jednym z trendów kulinarnych na 2016 rok będą wytrawne owsianki - w mojej kuchni na pewno nie :-). Przygotowałam sobie sławną nocną owsiankę i cóż, nie powiem wyszła całkiem smaczna! Oprócz płatków owsianych wzbogacona o bulgur, nasiona chia czy kaszę gryczaną. Bardzo sycąca co potwierdzam i ja i Mateusz - oboje nie daliśmy rady wciągnąć całej porcji, ale to nie szkodzi, bo drugą
Pora coś zjeśćciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Kruszonka: 1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego 3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej
FitKotsuszonego rozmarynu skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 kopiaste łyżeczki śmietany 18% 2 łyżki masła Kruszonka: 2 garści płatków owsianych górskich 1 garść orzechów włoskich 4 łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki zimnego masła 2 kopiaste łyżeczki śmietany 18% 1/3 szklanki brązowego cukru szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki
Kuchnia w Słońcu Skąpanamleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 części. Kruszonka: 1,5 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 2 łyżki mąki kokosowej garść zmielonych orzechów pekan 1 czubata łyżeczka domowego masła orzechowego 4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej
FitKotwięc może uda Wam się zaopatrzyć. Uf, rozpisałam się okropnie, dość gadania, zapraszam na przepis i smacznego życzę :) Babeczki: 1 szklanka mąki razowej (u mnie żytnia) 1 1/2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka miodu 2 jaja Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przekładamy do papilotek (lub foremek silikonowych) i pieczemu
Cynamonowe szczęściemąki pszennej 50 g cukru 1 jajko Kruszonka: 90 g zimnej margaryny 1 jajko 50 g domowego cukru waniliowego 50 g cukru 140 g mąki pszennej 3 łyżki płatków owsianych 720-730 g jeżyn mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu z cukrem, a gdy zgęstnieje, dodaj rodzynki. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Składniki na ciasto szybko zagnieć
Anioszek w kuchnipotrzebujących oczyścić swój organizm. Koktajl bananowy z nasionami Chia – składniki (na 2 porcje) 2 banany 100 ml mleczka kokosowego 200 ml wody 2 gałązki selera naciowego 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion Chia Koktajl bananowy z nasionami Chia – przepis Selera naciowego myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy go razem z pozostałymi składnikami do blendera i całość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatkiem dyni i serka. Ciasto, keksówka 30cm: 350 g pieczonej dyni 160 g drobnego cukru trzcinowego 150 roztopionego masła 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane) 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Serek: 100 g serka twarogowego typu np.: 'Philadelphia
Kraina Miodem Płynącałyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru Ciasto ze śliwkami – jak to zrobić? Masło i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej. Masło miksujemy na gładką masę
Ciastkozercyinspirację na inne zdrowe słodkości. CHLEBEK JABŁKOWY Czas przygotowania 60 minut Składniki na keksówkę 25 cm 3 jajka 4 małe jabłka 200 g jogurtu Szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) Pół szklanki mąki gryczanej Pół szklanki mąki orzechowej (można zastąpić inną) Ćwierć szklanki suszonych daktyli Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżka cynamonu Pół łyżeczki sody Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić
HealthyCreationsKruszonka Trzymam się trzech zasad i zawsze wychodzi. Równe proporcje, zimne masło i mąka krupczatka. Jak ktoś ma palpitacje serca na myśl o kaloriach, to może owoce posypać mieszanką płatków owsianych i płatków migdałowych, ale to nie to samo i smakuje smutkiem i zawiedzionymi nadziejami. Smutki i parszywy świat naprawia się masłem! Potrzebujemy: (porcja na 4 osoby) 2 kwaskowate jabłka
ladykitchenwykorzystując inne dodatki czy przyprawy. Wystarczy 20 minut i pyszna granola gotowa. Idealne do mleka, jogurtu czy jako chrupiąca przekąska. DOMOWA CHRUPIĄCA GRANOLA Czas przygotowania 25 minut Szklanka płatków owsianych Szklanka płatków jaglanych Pół szklanki pestek słonecznika Ćwierć szklanki pestek dyni Ćwierć szklanki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia 2 małe banany Pół łyżki miodu Płaska łyżka oleju rzepakowego
HealthyCreationspieca i możemy leżeć i czekać na śniadanie :) no chyba że to na tygodniu to w tym czasie ogarniamy siebie i domowników hehehe Składniki: Baza owsianki: - 75g płatków owsianych - 75g płatków orkiszowych - 200 ml mleka - 150 ml jogurtu naturalnego - jajko - łyżka miodu Dodatki według upodobań i gustu, u mnie poszło to co było pod ręką: - banan - garść
Smacznie Pysznie Kalorycznieszklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru +rabarbar Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem? W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Rabarbar kroimy w dużą kostkę
Ciastkozercycukru waniliowego 0,5 szklanki mleka 2 jajka 100 g drożdży 200 g masła Składniki na kruszonkę: 50 g masła 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 500 g śliwek Jak zrobić drożdżowe ze śliwkami? W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstwiamy do ostudzenia
Ciastkozercy