zaczynu dodać resztę cukru i mleka, wbić jajka, wlać masło. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odjąć około 150 g, rozwałkować na cienki placuszek wielkości formy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć rozwałkowane ciasto - zapobiegnie wyciekaniu dżemu. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości 30x40 cm. Posmarować dżemem, zostawiając 2 cm wolne
Pożeraczka, czyli raz adobrzezetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut, aż się zrumienią i będą chrupiące. Przestudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem 5-8 kwiatów lawendy, nie dopuszczając do zagotowania, odcedzić
SzczyptaSmaQUwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca. Dynia, tak jak orzechy i winogrona, jest uważana za super food, razem tworzą znakomite połączenie. Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 2 Składniki: 1 szklanka
SzczyptaSmaQcukrem i cukrem wanilinowym. 6. Orzechy i migdały zmielić. Dodać do białek i wymieszać. Czekoladę posiekać nożem , dodać do masy i jeszcze raz delikatnie wymieszać . 7. Na każdy okrągły placuszek nakładać po łyżeczce masy . 8. Zlepiać tak jak pierogi i odwracać tak jak by sadzając każdy pierożek. 9. Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają mieć złoty
Sama słodycz i szczypta chilipropozycję co zrobić z ziemniaków które zostały z obiadu . Proponuję przygotowanie takich oto pysznych racuszków ziemniaczanych :) Można podawać je z dowolnym sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną . Placuszki są mięciutkie rozpływające się w ustach
Sama słodycz i szczypta chilizaczęłam piec placki, a na drugiej patelni ...kaszanka ! Wyobrazcie sobie TEN zapach. Gotowe placki odsączyłam na papierowym ręczniku. I szybko na talerze,w towarzystwie kaszanki i ogórków kiszonych! Placuszki chrupiące, złote, pyszne! Nie ma jak Danie Babci Zosi z Podkarpacia! Moc wspomnień...i zero wysiłku... Smacznego! Więcej o Daniach Babci Zosi dowiecie się TUTAJ! Klik
Z Kuchni Do Kuchnisłodka papryka, kurkuma dip: kilka łyżek ketchupu łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki troszeczkę pieprzu cayenne łyżeczka oregano Wszystkie składniki ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Zwilżonymi rękami formujemy małe placuszki, wykładamy je na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy je po kilaka minut z każdej strony. Ketchup mieszamy z przyprawami i podajemy z gotowymi serniczkami
Kuchenny Skrawek Niebausmażyć, bo wróciłam po ilu? Chyba 9godzinach do domu, padnięta, ale i szczęśliwa, z pustym portfelem :(, ale i szerszą szafą. :D A jedyne na co było mnie stać to placuszki z ricotty, cukinii i szpinaku polane obficie keczupem, zdjęcia niestety nie zdążyłam zrobić, bo chyba bym nawet tych 2min nie wytrzymała, gdybym czegoś nie zjadła
More food, love and dreamssłodkie i delikatne" placuszki smażone na maśle podane z dom.dżemem truskawkowo-rabarbarowym i cukrem pudrem Ale one były dobre, takie puchate, mięciutkie, słodziutkie, nieboo *.* Pamiętam jak kiedyś miałam na nie "fazę" i mogłam je jeść codziennie, nawet mój brat je lubi, a to już coś, bo (cytuję) "on takich wynalazków nie jada" :P Przepis: inspiracja 50g przesianej mąki pełnoziarnistej
More food, love and dreamssłodkie i delikatne" placuszki smażone na maśle z jabłkiem i rodzynkami posypane trzscinowym cukrem pudrem (Ps. przepis podlinkowany ) Znów one, tym razem nadziane *.* Nie wiem jak u was, ale u mnie pogoda już iście wiosenna i mam nadzieje, że tak już zostanie
More food, love and dreamsplacuszki bananowe z mleczkiem kokosowym i ananasem, podane z jogurtem naturalny z mascarpone i cukrem trzcinowym Jeszcze tylko jutro. Tak jakoś dzisiaj, szaro, zimno i mokro :( Przepis: 60g mąki 1/2 zmiksowanego banana 30-40ml mleczka kokosowego jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli, cynamonu, armat coś do posłodzenia kilka plastrów ananasa Jajko miksuje z bananem
More food, love and dreamsDyniowe placuszki z pistacjami i miodem Bardziej leniwie się nie da wrzucić do miski, zmiksować i usmażyć. Dla mnie wciąż usmażenie placków jest jednym z najszybszych śniadań
More food, love and dreamskoktajl) i tych bardziej zaawansowanych (np. kaczka lub tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby na to wszystko ochoty? Ja mam! :) Przepisy
Mienta blogklasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ?? Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka to nasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował do nas z Francji. Więc zapraszam na ciasto z Francji , szarlotkę . Czas pieczenia: około 45 minut Temperatura pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia