placki - 22990 przepisów (strona:879/1533)

Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe 130

Należę do osób, którym ziemniaki smakują pod każdą postacią. Czy to puree, czy młode z koperkiem i kefirem, czy kopytka, placki, pyzy… no może najmniej frytki. A ostatnio zrobiłam takie oto pyszne pieczone ziemniaczki, pachnące czosnkiem i tymiankiem. Nawet nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Te ziemniaczki jedliśmy

To co kocham
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 125

dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Zagotować wodę w dużym garnku z solą i łyżką

To co kocham
Oponki bezglutenowe 137

cukrem, spirytusem i serem. • Dodać obie mąki, proszek i sodę. Wymieszać mikserem, wyjąć na stolnicę podsypaną mąką ryżową i ręką rozpłaszczyć na 1 cm placek. • Wycinać kółka metalową obręczą z dziurką w środku. • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu

To co kocham
Pierogi z jabłkami 151

pierogów • Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki, a jeśli jabłka są duże, to jeszcze cieniej. • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po kawałku jabłka, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę – jak na zdjęciu. • Zagotować wodę

To co kocham
Placuszki ziemniaczano-serowe 123

Placuszki ziemniaczano-serowe z zielonym groszkiem to recykling puree ziemniaczanego pozostałego z obiadu. Są bardzo smaczną alterantywą dla placków ziemniaczanych. Mnie najlepiej smakowały z gęstym jogurtem greckim, a rodzinka jadła z  aksamitnym sosem pomidorowo-serowym. Składniki: • 2 szklanki puree ziemniaczanego • 1/2 szklanki groszku zielonego • 250 g sera białego kanapkowego • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

To co kocham
Białkowe pizzerinki z pieczarkami (fit) 227

pieczarki Przygotowanie: Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dodać mąkę i przyprawy, delikatnie wymieszać.  Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, spryskać oliwą. Z masy formować placki w kształcie koła. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.  Po tym czasie wierzch posypać startą mozzarellą lub serem żółtym, a na wierzchu ułożyć lekko podsmażone pieczarki. Zapiec

Fabryka pomysłów
Roladki z tortilli 220

własnego gustu..u mnie ubogo, bo tylko ser i szynka...zrobiłam tylko troszkę tak na spróbowanie..a można dodać paprykę, ogórki, sałatę itp. tortilla plastry sera żółtego plastry szynki Placki tortilli lekko podgrzać[ciepłe lepiej można zwinąć]  w mikrofalówce lub na suchej patelni.Ułożyć dodatki, zwinąć w roladkę i pokroić w kilku centymetrowe kawałki

Moje domowe kucharzenie
Tort orzechowo-karmelowy 139

słodko, orzechowo, korzennie i miodowo, a na dodatek w formie tortu. Zaczął się etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej  1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego

Kuba Gotuje
Szafranowe bułeczki z twarogiem 185

minut. Namocz rodzynki w rumie. Wyjmij wyrośnięte ciasto na stolnicę i złóż kilka razy w kopertę. Pozostaw na 10 minut, po czym podziel na pół i rozwałkuj na placki o grubości 0,5 cm. Potnij na paski o szerokości 3 cm. Powciskaj rodzynki. Każdy pasek złóż na pół wzdłuż i zroluj, a następnie zwiń. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej

codojedzenia
Piernik staropolski 365

Przygotowanie:  Powidła (600 g) przekładamy do rondelka i podgrzewamy, czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w powidłach.  Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie przekładamy pierwsze dwa placki jeszcze ciepłą masą z powideł i czekolady. Lekko dociskamy. Drugi blat ciasta smarujemy niewielką ilością powideł. Masę marcepanową rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach piernika i przekładamy na ciasto wysmarowane

bistro mama
Pizza z camembertem, orzechami i miodem. 190

opakowania) 2 garście orzechów włoskich (posiekanych w duże kawałki) 1-2 łyżeczek miodu oliwa z oliwek (polecam tę z czosnkiem)      Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy około 28 cm lub trochę mniejszy jeśli wolimy pizzę na grubszym cieście. Następnie skrapiamy ją oliwą, równomiernie rozkładamy pokrojony ser camembert, posypujemy orzechami, a na końcu polewamy cienką strużką

Rozpustne gotowanie
Drożdżowiec w pikantnej wersji 129

ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po dwóch godzinach wyłożyłam ciasto na posypaną mąką stolnicę (lub inną w miarę gładką powierzchnię) i rozgniotłam dłońmi długi, ale nie za szeroki placek. Jeśli ciasto za bardzo się klei do dłoni natrzyjcie palce olejem. Tak ułożone ciasto zostawiałam na około pół godziny. W tym czasie przygotowałam resztę składników, których listę znajdziecie poniżej

Pichceniomania
RACUCHY Z JABŁKAMI 98

Racuchy- przysmak dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy mama robiła je na obiad bo traktowałam je jak deser...a jakie dziecko nie lubi deseru na obiad 😉 Od tego czasu

Kuchnia MagdaLeny
Podpłomyki żytnie na zakwasie 326

czasie podsypując ciasto mąką pszenną podzielić na 10 równych części. Uformować z nich kulki i odstawić na 1-2 godzinki do garowania. Następnie każdą kulkę rozwałkować na płaski placek. Smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) z obu stron, aż podpłomyki się zarumienią i będą chrupiące. Smacznego!   Źródło: książka "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego

Nastoletnie Wypiekanie
Amur smażony w cieście piwnym 214

różne dania z ryb, nie tylko smażony karp czy śledzik w oleju. Zwykle robię karpia tak tradycyjnie panierowanego , ale tym razem może będzie także amur a właściwie takie jakby placki z amurem. Wystarczy zamarynować kawałki amura a potem obtoczyć go w puszystym cieście piwnym i po usmażeniu powstanie coś pysznego. Delikatne mięso ryby w jeszcze delikatniejszej otoczce. Jestem pewna

Smaczna Pyza