samodzielnie- bez aromatów i barwników i dodatkowo wzbogacić o wartościowe składniki. Budyń wcale nie musi być ze skrobi- równie dobrze sprawdzi się tu królowa kasz, czyli jaglanka oraz płatki owsiane. Takie połączenie to bogactwo złożonych węglowodanów, witamin oraz błonnika. Całości idealnie dopełniają migdały i orzeszki ziemne- zdrowe tłuszcze w pysznym wydaniu. Przyznam, że byłam pełna obaw co do efektu końcowego(...)mnie obie wersje są świetne. Budyń przygotowany według przepisu to 278kcal w tym 14,7g białka , 9,6g tłuszczu , 33,4g węglowodanów oraz 4g błonnika pokarmowego . SKŁADNIKI: 15g płatków owsianych 15g kaszy jaglanej 7g migdałów 7g orzeszków ziemnych 1 szklanka mleka 0,5% lub roślinnego 1 łyżeczka miodu- opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane, kaszę jaglaną, migdały oraz pestki dyni
peanutbuttermonsterwychodzi puszysty i świetnie nadaję się jako nadzienie do tart. Jest wystarczająco słodki i nie wymaga dodatku cukru. Cukru nie dodajemy również do korpusów, które przygotowane są tylko z płatków owsianych oraz suszonych daktyli. I to właśnie suszone daktyle pełnią rolę słodzidła, a także są bardzo dobrym lepikiem. Całość dopełniają owoce - oprócz borówek pasują tu również maliny, truskawki czy porzeczki(...)Składniki: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200 g suszonych daktyli 100 g gorzkiej czekolady 200 g borówek Wykonanie: Korpusy: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem. Do misy blendera wrzucamy płatki owsiane i mielimy na miałko. Następnie dodajemy masę daktylową i wszystko dokładnie miksujemy. Otrzymaną masą
Kuchnia MagdaLenywychodzi puszysty i świetnie nadaję się jako nadzienie do tart. Jest wystarczająco słodki i nie wymaga dodatku cukru. Cukru nie dodajemy również do korpusów, które przygotowane są tylko z płatków owsianych oraz suszonych daktyli. I to właśnie suszone daktyle pełnią rolę słodzidła, a także są bardzo dobrym lepikiem. Całość dopełniają owoce - oprócz borówek pasują tu również maliny, truskawki czy porzeczki(...)Składniki: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200 g suszonych daktyli 100 g gorzkiej czekolady 200 g borówek Wykonanie: Korpusy: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem. Do misy blendera wrzucamy płatki owsiane i mielimy na miałko. Następnie dodajemy masę daktylową i wszystko dokładnie miksujemy. Otrzymaną masą
Kuchnia MagdaLenysięgam po granolę, kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a akurat nie mam nic pod ręką. Często chrupię ją także w pracy na drugie śniadanie. Orzechy, miód oraz płatki owsiane zapewniają dopływ energii na długie minuty! Zobacz również inne przepisy na ----> śniadania Domowa granola - przepis: Składniki: (na całą blachę z wyposażenia piekarnika) 2 szklanki płatków owsianych (wykorzystałam owsiane(...)miodu szczypta soli cynamon do oprószenia Domowa granola - jak zrobić? Większe kawałki orzechów posiekać, ale niezbyt drobno (nerkowce łatwo przepołowić w rękach). Odmierzyć ilości i przełożyć do miski, dodać płatki owsiane oraz pestki dyni, ziarna słonecznika, sezamu i nasiona chia oraz szczyptę soli. Całość polać płynnym miodem i dokładnie wymieszać, by miód oblepił każdy składnik granoli. Blachę z piekarnika wyłożyć
Moje Qulinariaciasteczka, bez dodatku cukru. Słodkie, miękkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ szklanki płatków owsianych 2 duże jabłka 1 duży dojrzały banan 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła (¼ kostki) 1 jajko 1 ½ łyżki miodu 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie(...)Płatki owsiane zmielić, wymieszać z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wgnieść do nich banana. Całość wymieszać. Czekoladę posiekać. Masło rozpuścić w niewielkim garnku. W dużej misce roztrzepać jajko i wlać roztopione masło. Dodać wymieszane jabłka z bananem i miód – wszystko dokładnie
