odchodzą w zapomnienie, kiedy czuje się powiew morskiej bryzy na twarzy. Zrobiłam na śniadanie pyszne naleśniki z ciemną czekoladą i wiśniami. Smażyłam je na patelni do sadzonych jajek, więc placuszki są małe i urocze. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymiałam pomysłu na śniadanie. Chodziłam z kąta w kąt i myślałam co by tu zjeść. Na blogu Słodkie inspiracj e znalazłam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami. Niestety nie miałam żadnych owoców w domu, więc z przepisu powstały budyniowe naleśniki :). Delikatne zmodyfikowałam przepis. Wyszło całkiem zdrowe śniadanie :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryBliny to jedno z bardziej znanych dań kuchni kresowej. Wszyscy nasi wschodni sąsiedzi mają swoją recepturę na te drożdżowe placuszki. Bliny najczęściej podaje się z rybami, kawiorem, ale można też na słodko lub z mięsnymi sosami. Muszę przyznać, że smakują mi dużo bardziej niż pampuchy . Przepis: Hanny Szymanderskiej Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy Aleksandrymasłem i jajka. Mieszamy, a następnie chwilę wyrabiamy. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, jest gotowe do formowania placuszków. W czasie kiedy ciasto rośnie, koncentrat mieszamy z wodą, by nabrał odpowiedniej konsystencji. Ma być taki, by dało się go łatwo smarować na bułeczkach, ale nie może być zbyt rzadki. Dodajemy
Ratunku obiadzagniatamy. Jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy resztę mąki. Masę dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałeczek. Następnie odcinamy z nich niewielkie kawałki, rozpłaszczamy w dłoni na placuszki, a na środku umieszczamy niezbyt dużą truskawkę (większe można pokroić na kawałki). Brzegi dokładnie zlepiamy i formujemy zgrabną kulkę. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek
Ratunku obiadsmaku, dokładnie wymieszać. Jeśli masa wydaje się za sucha, można dodać więcej jajka, jeśli jest zbyt lejąca, dodać mąki. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i formować zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałym sosem polać placki
Obiad za dychęmiodem, z dżemem no i oczywiście z syropem klonowym i w ogóle z czym sobie tylko zamarzymy ;) Smacznego!!! I jeszcze... Nutka... Moja ulubiona... ostatnio... Przepis dodaję do akcji: Placki, placuszki, pancakesy
Miksturownikfali eksperymentowania z różnego rodzaju naleśnikami, placuszkami, omletami czy pankejkami przyszła pora i na bliny. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyOswoiwszy mąki bez glutenu w ciastach nabrałam rozpędu i następnym moim krokiem było przygotowanie placuszków i naleśników na takiej mące. Tym bardziej, że dawno, bardzo dawno ich nie robiłam. Ale tym razem nie miałam (wyjątkowo) ochoty na słodką ich wersję, więc powstała wytrawna z pieczarkami. Jestem zachwycona! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo mi si ę spodobał przepis na te podpłomyki (choć podpłomyki są bez tłuszczu, a tutaj tłuszcz jest dodany i to w niemałej ilości). Pomy śl ałam, że takie placuszki-podpłomyki będ ą fajne na kolację, tak jak precle , które robi ę od czasu do czasu. Zmieniłam mąki, dodałam przyprawy i zrobiłam 4, a nie 2 placki, a następnym razem
Zdrowa Kuchnia SowyNajpierw była całkowita klęska, ale nie poddałam się i drugi pomysł zaowocował pełnym sukcesem! Pomysł na śniadanie miałam taki: placuszki oparte na przepisie na ciasto orzechowo-owsiane polane owocowymi musami. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPolecam, iście letni placuszek - serniczek na zimno ! Do przygotowania potrzeba ( na tortownicę śr. 28 cm. ) Składniki: 1 kg twarożku śmietankowego - w wiadereczku, np z Biedronki 1 szkl. cukru pudru 2 śmietanki Śnieżka 300 ml zimnego mleka 2 łyżki płaskie żelatyny 300-350 g kruchych ciastek - ja użyłam herbatniki, ciasteczka Amaretti oraz ciasteczka owsiane Brześć 1/3 masła lub margaryny galaretka
kolorowotorcikowoBardzo szybki, bardzo prosty BARDZO SMACZNY placuszek. Polecam ! Spód: 250-300g kruchych ciastek ( ja użyłam herbatniki i ciasteczka amaretti ) 2 łyżki masła 1 łyżka wody Zmielić ciastka, pod koniec dodać masło i wodę. Powstałym ciastem wylepić tortownicę ( małą - śr. 20 cm ). Zapiec 15 minut w 170 stopniach. Nadzienie: 1 łyżka żelatyny - rozpuścić w 70 ml wrzątku. 1,5 szkl
kolorowotorcikowocytryny otarta skórka z cytryny Kremówkę ubić z cukrem, wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę cytrynową - połączyć. Krem wyciskać szprycą lub smarować na połowie placuszka, położyć owoce - złożyć. Ewentualnie posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowo