placki - 22990 przepisów (strona:850/1533)

OLIWA Z ROZMARYNEM 87

Kolejna odsłona aromatyzowanej, domowej oliwy. Oliwa z rozmarynem świetnie nadaje się do doprawiania wszystkich potraw, szczególnie sałatek. Jest również idealna do smażenia, szczególnie smaczne są smażone na tej oliwie placki ziemniaczane. Możemy nią polewać mięso podczas grillowania. Oliwa z rozmarynem jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Polecam przepis na domową oliwę aromatyzowaną rozmarynem. W dziale "PRZETWORY DOMOWE

Moja Książka Kucharska
PIEROGI ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU 122

stolnicy i będzie ok.). tak przygotowane ciasto odstawiamy na min. 20 minut - przykryte czystą ściereczką - aby odpoczęło. Krok 6. Na stolnicę wykładamy porcję ciasta, rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek - w razie potrzeby podsypujemy mąką orkiszową - wykrawamy kółeczka. Krok 7. Na każde kółeczko nakładamy porcję farszu, zlepiamy dokładnie brzegi i odkładamy. Po zrobieniu porcji, pierożki od razu gotujemy . W dużym

Moja Książka Kucharska
USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM 149

Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło".  Krok 3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty o boku 3cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca

Moja Książka Kucharska
RUBASZNY MAKOWIEC 197

cytrynową - smażymy farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem. Krok 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem

Moja Książka Kucharska
LITEWSKIE KARTACZE (CEPELINY) - przepis krok po kroku 218

solą oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, dodaję mąkę i  dokładnie wyrabiam masę - ma być zwarta i gładka - od razu przystępujemy do robienia kartaczy : Na dłoni robię całkiem spory placek z masy ziemniaczanej (nie powinien się rozpadać), na nim kładę farsz mięsny, 'rozpłaszczam' i dokładnie zalepiam masę ziemniaczaną, formuję wrzecionowaty,taki wydłużony kształt - od razu wrzucam na wrzątek, kiedy

Moja Książka Kucharska
CYTRYNOWY PUSZEK 147

galaretka zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę, i miksować do chwili aż śmietana i galaretka się połączy. Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy krem cytrynowy, przykrywamy drugą częścią ciasta, polewamy polewą. Ciasto wstawić do lodówki,  najlepiej smakuje na drugi dzień. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Latkes - żydowskie placki ziemniaczane 171

Czym są latkes ? Najprościej rzecz ujmując to bardzo chrupiące placki ziemniaczane , pochodzące z kuchni żydowskiej. Latkes są nieodłącznym elementem Chanuki , ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nimi przez okrągły rok. Tradycja nakazuje, aby ziemniaki na latkes ucierać na grubych oczkach tarki. Ja tym razem wykorzystałam temperówkę do warzyw , dzięki której uzyskałam długie wstążki z ziemniaków. Latkes

Okolice Palnika
Cebularze 254

pokrojone cebule i smażymy. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz pod koniec smażenia suchy mak.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Z każdej części formujemy okrągły placek. Za pomocą dna szklanki robimy wgłębienie po środku każdej z bułek. Do środka nakładamy usmażoną cebulkę. Boki bułek smarujemy roztrzepanym żółtkiem jaja. Bułki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia

kulinarne odsłony pati
Faworki 128

owijamy folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej, by odpoczęło 30 minut. Następnie ciasto wybijamy wałkiem tzn. uderzamy w ciasto aż się rozpłaszczy, składamy i znowu ubijamy na płaski placek. Ubijamy minimum 10 minut (im dłużej tym lepiej się napowietrzy). Ubite ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią i schładzamy 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu ciasto

Smak mojej kuchni
Tortilla z grillowanym tuńczykiem 146

minuty z każdej strony. Gotowy stek dzielimy widelcem na mniejsze części. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w paseczki, oliwki w plasterki, a mozzarellę w kostkę.  Każdy placek tortilli podgrzewamy na suchej patelni, na środku rozsmarowujemy łyżkę sosu. Następnie układamy po kilka paseczków papryki, oliwek, kilka kostek mozzarelli, kilka kawałków tuńczyka i kilka talarków cebuli. Tortille zwijamy i grillujemy

Smak mojej kuchni
Kremówka rudnicka – kuchnia podkarpacka 267

przywarł, gotujemy go jeszcze kilka minut stale mieszając. Krem dzielimy na 3 równe części i gorącym przekładamy ciasto. Przykrywamy je i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie placki powinny zmięknąć. Ciasto wstawiamy do lodówki, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Innych podkarpackich ciast szukaj TUTAJ

Trzeci talerz
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 165

minut. Ponownie odstaw do wyrośnięcia przykryte w misce ściereczką lub ręcznikiem papierowym.  Blat obsyp miską. Wyłóż wyrośnięte ciasta i dłońmi uformuj średniej grubości okrągły placek. Za pomocą dużej szklanki wycinaj koła, do środka nałóż 1 małą łyżeczkę musu z mango i dokładnie, ale delikatnie zawiń ciasto w kształt bułki.  Uformowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem

Zdrowie na języku :P
WEGAŃSKA TARTA NA BEZGLUTENOWYM SPODZIE Z ZIEMNIAKAMI I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 147

sezamu. Wykonanie: Składniki na spód tarty mieszamy i zagniatamy ciasto w kulkę. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 1 h. Po tym czasie wałkujemy na cienki placek i wykładamy do foremki na tartę. Ziemniaki kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy odrobinę wody i dusimy 10 minut. Wykładamy na spód tarty, dodajemy posiekane liście czosnku niedźwiedziego

Jeść, by żyć w zdrowiu
placuszki kokosowe z jagodami 138

śniadanie proponuję Wam znakomite placuszki kokosowe z dodatkiem jagód. Ostatnio w mojej kuchni trochę bardziej dietetycznie więc placuszki są otrębowe i bez cukru. Z podanej porcji składników przygotujecie cztery placki. Smażę je na patelni do pankejków - wtedy zachowują ładny kształt. składniki: 1 jajko 1 pełna łyżka zmielonego twarogu 2 łyżeczki miodu 3 łyżki otrębów pszennych 1 płaska łyżka waniliowego

babka w formie
Recenzja książki Poznaję świat i kropka ... a takze przepis na pyszne bułeczki z truskawkami. 170

się rozpadną. Co chwilę mieszamy. Kiedy zaczynają gęstnieć dodatkowo możemy dodać cukier żelujący wtedy uzyskamy pyszny dżem truskawkowy. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na kawałki i formujemy mały okrągły placek. Na każdy układamy łyżkę dżemu, zalepiamy formując bułeczkę. Układamy w foremce  w niewielkich odstępach. Smarujemy roztrzepanym jajkiem a także posypujemy kruszonką. Aby ją przygotować wszystkie składniki rozdrabniamy palcami

Radość kipiąca uśmiechem.