mąki 1 jajko 100-120 ml ciepłej wody Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wałkować cienko - wykrawać koła. Dodatkowo: truskawki cukier biały cukier kokosowy Royal Brand W każdy placuszek kłaść truskawkę lub dwie małe, posypać mieszanką cukrów - skleić. Gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane śmietaną lub jak ktoś woli - jogurtem Można posypać cukrem różanym - przepis TUTAJ
kolorowotorcikowosztywno. W oddzielnym naczyniu zmiksować mleko, mąkę, żółtka, cukier i olej. Do gotowej masy naleśnikowej dodać pianę - delikatnie wymieszać. Na suchej, rozgrzanej patelni kłaść łyżkę stołową ciasta, formować placuszek. Smażyć z obu stron na rumiano. Gotowe naleśniczki kłaść na talerzu, po dwa lub trzy - jeden na drugim. Polać waniliowym deserkiem Alpro, posypać owocami. Smacznego
kolorowotorcikowomięso mielone. Smażyć kilka minut. Przełożyć do miski. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę. Wymieszać. Dodać jajko, doprawić do smaku. Formować z ciasta wałek, kroić na kawałki, wyrabiać małe placuszki, nakładać nadzienie, zlepiać. Kształtować nieduże kulki. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 5 minut od zagotowania. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze skwarkami
Pasja Smakuprzepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Zostawić do ostudzenia. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajko i sól. Szybko zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki, formować małe placuszki, na ich środku kłaść połówki śliwek, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy się zagotują, gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką
Pasja Smakuczasu na takie leniwe pieczenie. Jednak właśnie dziś znalazłam czas i postanowiłam umilić sobie popołudnie czymś pysznym do herbaty i książki. Jako, że mój tata bardzo lubi takie placuszki z jabłkami, to dziś właśnie w takiej postaci pojawiły się na naszym stole. Składniki: 2 jajka 170 ml mleka 170 ml kefiru 75 ml oleju 300 g mąki pszennej
Pasja SmakuDzisiaj przedstawiam Wam propozycje na ciekawą przekąskę. W sam raz na karnawał. Imbir bardzo ciekawie łączy się z ciastem piwnym. A z pozostałego ciasta z powodzeniem można zrobić placuszki. Przepis z Magazynu Kulinarnego Poradnika Domowego, nr 2/2014. Składniki: 30 dag cienkich parówek 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka piwa 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Pasja Smakuczęści -utarte jabłka posypać łyżką cukru i zostawić by puściły sok , odcedzić odciskając sos i doprawić do smaku cynamonem i cukrem -każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek. - -na ciasto kłaść łyżeczkę farszu jabłkowego i zlepiać pierożka -układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną , cukrem i cynamonem . Jeśli
Buniabaje w kuchniwyrobić. Na koniec dodać jedną łyżkę spirytusu i wszystko dokładnie wyrobić(ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Ciasto nabierać łyżką, rozpłaszczyć na dłoni placuszek, na środek kłaść marmoladę lub powidła i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz z łyżką spirytusu i smażyć z obu stron jak typowe pączki, tylko
Smaczne Zdrowekrótkiej przerwie z ciastem "łabędzi puch". Typowo wiosenne, akurat na taką pogodę jaką mamy za oknem:) Ciasto składa się z biszkoptu, masy, posypki z kokosu i dodający nutki całemu placuszkowi dżem z czarnej porzeczki! Oczywiście wiele osób może się z tym połączeniem nie zgodzić, bo ilu ludzi tyle gustów. Jednak dla wielbicieli nowych smaków, miłośników porzeczki lub po prostu eksperymentowania
Smaczne Zdrowekruszonkę. W miseczce rozkruszyć masło, ksylitol lub cukier i mąkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub papier i podzielić na 12 mniej więcej równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek, lekko wdusić środek, tak by zmieściły się wymieszane razem owoce. Owoce posmarować rozmąconym białkiem i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja piekłam na 2 blaszkach po 6 sztuk. Piec
Smaczne Zdrowewystudzone ziarna i płatki owsiane oraz dodać migdały. Dokładnie wymieszać. Wykładać po niepełnej łyżce gotowej masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formować przy pomocy widelca płaskie , okrągłe placuszki. Starać się by nie było prześwitów między ziarnami, by były zwarte. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku ok.10-20 minut do czasu aż będą ciemno miodowe na brzegach i jasno
Smaczne ZdroweSerek wyjmujemy do miseczki, kroimy anchois, dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz ogórka pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy chrzanem, pieprzem i solą, po czym miksujemy blenderem na gładką masę. Placuszki smażymy na gorącej patelni, aż będą rumiane. Podajemy na talerz z kleksikeim sosu i przyozdabiamy małą słoną rybką ;) Ja nieco urozmaiciłam i dodałam jeszcze na wierzch nieco
Sajkofanka smakugodz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować wałek i podzielić go na 8 części. Z każdej części uformować kulkę. Kulki wałkować na stolnicy na okrągły placuszek o grubości ok. 0,5cm. Na środek nałożyć kopiastą łyżeczkę dżemu. Już sprawdziłam, że najlepiej pod mój smak pasuje tu nadzienie w postaci dżemu z przetartej czarnej porzeczki
Grunt to przepis!łyżce przesianej mąki i kakao oraz cukier waniliowy i szczyptę soli. Następnie dodać jogurt, krótko zmiksować. Dodać owoce (mrożonych nie rozmrażać). Dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzany olej kłaść małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościpomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wyrobić masę. Pietruszkę dokładnie posiekać, dodać pokruszony ser feta, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po trosze farszu i zlepiać, formując podłużne kefty. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można także upiec je na grillu lub zapiec w piekarniku
Z miłości do słodkości