KuchniaWeDwoje.plalbo dżemem truskawkowym. Pzepis pochodzi z bloga Moje Wypieki , a podsunęła mi go moja Siostra, która wypieka te bułeczki co weekend. Składniki na 6 średnich bułek: Pół szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 3/4 łyżeczki soli 1 Szklanka gorącej wody Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia(...)drożdży 3 łyżki letniej wody 3-4 łyżki siemienia lnianego 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka+płatki owsiane górskie do posypania Dożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie siemię lniane mielimy (ja robię to w blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone
Zawsze głodna!był błąd! Myślę, że była szansa na przekonanie jej do miodu i rodzynek, bo w tym zestawie smakują znakomicie. Łączą się idealnie w jedną całość z głównymi składnikami, czyli płatkami owsianymi i komosą (quinoą) i po prostu muszą tam być! Nie zapominajmy o jeszcze jednym składniku, którego jest o połowę mniej od pozostałych, ale również uważam, że jest niezastąpiony(...)wiórki kokosowe! Wszystko razem tworzy bardzo udaną słodką przekąskę, która zabrana do pracy lub szkoły, powinna dostarczyć porcji energii i chwili przyjemności. :) Składniki: 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka komosy (quinoi) preparowanej (ekspandowanej) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka małych rodzynek 1 szklanka miodu 2 łyżki oleju kokosowego sok z 1/2 cytryny szczypta soli opcjonalnie tabliczka czekolady Wykonanie: Płatki
zadanie-gotowanietypu 500 350 g maślanki (prawdziwej bez dodatków) 3g drożdży instant 20 g słodu jasnego pszenicznego (użyłam miodu) 8 g soli 20 g polskiego oleju rzepakowego ok. 112 g płatków owsianych (nie błyskawiczne) 1 faza : zimny rozczyn 12 godzinny 350 g maślanka o temperaturze 20 o C 3 g drożdże instant 20 g słód jasny pszeniczny (24 g miodu(...)Podziel na 8 części (po 100 g) i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół. Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając. Tak przygotowane bułki pozostaw na 50 minut do rozrostu końcowego w ciepłym miejscu i przykryte ściereczką. Wypiekaj z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210-220 o C przez
Weekendy w domu i ogrodziemasła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 jajko 50 g mąki kukurydzianej 50 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 100 g płatków owsianych garść rodzynków Wykonanie: 1. W rondelku rozpuszczamy masło i studzimy. Następnie dodajemy cukry i mąki z proszkiem do pieczenia i intensywnie mieszamy, aż połączą się z masłem, później dodajemy jajko(...)nadal mieszamy. 2. Na końcu dodajemy płatki owsiane i rodzynki, mieszamy. (na zdjęciu widać inaczej, wymieszałam wszystkie składniki razem, z braku czasu, ale to był błąd, potem ciastka są zbyt kruche, dlatego polecam mieszać po kolei, najpierw cukry z masłem rozpuszczonym, potem mąki, jajko i właśnie na końcu płatki owsiane i rodzynki). 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni
Kawa z mlekiemjest zdrowsze i mniej kaloryczne ale bardzo smaczne :) Składniki: (na formę o wymiarach 25 x 25cm) 240g daktyli bez pestek 200g masła 3 jajka L 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych opcjonalnie 2 łyżki kartoflanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 łyżeczka sody łyżka octu spirytusowego ½ szklanki mleka 3 jabłka polewa: 100g czekolady 50ml śmietanki kremówki pestki dyni(...)posypania Sposób przygotowania: Płatki owsiane mielimy na mąkę. Potrzebujemy 1,5 szklanki zmielonych czyli około 2 szklanek przed mieleniem. Daktyle pozbawiamy pestek i mielimy w maszynce do mięsa lub stopniowo, pulsacyjnie rozdrabniamy blenderem. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zmielone daktyle miksujemy z miękkim masłem na gładka masę. Stopniowo po jednym dodajemy jajka, a następnie zmielone płatki
