placki - 22990 przepisów (strona:871/1533)

Pierogi z ziemniakami 180

Ciasto powinno być gładkie i elastyczne; jak je wyrobicie to zawińcie je w folię i odstawcie na pół godziny na bok; Przygotowanie farszu: ziemniaki zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane, odcedź i przesmaż na rozgrzanym oleju wraz z drobno posiekaną cebulką, dopraw do smaku przyprawami; I już prawie gotowe... Rozwałkuj tylko ciasto, wykrawaj kółka, nakładaj farsz, zlepiaj fantazyjnie

Zasmakuj Kuchni
Orzechowe love 173

nich owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na około 1 godz. W między czasie piekarnik rozgrzewamy do 180'C. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cieniutkie placki i wykrawamy z nich serduszka. Użyjcie dwóch wielkości foremek i w połowie ciasteczek zróbcie okienko. Na blachę wyłożoną papierem układamy ciasteczka i pieczemy ok. 5-8 min. Upieczone ciasteczka układamy

Spektrum Smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 527

mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego ciasta koła. 5. Na wykrojonych kołach kładziemy łyżkę farszu, sklejamy pierogi dociskając

W kuchni Katie
Błyskawiczny chleb domowy 153

miękkiego masła, w temperaturze pokojowej 260 ml letniej wody poniżej 40 st C 190 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce o najdrobniejszych oczkach , jak na placki) 10 ml łyżki octu jabłkowego  21 g suchych drożdży (3 opakowania) lub 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka maku 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka czarnuszki 1 białko jaja Wykonanie

vaniliowoczekoladowa
Rolada szpinakowa z łososiem 208

kładę masę szpik-ową na całej powierzchni .Piekę koło 15-20 minut w 180 stopniach. Na stół kładę folię aluminiowa, a na nią folie spożywczą. Wyjmuje z pieca placek szpinak-owy kładę na przygotowaną folie odwrócony papierem i ściągam go. Ostudzony smaruje serkiem śmietankowym i kładę plastry wędzonego łososia . Zwijam pomagając sobie folią zakręcam końcówki jak cukierka

Różowa kuchnia
Quiche z wędzonym łososiem i pomidorkami 165

Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek ciut większy niż średnica formy.  Formę natłuścić masłem. Przełożyć do niej ciasto i dokładnie wylepić nim dno oraz boki. Podziurkować widelcem i wstawić na kilka minut do lodówki

wyzwania kuchenne
Zestawienie - zimna płyta na świąteczny lub sylwestrowy stół (12 propozycji) 812

indyka w lubczyku (wersja dla dorosłych -> więcej przypraw) 9. Pierś z indyka paprykowa (wersja dla dorosłych - więcej przypraw) 10. Szynka pieczona 11. Szynka i boczek pieczone razem 12. Placek do barszczu Będzie mi bardzo miło, jeśli po skorzystaniu z przepisu prześlecie mi zdjęcia na e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com Wesołych Świąt

Kolorowy Przepisownik
Piernik lany z masą kawową 344

dokładnie utrzeć. Następnie wymieszać z mąką i śmietaną. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Rozlać do 3 blaszek (21x31cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Placki piec ok 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Masa: Jajka ubić na parze z cukrem na puch, dodać kawę i ucierać aż się rozpuści. Ostudzić a następnie utrzeć

Smakołyki Asi
Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowo-czekoladowym 155

Delecty) kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada (od Delecty) Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki (masło schłodzone) łączymy ze sobą i szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy ja na placek grubości około 3-4 mm i wykrawamy szklanką koła. Każde koło wkładamy do foremki na babeczki i wyklejamy nią dokładnie środek, spód lekko nakłuwamy widelcem lub nożem (ciasto można również

Kolorowy Przepisownik
Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies 256

pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Gdy farsz lekko ostygnie, dodaj jajko i chleb i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm, wytnij kółka np. szklanką lub wycinarką do ciastek i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce nadzienia na środku każdego kółka, złóż

karmelowy
Kokosowe placuszki na maślance 221

Pyszne, puszyste, nie za słodkie i w dodatku kokosowe Zapraszam Was na przepis na kokosowe placuszki na maślance. Idealne na śniadanie lub kolację. Przygotowanie zajmie wam

Słodkie okruszki
Pizza z dynią, gruszką i boczkiem 135

grubszych kawałków boczku wędzonego 1 gruszka kilka listków szałwii opcjonalnie- ser z niebieską pleśnią ( ja nie dałam ale jedząc stwierdziłam, że bardzo by pasował) Instructions Z ciasta zrobić dwa placki i odstawić do wyrośnięcia. Pokrojoną w kostkę dynię wymieszać z oliwą i posiekanym drobno czosnkiem. Mozzarellę zetrzeć, boczek pokroić w kosteczkę, gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić

Cooking for Emily
Pierniczki last minute 225

minut dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż do uzyskania zwartej i gładkiej masy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i po kolei rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm, a później wykrawamy dowolne kształty.  Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180'C bez termoobiegu, blachę wykładamy papierem do pieczenia i w niedużych odstępach

Spektrum Smaku
drożdżowa choinka z powidłami i orzechami :-) 144

elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia,następnie dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy na duży placek i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem. Smarujemy powidłami i przykrywamy druga częścią.   Wykrawamy kształt choinki. Nacinamy na brzegach i zawijamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy orzechami i pieczemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Naleśniki z mleczkiem kokosowym 163

też smakowały ale… Po zjedzeniu przez moje dziecko jednego usłyszałam sakramentalne: a dasz mi bułeczkę z szyneczką. Echhh. Ale przepis i tak polecam. Składniki (na dwa duże placki): jedno jajko 8 łyżek mleczka kokosowego 5-6 łyżek mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżkę oleju rzepakowego 2 łyżki syropu klonowego (ja zastąpiłam miodem) Wykonanie: 1. Wszystkie

Mama z miasta