jest do dziś :) Przyznam, że pan Michael miał nie lada wyzwanie, aby stworzyć coś tak pysznego bez dodatku cukru ani nawet miodu! Całą smakową kompozycję tworzą owoce, płatki zbożowe i przyprawy. Do wyboru mamy aż 20 smakowitych wariantów. Czemu więc batoniki zawdzięczają swoją słodycz? Tylko i wyłączanie dojrzałym owocom! W 1997 roku siedziba firmy została przeniesiona do Lubeki, gdzie zaczął(...)miętowego nadaje świeżego akcentu. Coś dla fanów czekoladek After Eight :) * Classic Coconut Bar - bardzo dobry batonik owsiany dla amatorów kokosowych smaków. W składzie standardowo daktyle, rodzynki sułtańskie oraz wspomniane płatki owsiane i moje ulubione płatki kokosowe (goszczą w moim menu codziennie :)) Smak podobny do mocno kokosowej owsianki, kremowy i nieprzesłodzony. * Classic Banana Almond Bar - batonik bananowy, a jak wiadomo - wszystko
Poranek na słodkomnóstwo sposobów... Dzięki temu można jeść ją codziennie i nigdy się nie znudzi! Ważne, aby została przyrządzona z takimi dodatkami, które każdy z nas najbardziej lubi. Tym razem płatki owsiane zastąpiłam orkiszowymi, więc stąd ta nazwa - orkiszanka. Dodatkowo masło migdałowe, kawałek banana i smaczne, pożywne śniadanie mamy w zasięgu ręki! Taki zastrzyk energii przyda się, aby swój dzień rozpocząć(...)posiadają właściwości alkalizujące, a zakwaszony organizm reaguje przewlekłym zmęczeniem. Warto je włączyć do swojej diety - chociażby w postaci mojego ulubionego masła . Polecam! (1 porcja) 1/2 szklanki płatków orkiszowych (mogą być owsiane) 2 szklanki mleka 2 łyżki masła migdałowego (polecam Primavika ) miód/syrop Dodatkowo: 1/2 banana Opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania Płatki zalać mlekiem i gotować na niewielkim ogniu
Di gotujewegańską bezglutenową kruszonką. 500 gram śliwek węgierek po garści malin szczypta cynamonu świeży imbir Kruszonka: 3 łyżki mąki owsianej bezglutenowej ( można zmielić płatki) 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych łyżka miodu lub ksylitol 2-3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki płatków migdałów Owoce umieszczamy w naczyniach do zapiekania, doprawiamy szczyptą cynamonu. Na owoce
AZgotuj!Ciasteczka nie są mocno słodkie, więc możecie dodać odrobinę więcej cukru. (**) Mąkę owsianą można kupić lub zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić (np. malakserem lub w młynku do kawy) zwykłe płatki owsiane
Di gotujeDoskonała imitacja mięsa. Kotlety bez dodatku jaj, a wszystko za sprawą płatków żytnich (można użyć również bardziej popularnych - owsianych). Struktura zalanych wrzątkiem płatków żytnich bardzo przypomina mięso, nie wymagają dodatku jajka, bo "klej" zawarty(...)ziarnach doskonale skleja całość. Mięsnego, wędzonego posmaku dodaje im wędzony oscypek, który swoją rolę spełnia znakomicie. Żeby dobrze zjeść, wcale nie trzeba zjadać mięsa! :) Potrzebujemy: 1 szklanka płatków żytnich lub owsianych 1/2 szklanki startego oscypka 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz bułka tarta Płatki zalewamy wrzątkiem, około
MamaOskarkaalbo do śniadaniówki na wynos, świetnie sprawdzą się też na pikniki i wycieczki jako przekąska dodająca energii. PRZEPIS NA BATONY OWSIANE Składniki na łatwe batony owsiane: 1,5 szkl płatków owsianych całych 0,5 szkl mąki orkiszowej 1 marchewka starta na tarce 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki ziaren słonecznika garść rodzynek 2 łyżki oleju kokosowego(...)erytrolu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ok 10 łyżek gorącej wody Jak zrobić łatwe batony owsiane: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i olej, mieszamy, wlewamy do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na 5-10 min by płatki spęczniały i stały się lepkie (można w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody więcej
Dorota Smakujedeserach i ciastach. Marzył mi się sernik.... biały, kremowy, z dodatkiem świeżych truskawek, na chrupiącym spodzie... Tak właśnie powstał ten deser. Spód możecie wykonać z dowolnych płatków, u mnie były to owsiane. Jako słodzika użyłam syropy karmelowego(...)Walden Farms, który dodatkowo pysznie smakuje. Do masy serowej dodałam prawie całą szklankę truskawek! Deser jest znakomitym źródłem białka i sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnych serników. Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki syropu karmelowego Walden Farms 0 kcal 2 łyżeczki kakao 1 łyżka wody Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wylepić masą spód tortownicy
