placki - 22990 przepisów (strona:872/1533)

Rustykalna tarta ze śliwkami 169

godziny do schłodzenia. Gdy ciasto się chłodzi, przekroić śliwki na pół, usunąć pestki. Śliwki wymieszać z cukrem i aromatem migdałowym. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek (ok. 30 cm średnicy). Jeśli zajdzie potrzeba (lepi się do wałka i/lub papieru do pieczenia) ciasto posypać z wierzchu i od spodu mąką. Śliwki ułożyć na cieście, pozostawiając

Codziennik Kuchenny
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 184

lubi zgrzytającego w zębach piasku.  Przygotowanie grzybów zajęło mi sporo czasu, dlatego do upieczenia spodu quiche użyłam gotowego ciasta francuskiego. Dla zainteresowanych dodam, że quiche (czyt. kisz), to placek z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, wypełniony wytrawnym farszem. Składniki: 80 dkg mieszanych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki) 2 średnie cebule 3 jajka eko 1 łyżka masła

Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE 134

zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić: 2/3 ciasta użyć do wyłożenia blaszki, 1/3 użyć na wierzch piroga. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.  Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć spód i brzegi rozwałkowanym ciastem, które należy dokładnie docisnąć do formy.  Następnie nałożyć zimny farsz, który trzeba wyrównać

Codziennik Kuchenny
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 193

zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić: 2/3 ciasta użyć do wyłożenia blaszki, 1/3 użyć na wierzch piroga. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.  Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć spód i brzegi rozwałkowanym ciastem, które należy dokładnie docisnąć do formy.  Następnie nałożyć zimny farsz, który trzeba wyrównać

Codziennik Kuchenny
.1242. odkrycie roku 212

placek z płatkami owsianymi, cynamonem, nektarynką i wegańską Nutellą~ O tejże wegańskiej Nutelli (miedzy innymi) mówię w najnowszym filmie z Ulubieńcami Września. Jeśli jesteście ciekawi co to za cudo to koniecznie obejrzyjcie! :) SUBSKRYBUJ MÓJ KANAŁ >>KLIK

breakfast of dreams
"Danie inspirowane podróżą 2." - podsumowanie akcji 200

Podróżujcie po Polsce i krajach za naszą granicą i gromadźcie przepisy, by podzielić się nimi w przyszłości. A oto przepisy, które nadesłaliście (usunęłam dublujące się wpisy): Greckie placki pomidorowe (tomatokeftedes) Chleb wileński i fotki z Wilna Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille

Weekendy w domu i ogrodzie
Fornetti z jabłkami i budyniem 226

cukrem 400 ml mleka Jak wykonać ? Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy. Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa  placki, każdy dzielimy na 10 równych małych prostokątów na każdej połowie prostokąta robimy po trzy- cztery nacięcia. Jabłka skrobiemy kroimy na grubsze talarki.  Masło rozpuszczamy w rondelku wsypujemy cukier

Wanilia i Kardamon
Placuszki cukinia pieczarka FIT 214

Robiąc zakupy wpadłam na cukinie , i pomyślałam a czemu by nie przygotować czegoś dobrego , i tym razem wypadło na placki fit , z cukinii oraz pieczarek , smak , bardzo fajny lekko ostry , ale nie za mocno , zapraszam serdecznie na wypróbowanie tego przepisu , na obiad jak znalazł . Składniki ( dla 2 osób ) 1 mała cukinia  5 średnich pieczarek  1 ząbek czosnku

Mój Smak
sernik Śpiącej Królewny (gotowany, na biszkopcie) 309

masy serowej wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku i gotować jeszcze chwilę. Masa powinna trochę zgęstnieć ale nadal ma pozostać dość rzadka. Podzielić ją na połowę i przełoży biszkoptowe placki. Odstawić do wystudzenia. Na masie serowej ułożyć ciastka. Galaretki rozpuścić w pół litra wody, kiedy zaczną tężeć zalać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, kroić najlepiej na drugi dzień

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Puszyste racuszki na śmietance 473

cukrem, żółtkami, mlekiem i solą do smaku. Następnie dodać do masy sztywno ubite białka oraz ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać. Wylewać na rozgrzaną patelnię po 3 łyżki ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na maśle na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub dowolną konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Kruche ciasto toffi ze słonecznikiem 181

równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jedną część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C, przez 15-20 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywną masę, na koniec wsypać śmietan fix i chwileczkę jeszcze miksować. Rozłożyć śmietanę na pierwsze ciasto i przykryć drugim. Na drugie ciasto rozłożyć masę toffi

Kuchnia Pokoleń
Omlet na mące kokosowej - bezglutenowy :) 175

dodaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia oraz cukier kokosowy. Zmiksuj. Teraz dodaj białka i delikatnie zmiksuj. Na patelni rozpyl oliwę z oliwek (ewentualnie olej kokosowy ), wylej masę, uformuj okrągły placek i smaż z dwóch stron po kilka minut, na małym ogniu

Zdrowie na języku :P
Ciasto truskawkowe z bezą 229

galaretkę truskawkową i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się galaretki, cały czas dokładnie mieszając. Wystudź. Złożenie ciasta: Biszkopt jak i bezę po upieczeniu wystudź. Biszkopt przekrój raz wzdłuż. Posmaruj pierwszy placek tężejącym nadzieniem truskawkowym. Przykryj drugą częścią biszkoptu, na tą część wyłóż masę maślaną. Na wierzch masy połóż bezę. Do dekoracji można użyć cukru pudru i truskawek. Smacznego! Po wystudzeniu

mecooks
Placki ziemniaczane z sałatką śledziową 258

Połączenie placków ziemniaczanych i śledzia wydawało mi się mało trafione, dopóki raz nie spróbowałam. Świetnie się komponuje z mocno aromatycznym śledziem i winnym jabłkiem.  Składniki: ½ kg ziemniaków 1 biała cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia Składniki na sałatkę śledziową: 20 dag filetów śledziowych(...)czerwone jabłka 1 biała cebula 1 kubek kwaśnej śmietany Sok z cytryny Cukier do smaku Wykonanie placków: Ziemniaki, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę, sodę oczyszczoną. Przyprawić do smaku i starannie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykonanie sałatki: Filety pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura z fig z pomarańczami 158

bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. Konfitura z fig , którą proponuję nadaje się do wędlin, serów, ale również jako dodatek do słodkiej bułki, placka drożdżowego... Przygotowałam ją jako dodatek do serów i wędlin. Jeżeli ktoś woli słodsze przetwory, to proponuję dodać jeszcze 200 - 300 g cukru, na samym początku. Gotować razem z miodem

królestwo garów