cukrem i solą. Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mlekiem, wanilią i roztopionym masłem. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy na suchej patelni. Gotowe placuszki smarujemy masłem orzechowym, na nie nakładamy plastry banana i posypujemy orzechami
Mania GotowaniaPolecam do chlebka, placuszków, czy naleśniorów. Krem z jaglanej kaszy jak dla mnie przebił ten z daktyli. Ale oczywiście, każdy może ocenić sam. A naprawdę zachęcam do spróbowania. Składniki: szklanka kaszy jaglanej już ugotowanej (pełna szklanka) tabliczka deserowej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru* łyżka soku z cytryny 20 ml mleka 1.5% Wykonanie: Kaszę zmiksować z mlekiem. Następnie dodać
Moje pyszne gotowaniePyszny i zdrowy krem czekoladowy - z awokado i banana :) Dietetyczna nutella jest pełna witamin i pierwiastków, pasuje świetnie do pieczywa, naleśników, omletów, słodkich placuszków czy ciasteczek. I solo oczywiście :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado 1 dojrzały banan 2 łyżki kakao garść orzechów laskowych 1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIE Banana kroimy na plasterki, awokado w kostkę. Miksujemy na gładką masę
Moje Kuchenne Rewelacjewyłącznie owoce suszone i orzechy :) Szkoda tylko, że tak późno odkryłam inne zastosowanie batonów Zmiany Zmiany , bo przecież można je dodać także o innych potraw - owsianek, jogurtów, omletów, placuszków, ciast, muffinek itd. Składniki: 300 ml mleka 45 g kaszy jaglanej słodkiej 3/4 banana 1 łyżka wiórków kokosowych Dodatki: 1/4 banana 1 łyżka jagód goji 1/2 batona Lewy Sierpowy Przygotowanie: Zagotuj
Zdrowie na języku :PKopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana padano Delikatne racuchy Naleśniki amarantusowo-kokosowe Drożdżowe racuchy z jabłkami
Ala piecze i gotujeswoją objętość. Przygotować farsz: jagody wymieszać z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 10 – 12 części. Każdą część rozpłaszczyć ( ręką lub rozwałkować) na placuszek a następnie nakładać jedną czubatą łyżkę farszu jagodowego. Całość zlepić tak jak pierogi i układać złączeniem na dół, ułożyć na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze
Na słodko lub wytrawniepodwojenia swojej objętości na około 1 – 1,5 godziny. Przygotować nadzienie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 równych części. Z każdej uformować placuszek a następnie położyć na nim niecałą łyżkę nadzienia i brzegi dokładnie skleić a następnie uformować bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej w odstępach gotowe bułeczki, pamiętając
Na słodko lub wytrawniełyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 1starty ząbek czosnku sól, pieprz,bazylia. oliwa do smażenia A jak to zrobić: Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą połączyć i smażyć placuszki na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. SZASZŁYKI KEBABKOWE: Mięso mielone doprawiamy według własnych upodobań.Ja osobiście do mięsa dodaję namoczoną w mleku czerstwą bułkę, jajko,drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i doprawiam
Kuchnia w opałachKalafior w mojej kuchni dotychczas królował w zupie, ewentualnie jego różyczki polewałam masełkiem z bułką tartą. Dzisiaj po przestudiowaniu książki Roberta Makłowicza postanowiłam zrobić z niego placuszki. W przyszłości zapewne nieco ten przepis zmodyfikuję na swoje potrzeby tzn. na przykład zamienię sos na salsę pomidorową. Poniżej podaję przepis w oryginale. SKŁADNIKI NA PLACKI: 1 kalafior 2 jajka 4 łyżki mąki
Kuchnia w opałachprzełożyć do miski i lekko widelcem rozdrobnić na mniejsze cząstki. Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku i razem z resztą składników (oprócz łososia) dodać do kalafiora i dobrze wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z dwóch stron. Podawać z wędzonym łososiem
Kuchnia w opałachbyć ogórkowa usłyszałam, no i jest. No bo w końcu muszę spełniać zachcianki moich testerów kulinarnych. Ale dzisiaj nie o tym :) Zabieram ze sobą do pracy buraczane placuszki, a Was zostawiam z przepisem. SKŁADNIKI: 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka maki sól, pieprz ziołowe ziarenka smaku olej śmietana
Kuchnia w opałachrozgrzanej patelni (na jeden placek około 2 łyżki masy) z dwóch stron. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodać mascarpone i dokładnie jeszcze raz wymiksować. Placuszki przekładać ubitą masą i truskawkami
Kuchnia w opałachPyszne drożdżowe placuszki z owocami, kto by się nie skusił. Najbardziej je lubię gdy są jeszcze ciepłe, takie prosto z patelni. Zawsze wtedy, przypomina mi się moja mama, która mówi: " Nie jedź takich gorących, bo cię będzie brzuch bolał." Ale co tam : "Na przekór mamie, odmrożę sobie uszy ;)." SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki szczypta soli 1/3 kostki świeżych drożdży 1 łyżka
Kuchnia w opałachmąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować grube wałki i pociąć je na 3-4 centymetrowe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć kule. Knedle wrzucać na gotującą wodę i gotować tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Masło roztopić, dodać bułkę tartą
Kuchnia w opałachdodajemy je do ciasta. Całość dzielimy na dwie porcje. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i łyżeczką wykładamy porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżeczka). Placki smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz i pałaszujemy
Kuchenny Skrawek Nieba