pomidor. U nas w wersji lekko zmodyfikowanej. Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 2 duże buraki 1,5 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej na sypko 2 duże jajka ząbek czosnku sól
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie dzisiaj głównym składnikiem smakowym będzie serek typu bałkańskiego. Poza tym rożne świeże warzywa i sos jogurtowo - majonezowy. Pychotka. SKŁADNIKI: 1 główka sałaty lodowej 2 zielone ogórki 3 średnie pomidory 1 cebula czerwona 1 cebula szalotka 5-6 rzodkiewek 1 opakowanie serka typu bałkańskiego Na sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu po 1 łyżeczce ziół: oregano, bazylia, tymianek, zioła
W kuchennym oknie Ewybyła wczorajsza improwizacja! pierwsze śniadanie razowy chleb, żółty ser i wielgachny pomidor z oliwą, a na drugie koktajl. Przyznam, że znowu powstał z potrzeby zrecyklingowania kaszy jaka została mi z kotletów buraczanych. Nie lubię marnować... napój jest bardzo treściwy, w smaku odrobinę poziomkowy. Niestety tym co kasza nie przepadają raczej zasmakuje :( Koktajl jaglany z truskawkami
Dzieje kuchennej Wiewiórytaniej, niż normalnie. 3.Rób zapasy! Jeżeli dany produkt jest w promocji i może poleżeć dłużej niż kilka dni czy tydzień, to kupuj więcej - ja np. kupuję mrożone warzywa, pomidory w puszce w Lidlu, ryż, kaszę jaglaną, ziemniaki itp. i w sytuacji awaryjnej obiad jak znalazł. To samo tyczy się owoców i warzyw, których nie trzeba zjadać natychmiast - jak jest
Bananowe Polestraganach, dlatego kupiłam jeszcze pęczek białych... Część zużyłam do zupy, a kilka sztuk dodałam do pizzy. Delikatne białe szparagi pasowały do sosu, który w swoim składzie nie ma pomidorów. Jest jednak wyrazisty za sprawą użytego w nim sera Lazur. Ciasto: 1 szklanka ciepłej wody 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej 30 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli
Czerwień i błękitpekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż, - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon, - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan, - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi, - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach, - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka
IzaGotujejuż przepis na kaszankę z grilla, ale dziś powstało nowe cudo. Kaszanka, warzywka i palce lizać! SKŁADNIKI: 5 kaszanek 2-3 rzodkiewki 1 średnia cebula szczypiorek 1-2 pomidory kilka grzybków konserwowych 2 łyżki oliwy, ulubione przyprawy WYKONANIE: kaszankę obieramy z jelita, folię aluminiową smarujemy oliwą, kładziemy na nią kaszankę, wokół kaszanki kładziemy wszystkie warzywa, grzybki, posypujemy przyprawami
Kuchnia Beatyszpinaku liściastego,użyłam mrożonego- pochodzil z ogródka mojej ciotki -wrapsy- 4 sztuki -śmietana 18% około 250 ml -2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z bazylią, czosnkiem i suszonym pomidorem + 2 kolejne do szpinaku na koniec -ser pleśniowy,najlepiej z niebieską pleśnią ok. 50 g- kto nie lubi daje zwykly ser żółty lub wędzoną oscypkę też będzie -przyprawy- sól, pieprz ziołowy
Z Kuchni Do Kuchniczasochłonne, gdyż wykorzystałam schab wędzony ,który zrobiła pewna pani, i kiełbaskę swojską. I oba przypadki nie były pokrojone w plastry. Składniki -schab wędzony -swojska kiełbasa -ser typu feta -rzodkiewka -pomidor -czerwona świeża papryka -czerwona marynowana papryka -cukinia marynowana -oliwki -świeży ogórek -brokuł na parze -młoda gotowana na parze marchewka -czerwona cebula- nie wiem czemu nazywa się czerwona skoro fioletowa jest
Z Kuchni Do Kuchninajlepszym jest lekka sałatka z warzyw, ziemniaczki z koperkiem i jajko sadzone... a do tego zimny kefir :) Składniki: 2 jajka, 1 łyżka masła, kilka młodych ziemniaków, świeży koperek, 2 pomidory, 1 zielony ogórek, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka oleju z pestek winogron Oleofarm , sól, pieprz. Przygotowanie: Młode ziemniaczki trochę obskrobałam (nie obieram ich)- najlepiej małym ostrym nożem lub nowym
Aga w kuchnisobie tyle smaku. No i te chrupiące ciasto. Zresztą zerknij na zdjęcie myślę, że nic dodawać nie trzeba. Składniki: ciasto filo olej rzepakowy lub ten ze słoiczka po suszonych pomidorach jajko kremowa baza do jasnych sosów 50 ml śmietanki 12% woda Sposób przygotowania: Ciasto filo przytnij odpowiednio do foremki (najlepiej użyj do tego celu nożyczek). Następnie każdy płatek przesmaruj
Wielki apetytpłatkami. Kawałki ryby układamy na blasze. Całość pieczemy ok 12 minut by stały się chrupiące ale ryba nie przesuszyła się. Do tych paluszków idealnie pasuje sos tzatziki i świeży pomidor z oliwą
Dzieje kuchennej Wiewióry