różne fazy z jedzeniem. Miewam okresy, w którym jadam tylko sery, a potem wędlinę. Czasem jest też tak, że mam ochotę na coś innego, więc robię pasty lub placuszki. Te pierwsze mogą stanowić doskonały zamiennik wędlin i być urozmaiceniem zwykłego śniadania czy kolacji. Z kolei, gdy mają mnóstwo dodatków lub są kolorowe, tym bardziej zjada się je ze smakiem
Fabryka pomysłówTeraz eksperymentuję w kuchni na zasadzie, co dodać do garnka. A wy czego nie znosiliście jeść jako dzieci, a co było Waszym specjałem? Natomiast zupa z dyni lub placuszki dyniowe (te też zamierzam Wam kiedyś pokazać, póki sezon dyniowy trwa) to rarytasy, których nie miałam okazji zrobić już x czasu, więc postanowiłam powrócić do tego, co wywoływało uśmiech
Fabryka pomysłówDzisiaj znów pozostaję w jesiennym klimacie i przedstawiam Wam wcześniej zapowiadane w wersji słodkiej – migdałowe placki dyniowe. Placuszki przeważnie kojarzą się nam z leniwym weekendowym śniadaniem, u mnie jednak gdy czas nie pozwala mi na dłuższe przebywanie w kuchni zastępują obiad. Tak i tym razem jadłam je jako słodki obiad z mleczną zupą dyniową ( klik ) na pierwsze. Na drugie podałam
Fabryka pomysłówKrokiety świąteczne Chrupiące, aromatyczne i rumiane krokiety. Świetnie smakują podane z sosem grzybowym lub czosnkowym. Do przygotowania farszu można użyć mięsa, które zostało nam z poprzedniego
Blog z ApetytemKartacze to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni kresowej, które na stałe wpisało się w kulinarne tradycje Polski, Litwy, Białorusi i Ukrainy. Są symbolem prostoty, ale
Wędrówki po kuchniWiejskie placki z gulaszem i śmietaną Och jak ja lubię placki ziemniaczane, a podane z gulaszem, to już w ogóle obiadek pierwsza klasa. Danie jest bardzo
Blog z ApetytemNaleśniki bolognese zapiekane z mozzarellą Świetne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad lub kolacje, jak i na imprezie. Polecam! Składniki: ok 5-6
Blog z ApetytemTe pierogi łączą w sobie tradycyjne, swojskie smaki i tworzą coś absolutnie przesmacznego! Choć farsz wydaje się banalny i przaśny, to dodatki wynoszą to danie na
Wędrówki po kuchniNaleśniki zapiekane z cukinią, pieczarkami i beszamelem Uwielbiam beszamel i chyba wszystkie potrawy z nim związane. Dziś polecam przepyszną zapiekankę naleśnikową, z pysznym farszem i oczywiście
Blog z ApetytemGofry z twarogu to świetna alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Dzięki zawartości twarogu, czyli dobrego źródła białka są bardziej sycące i zaspokoją głód na dłużej. Artykuł Gofry
Kulinarne CudaDziś przepis na placki ziemniaczane, do których dodatkiem jest wątróbka w sosie śmietanowym. Brzmi kontrowersyjnie? Zapewniam Cię, że to pomysł na pyszny obiad. Sprawdzi się szczególnie
Smaki Na TalerzuKrokiety folwarczne Niedawno jadłam takie krokiety na wakacjach, tak mi smakowały, że postanowiłam odtworzyć ten smak. Do zrobienia farszu użyłam mięso, które zostało mi z poprzedniego
Blog z ApetytemBardzo lubię różnego rodzaju kotlety ziemniaczane i z przyjemnością testuję różne opcje. Moimi ulubionymi są chyba te z jajkami albo z tuńczykiem. Choć wydawać by się
Smaki Na TalerzuKrokiety z cukinią i mozzarellą Chrupiące i przepyszne krokiety, wypełnione pełną słońca, soczystą cukinią i ciągnącym się serem mozzarella. Prawdziwy raj dla podniebienia. Krokieciki polecam podać
Blog z ApetytemJesień to idealny czas, aby cieszyć się smakiem dyni – warzywa, które nie tylko zachwyca swoją wszechstronnością w kuchni, ale także dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Dynia jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!