placuszki - 9092 przepisów (strona:369/607)

Skorzonera w naleśnikach 132

Skorzonera pochodzi z Europy Południowej. Uprawiana jako warzywo jadalne- Francja, Holandia, Belgia, Niemcy. Zbiór od października do kwietnia. Po ugotowaniu podobna do szparagów troszkę. Można podać z ziemniaczanymi placuszkami. Też jak szparagi z bułką tartą.  Składniki 1 kg skorzonery 2 łyżki mąki 2 łyżki octu Sos : cytryna 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki

R'n'G Kitchen
Ciastko-placki albo placko-ciastka jaglane (bezglutenowe) 147

sezam, jajko, cukier z wanilią. 4. Mieszamy blenderem na jednolitą masę. 5. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (z termoobiegiem), wykładamy blachę papierem do pieczenia i łyżką nakładamy ciasteczka vel placuszki. 6. Pieczemy okołu 20 minut na najwyższym poziomie i to powinno wystarczyć. Ale wszystko zależy od rodzaju piekarnika. W moim (Bosch) trzeba jeszcze dopiekać od spodu jakieś 15 minut

Kawa z mlekiem
Placuszki owsiane 147

banan oliwa do smażenia Wykonanie: Do miski wsypać płatki, dodać jajka, mleko, cynamon, miód i pokrojony na kawałeczki banan. Wszystko razem wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, łyżką kłaść placuszki. Smażyć na złoty kolor

Olga Piecze i Gotuje
Kotleciki z kurczaka i groszku 160

urozmaicić filety z kurczaka? Zrobić z nich pyszne placuszki. Na przykład z groszkiem i cebulką dymką... Składniki: 2 duże filety z kurczaka ok. 1,5 szklanki mrożonego groszku 2-3 dymki 2 jajka 3-4 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól, słodka papryka, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Groszek ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli

Czerwień i błękit
Konfitura ze świeżej żurawiny 150

razu przelać do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i pozostawić na kuchennym blacie do góry nogami do wystudzenia (można dodatkowo otulić słoiczki kocem). Podawać jako dodatek do śniadań, naleśników, placuszków itp. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Ziemniaki z boczkiem i brukselką 140

około 40 minut. Jeżeli tak jak ja lubicie brukselkę, na pewno Wam posmakuje. Danie jest baaaardzo sycące, idealne do lunchboxa Mniam! Zobacz też: Zapiekane, nadziewane ziemniaczki boczkiem i cebulą Placuszki z cukinii i ziemniaków Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis na ziemniaki z boczkiem i brukselką Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 40 minut Składniki 0,5 kg ziemniaków

Kuchnia Bazylii
Puszyste racuchy z jabłkami w cynamonie 145

oleju, tak by starczyło na usmażenie wszystkich racuchów bez dolewania oleju. Dlaczego? Dolewanie oleju podczas smażenia powoduje, że racuchy będą bardziej go chłonąć, przez co będą tłustsze. Wychodzi 11 placuszków Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Placuszki serowe z truskawkami 2883

pianę, dodajemy żółtko. Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do jajecznej masy cały czas miksując wsypujemy powoli budynie. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i ciasto wykładamy na patelnię formując placuszki. Smażymy na małym ogniu do zrumienienia z każdej strony. Podajemy z dżemem truskawkowym. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Kulinarne życie
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 148

szklanki jajka - 2 sól - szczypta Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, zagniatamy aż ciasto będzie gładkie.Odrywamy kawałki i podsypujemy mąką, rozwałkujemy na  okrągłe cienkie placki, wykrywamy szklanką placuszki na każdy nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi robiac falbankę. Przygotowane pierogi odkładamy na podsypaną mąką tacę. W garnku zagotowujemy posoloną wodę, gotujemy ok 4 minut od wypłynięcia

Wylizany Rondel
Racuszki na maślance 122

najlepiej przygotować trochę wcześniej, np. 30 min wcześniej i odstawić. Racuszki smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na średniej mocy palnika z obydwu stron na złoty kolor. Formować niewielkie placuszki. Na drugą stronę odwracać, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza.  (Można podawać oprószone cukrem pudrem, albo polane polewą czekoladową, ale nawet bez tego szybko znikają).  Smacznego

My sweet a life
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 153

wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na 10 ok 100g części. Każdą rolujemy w kulkę, a następnie wałkujemy w jedną stronę, tworząc owalne, cienkie placuszki. Smarujemy je cienką warstwą dżemu, po czym zwijamy od góry do dołu, dociskając ciasto dłonią. Pomocny może okazać się filmik instruktażowy Tomasza Klimczaka, który znajdziecie à tutaj. Gotowe rogaliki układamy

Kuchnia w czekoladzie
Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków z parmezanem 114

mnie zniknęły szybko w ciągu dnia z talerza ;D Jeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki możecie zrobić (nie tylko;) kluski śląskie, kopytka, lecz także chrupiące placuszki. Mi właśnie zostały takie ugotowane ziemniaki i postanowiłam ulepić z nich placki obtoczone w bułce tartej z dodatkiem parmezanu i kilku przypraw. Jest to bardzo dobra przekąska w ciągu dnia – na ciepło

Zasmakuj Kuchni
Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 168

razem przygotowałam je z serem i aromatyczną natką pietruszki. Wyszły pyszne! Dodatkowo przygotowany sos pomidorowy z kiełbaskami dodał sytości daniu. Możemy go podać osobno lub wylać na  placuszki! Placki ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 1 jajko 0,5 szklanki żółtego sera 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka natki pietruszki Sól Pieprz Sos pomidorowy z kiełbaskami: 1 biała cebula ½ czerwonej papryki

VioletoweKucharzenie
GRYCZANKI 245

Wegańskie placuszki specjalnie dla miłośników kaszy gryczanej :) Czytaj więcej

Kasia Sarna