pomysł na ciekawy obiad, który zachwyci dzieci i dorosłych. Możemy podać je z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą, a także w bułce w formie burgerów. Te złociste drobiowo-warzywne placuszki zachwycą każdego. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 jajko 5dkg żółtego sera 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 papryki ( użyłam po trochu papryki żółtej
Blog z Apetytemżelaza nam nie zabrakło w tę sylwestrową noc, a ziarenka słonecznika to nie zły afrodyzjak ☺☺☺ KASZA BULGUR Sałatka z kaszą bulgur, wyśmienita na rozpoczęcie wieczoru ☺☺☺ PLACKI ZIEMNIACZANE Placuszki polecam usmażyć wcześniej, dopiero tuż przed podaniem podgrzać i udekorować serkiem, łososiem, cytryną i koperkiem. Wyborna przystawka na ciepło ☺☺☺ SAŁATKA ŚLEDZIOWA Nie ma imprezy bez śledzia ☺☺☺ CARPACCIO Z BURAKA Piękna przystawka
pieprzny smaczekGulasz/sos myśliwski Sycący, rozgrzewający i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z kiełbaską, kiszonym ogórkiem i grzybkami. Idealnie smakuje podany z pyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam! Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Blog z Apetytemproszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto ręką. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem (ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc a la placuszek, wkładam do foremki i ugniatam palcami, aby wypełnić całą foremkę i jej brzegi). Kawałek ciasta zostawiamy w misce, aby późnej zrobić z niego „łatki”. Wylepione ciastem foremki i resztę ciasta
Słodkie okruszkiczasie przygotowałam w naczyniu bułkę tartą do panierowania. Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Masę mięsną podzieliłam na 4 porcje. Zwilżonymi dłońmi nabierałam po jednej porcji, ukształtowałam na okrągłe placuszki i układałam na gorącej patelni. Piekłam około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Usmażone kotleciki przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Przykryłam i wstawiłam
Kuchnia u Krysiciasto. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlepi brzegi sposobem na „falbankę”. Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj dodatkowe 5 minut
kuron.com.plciasto. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlepi brzegi sposobem na „falbankę”. Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj dodatkowe 5 minut
kuron.com.plzjeść dobrej, wypełnionej wieloma dodatkami kanapki. Ale jedzone codziennie nudzą się (nic dziwnego!). Sama mam czasem ochotę zakrzyknąć: "Śmierć kanapkom!"i stworzyć śniadaniową opozycję antykanapkową smażąc na śniadanie naleśniki, placuszki, robiąc gofry czy gotując owsianki. Jednak gdy dopada mnie choroba lub niedoczas kanapki wracają do łask ;) Kanapka zainspirowana tą kupioną w małym osiedlowym warzywniaku, która zachwyciła mnie dobrym składem
U Fiolkiwystygnie, łączymy wszystkie składniki: mąkę, zaczyn, żółtko, pozostałe mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym. Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy
SMYKWKUCHNIzrobienie knedli : Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, po obraniu przepuściłam przez praskę. Wystudziłam, wsypałam obie mąki, wbiłam jajko. Wymieszałam. Ręką wyrobiłam ciasto na zwartą kulę, kroiłam na kawałki formowałam placuszki i na środek każdego kładłam łyżeczkę farszu. Potem zlepiałam tworząc kulki wielkości dużej mandarynki. Przygotowałam osolony wrzątek i wkładałam pojedynczo moje knedle. Mieszałam delikatnie, żeby nie przywarły
Kuchnia u Krysisztuk do 60 min Łatwe Przystępne Przepis na placuszki z mięsa mielonego z brokułem i serem Mięso mielone jest bardzo często wykorzystywane w kuchni. Jednak bardzo często zdarza się, że tradycyjne kotlety mielone zaczynają nam się zwyczajnie nudzić. Ten przepis jest doskonałą alternatywą oklepanych mielonych, który musisz koniecznie wypróbować. 🙂 Takie kotlety, podane z […] Artykuł Mielone z brokułem i serem
PysiaGotuje.plmleka i połową mąki. Poczekać aż urosną. Następnie dodać pozostałą mąkę, mleko, jajka. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy i wycinamy placuszki. Ponownie czekamy, aż wyrosną. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Podstawowe ciasto na pyzy(z surowych kartofli): Składniki: 1 kg kartofli 150 g mąki 2 jajka Połowę kartofli ugotować
Ciasta z tradycjamiPrzepis na delikatne naleśniki z jogurtu naturalnego to moja propozycja na pyszne śniadanie. Placuszki jogurtowe dla dzieci to takie idealne śniadanie dla dzieci. Polecam podać te naleśniki z bananem. Od czasu do czasu można też sobie pozwolić na odrobinę kremu orzechowego lub czekoladowego
AniaGotuje.plPyszyste, słodkie, owocowe placuszki na drożdżach, smażone na patelni - na rodzinne weekendowe śniadanie. Składniki: 10 g świeżych drożdzy 3/4 szklanki mąki + łyżka, 1/4 szklanki cukru, szczypta soli, łyżka masła, 1/2 szklanki mleka, jajko, banan, 4 łyżki wiórków kokosowych, skórka z połowy pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego ok 7-8 łyżek oleju do smażenia Przygotowanie: 1/4 szklanki mleka podgrzewamy
Lena Gotujeoczkach, ziemniak na najmniejszych. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dobrze mieszamy. Nakładamy po łyżce ciasta ba blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placuszki. Z podanego przepisu zrobiłam 9 sztuk. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 30 minut. Podajemy z kiszonymi : ogórkami, papryką, rzodkiewką lub z surówką. Ciepłe smarujemy masłem albo
Szkrab Je Sam