Chocolate Muffin Blogrewelacyjnie. Idealnie łączą słodką czekoladę z lekko słonymi pistacjami i... obłędnie pachną! W wersji wegańskiej należy użyć odpowiedniej czekolady, a w wersji bezglutenowej dodatkowo płatków bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! (około 20 sztuk) 2 szklanki mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml; u mnie Radix-Bis ) 3/4 szklanki cukru trzcinowego (u mnie Radix-Bis ) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka mielonego siemienia(...)stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Mąkę owsianą można kupić lub zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić (np. malakserem lub w młynku do kawy) zwykłe płatki owsiane
Di gotujeSkładniki ( 12 dużych babeczek): 100 g płatków owsianych górskich, 100 g płatków gryczanych, 120 -150 g cukru trzcinowego, 150 g truskawek (ok. jednej szklanki) 100 ml mleka 2%, 2 jajka, 50 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cukru waniliowego, Przygotowanie: Odkładamy 6 lub 12 truskawek w zależności od ich wielkości
rozgotowanaSkładniki: 5 gałązek rabarbaru 2 szklanki mąki 200g margaryny 1 torebkę cukru waniliowego 1 jajko 1 szklankę cukru 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżka wiórek kokosowych 2 łyżki cukru pudru Przepis: Rabarbar obieramy i kroimy. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinkę (mieszamy co jakiś czas). Margarynę, jajko, cukier waniliowy, zwykły cukier mieszamy(...)ugniatamy tak aby ładnie przylegało. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy przez 10 minut. Po wyciągnięciu układamy rabarbar (bez soku). Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę - dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Możemy dorzucić jeszcze trochę mąki i rozdrobnić. Ciacho obsypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 30-40minut. Po wyciągnięciu i ostygnięciu ciacho dekorujemy cukrem
Emcia PichciCoś dla miłośników kuchni roślinnej czyli mleko owsiane. Ja ostatnio bardzo zaprzyjaźniłam się z tym mlekiem, ale zanim doszłam do tego, żeby mi to mleko smakowało odbyłam kilka prób. Raz zalewałam płatki wrzątkiem, raz je mieliłam innym razem namaczałam. Denerwował mnie fakt, że mleko było ciągle mocno kleiste(...)zeszłego tygodnia. Gdy płatki załam przegotowaną letnią wodą i od razu zmiksowałam. Mleko owsiane idealne. :))) Wspaniale nadaję się do naleśników, koktajlów, a nawet kawy. Składniki 100 g płatków owsianych (górskich) 1 l letniej przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Płatki wraz z wodą wrzucić do blendera i miksować ok 2 minut na najwyższych obrotach. Następnie przecedzić
Delicious Titbitszawsze bywa, przepis trochę zmodyfikowałam i stworzyłam mocno makowy chleb. Składniki: 350g mąki orkiszowej 630 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 od Młynu Kopytowa 100g mieszanki płatków orkiszowych, gryczanych i owsianych 10 drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300g twarogu 200ml ciepłego mleka 100g maku od Symbio Mleko podgrzewamy, tak by było ciepłe ale nie parzyło. W misce mieszamy
Gotowanie i blogowanieSkładniki:1,5 szklanki mąki żytniej razowej,1 szklanka mąki pszennej chlebowej,15 g świeżych drożdży,2 łyżki siemienia lnianego,3 łyżki letniej wody,0,5 szklanki płatków pszennych(mogą być owsiany, orkiszowe czy żytnie),1 szklanka wrzątku, 2 łyżki miodu Wileńskich,1 łyżka masła,1 płaska łyżeczka soli,1 jajko.Przygotowanie: W miseczce rozpuścić drożdże w letniej wodzie(...)minut do zarumienienia w 190 stopniach.Przepis zaczerpnięty z bloga Moje wypieki z małymi moimi zmianami :) Użyłam innej mąki i dodałam jej więcej, bo ciasto się trochę kleiło, zamieniłam płatki owsiane na pszenne, nie zmieliłam siemienia lnianego- dodałam je w ziarenkach
Aga w kuchnipodczas pieczenie całość się rozlała, tworząc taką jakby słodką migdałowo-kokosową powłokę. Mimo wszystko kruszonka wyszła niesamowicie przepyszna i świetnie wkomponowuje się w to ciacho owsiane :) Składniki: 125 g płatków owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 5 suszonych fig (użyłam firmy Agnex ) 10 suszonych śliwek (użyłam firmy Agnex ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml maślanki 2 łyżki płynnego
Zdrowie na języku :PCZEKOLADOWA GRANOLA przepis autorski // pół litrowego słoika granoli ~250g płatków zbożowych (u mnie owsiane, orkiszowe i żytnie) ~40g wiórków kokosowych ~110g ulubionych orzechów (u mnie 50g migdałów i 60g nerkowców) ~260g mleka skondensowanego niesłodzonego + 20 (rozkruszonych) tabl. stevii / lub 260g mleka skond. słodzonego, wtedy nie dodajemy stevii ~2 bardzo czubate łyżeczki naturalnego kakao Orzechy pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać
chili & sugar