Pyry na Gazchłodzenia) Ilość porcji: 654 g = 16 sztuk (100g = 460 kcal) Składniki: 280 g domowego masła orzechowego niesłodzonego (Przepis) 1/3 szklanki miodu (7 łyżek) 1 1/3 szklanki płatków owsianych (140 g) 40 g migdałów 40 g orzechów laskowych Przygotowanie: Orzechy posiekać na małe kawałeczki. Naczynie, w którym masa będzie się chłodzić (u mnie naczynie żaroodporne) lekko wysmarować tłuszczem(...)oliwą, masłem lub olejem kokosowym). Masło orzechowe podgrzać w garnku (na najmniejszym ogniu, ponieważ lubi się szybko przypalić), dodać miód i wymieszać. Dodać płatki owsiane i orzechy. Ponownie wszystko dokładnie przemieszać. Przełożyć masę do naczynia i mocno ugnieść, aby batony nie kruszyły się przy krojeniu. Wstawić do lodówki
KuchniaWeDwoje.plsmaku i zdrowia :) PIECZONA OWSIANKA: 125 g serka ricotta 1 małe jajko 2 łyżki płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego 100 g płatków migdałowych 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych GALARETKA Z ŻURAWINY: 100 g żurawiny suszonej 1 szklanka wody 4 listki żelatyny Ser ricotta rozetrzeć trzepaczką razem z jajkiem i miodem. Płatki migdałowe zmielić i wsypać razem(...)siemieniem lnianym i płatkami owsianymi do mokrych składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach 11 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę na dno i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 15 min. Wystudzić. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, aż zmiękną. Żurawinę zalać wrzątkiem w garnuszku i odstawić na 20 min. Kiedy
https:KKuchniaMniamSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej; 3 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich; 1 szklanka cukru trzcinowego; 1/2 szklanki białego cukru; 2 duże jaja (klasy L); 230 g miękkiego, niesolonego masła (w temperaturze pokojowej); 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 2 łyżeczki cynamonu; 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej; 1/2 łyżeczki soli; 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 2 średnie jabłka. DODATKOWO: Papier do pieczenia; Łyżka(...)połączenia składników. Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli dodać mąkę pszenną wymieszaną z cynamonem, gałką muszkatołową, sodą i solą. Na sam koniec, stale miksując na niskich obrotach, dodać płatki owsiane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wymieszać mikserem, aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy
Gospodyni MiejskaZdrowe batoniki bez cukru... z kolorowej komosy ryżowej, płatków owsianych i z żurawiną, na miodzie 🍯 Z pewnością dodadzą energii na cały dzień. Idealne na drugie śniadanie do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Warto je mieć pod ręką na "czarną godzinę" bo uratują niejedną sytuację, gdy w brzuchu zaburczy 😉Nie należą one do słodkich, więc bez obawy możemy je podać dzieciom(...)Wykonanie ich jest bardzo proste - wszystkie składniki mieszamy łyżką, masę wykładamy do blaszki i do piekarnika. Smacznego! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka komosy ryżowej kolorowej Radix-Bis 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki oleju kokosowego 1/2 szklanki soku z żurawiny Radix-Bis 3 łyżki miodu garść żurawiny suszonej 1 jajko Wykonanie: Komosę ryżową płuczemy na sitku
Kuchnia MagdaLenytemat kryterium uzualnego, polecam poczytać co na ten temat myśli dr. hab. Katarzyna Kłosińska z Uniwersytetu Warszawskiego, członkini Rady Języka Polskiego. Składniki: - zielone (niedojrzałe) pomidory - dojrzałe pomidory - płatki owsiane - płatki kukurydziane - bułka Wykonanie: Pomidory kroimy na plasterki. Płatki owsiane mielimy na pył, a kukurydziane na nieco większe kawałki. Mąkę owsianą mieszamy z wodą, aby powstało nam gęste, ale lejące
Kryzysowa Książka Kucharska