placuszki - 9092 przepisów (strona:364/607)

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków i szczypiorkiem 123

zetrzeć i pozbyć ich nadmiaru soku. Następnie dodać jajka, posiekany szczypiorek, mąkę, bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, bardzo starannie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wybornie smakują z pikantnym ketchupem

Tradycyjna Kuchnia
Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi 133

obsmażyć na tłuszczu. Następnie ostudzić, dodać do masy ziemniaczanej, przyprawić do smaku, wbić jajko, wsypać mąkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Placuszki brukselkowe 173

solą i odrobiną cukru- po przestudzeniu i osączeniu zmiksować Dodać mąkę, jajko i sól- zmiksować Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Masa konsystencją przypomina tę na placuszki ziemniaczane. Moja była nawet ciut ściślejsza

Proste Potrawy
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 124

przed naszej ery. Cynamon na bardzo intensywny, lekko słodki korzenny smak i charakterystyczny zapach. Najczęściej dodawany jest do słodkich dań: deserów, wypieków (szarlotki, pierniki czy grzane wino), omletów czy placuszków. Można dodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 )   czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza w kuchni indyjskiej czy irańskiej (na przykład

Health-Fit-Life
Placuszki plantanowo - kokosowe 149

plantany i jak się je je napisałam w poście, zapraszam. Dziś szybkie i pyszne placuchy, idealne na śniadanie czy na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Polecam gorąco. Placuszki plantanowo - kokosowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Proteinowe pancakes owsiane :) 186

pojawia się u mnie owsianka. Zatem był to dobry pretekst, aby przygotować nowy miks "pankejkowy". Przy okazji posiadania nowego białka roślinnego, wysokiej jakości, super smacznego od Siła Roślin zrobiłam placuszki białkowe. Prosty skład, szybkie do przygotowania i co ważne - przepyszne! Mięciutkie, puszyste, słodziutkie. Składniki: 30 g mąki owsianej bezglutenowej  1 miarka (20 g) roślinnej odżywki białkowej o smaku czekoladowym

Zdrowie na języku :P
Proste placki bananowe dla dzieci 630

Wymarzone placki z bananami dla dzieci , które smaży się tylko z dwóch składników. Są to pyszne placki z bananami bez proszku do pieczenia i bez mąki. Moje bananowe placuszki polecam każdemu, nie tylko dzieciom. Zapewne nie raz zastanawialiście się co zrobić z dojrzałymi banami, które wołają już o zjedzenie. Ten przepis na placki bananowe jest do tego idealny. Dobrym

AniaGotuje.pl
ŚNIADANIOWE PLACKI BUDYNIOWE 129

śniadanie jak i obiad czy podwieczorek. Ich przygotowanie łącznie z pieczeniem nie zajmuje więcej niż 30 minut. Pyszne, nie za słodkie, które można podać z przeróżnymi dodatkami. Swoje placuszki podałam z przepyszną, pełną kawałków truskawek  konfiturą   Stovit . Jednak równie dobrze będą smakowały z każdą inna konfiturą, posypane cukrem pudrem lub  bez żadnych dodatków :) Składniki na około

Zrób to smacznie
Placki z dynią i fetą 103

Puszyste placuszki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże

The Slow Life Wife
Fit placki z kalarepą i marchewką 180

świetne rozwiązanie dla osób, które jedzą wytrawne śniadania Placki dodatkowo nie zawierają glutenu, bo użyłam jedynie mąki kokosowej i kukurydzianej. Smak mnie zaskoczył, bo gdyby nie specyficzne przyprawy, te placuszki nadawałyby się do zjedzenia na słodko i pewnie kolejnym razem zrobię je np. z dodatkiem cynamonu lub dodam jeszcze jabłko Mam nadzieję, że pomysł wam się spodoba i spróbujecie kiedyś

Fitkot
Białkowe racuchy z jabłkami - low carb 187

papki, inaczej racuchy będą zbyt delikatne i mogą rozrywać się przy przewracaniu. Na początku ciasto jest dość rzadkie ale nie dosypuj mąki ani babki - zgęstnieje po kilkunastu minutach. Ważne : Placuszki smażymy na małym ogniu, nie spieszymy się. Przewracamy delikatnie, najlepiej drewnianą łopatką gdy góra będzie prawie sucha. Istotne jest również żeby nie robić za dużych placków. Najlepiej nakładać na rozgrzany

Marta próbuje
Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz 100% owoców Dereń z acerolą 158

Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. Usmażone smarujemy dżemem Łowicz […] Artykuł Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz 100% owoców Dereń z acerolą pochodzi

Mienta blog
PRZEPYSZNY MAKOWNIK 176

minut do wyrośnięcia.  4. Ciasto rozwałkować na placek i wycinać szklanką kółka takie jak na pierogi. 5.Kółka nadziewać masą makową i sklejać na wysokości 3/4 placuszka ,mocno ściskając dół ,układać w formie koła w tortownicy o średnicy 26 cm.Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.  Masa makowa --- dzień wcześniej mak sparzyć wrzątkiem.Utrzeć lub zmielić trzykrotnie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placki ziemniaczane z chrzanem 92

Przepis na placki pochodzi od mojej cioci z Bieszczad, placuszki są chrupiące, delikatnie pikantne ale smakują wybornie, zwłaszcza z dodatkiem zsiadłego mleka. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 biała cebula 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka) ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 6 łyżek oleju do smażenia

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki z szynką. 184

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części. Każdą z nich formujemy w gładką kulkę, którą następnie wałkujemy na cienki placuszek, układamy na nim plaster szynki i nacinamy tak jak na zdjęciu. Bułeczkę zwijamy począwszy od strony z szynką, a końce powstałej roladki zlepiamy ze sobą tworząc wianuszek. Tak powstałą bułeczkę przekładamy

Rozpustne gotowanie