placki - 22990 przepisów (strona:843/1533)

Kaki w cieście 170

możliwe sposoby. Najlepiej jadać go na surowo bo wtedy całe bogactwo witamin i błonnika jest niezniszczone. Jeśli jednak znudzi się Wam kaki surowe, zachęcam do zrobienia prostych acz smakowitych placków, gdzie jest smażone krótko i witaminy nie całkiem zginą. Jedzmy je na śniadanie albo na deser. Kaki w cieście. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Placki z kiszonej kapusty 194

fuczki, przysmak typowy dla rejonu Bieszczad. Oto dość klasyczna wersja tego dania, może przywoła wspomnienia Waszych górskich wędrówek albo raczej pysznego posiłku tuż po? Przygotujcie następujące składniki (około 15 placków): 300 g kapusty kiszonej (waga po odciśnięciu) 200-250 ml mleka ok 250 g mąki jajko pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu czubata łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru tłuszcz do smażenia

Pichceniomania
Kokosowa rolada z malinami (bez mleka) 226

pełni udana rolada Juppi. Upiekłam ją dla mojego synka, który po prostu uwielbia ciasto biszkoptowe. Miały być biszkopciki, ale podczas wykładania na blaszkę, wszystko zlało się w jeden placek. Postanowiłam więc upiec roladę, a że mój synek nadal na diecie bezmlecznej, to rolada musiała być ze śmietaną kokosową, maliny to miły kwaśny dodatek, który kompensuje słodycz. Przepis na biszkopt

moj przepis na
Kotlety ziemniaczano-gryczano-serowe i "Kwietniowy śnieg" 188

zrobić kluski śląskie lub kopytka, a w końcu wyszły szybkie i smaczne kotlety bezglutenowe. Do nich sałatka ogórkowa z chili i obiad gotowy :) Składniki (na ok. 6-7 kotletów): Placki ok. 2 łyżek gotowanej kaszy gryczanej (u mnie nieprażonej) ok. 4 ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków ok. 100 g serka naturalnego sól pieprz suszony majeranek olej do smażenia Panierka jajko

Weekendy w domu i ogrodzie
Razowa rustykalna szarlotka 156

miski i mieszamy. Następnie wkładamy do mikrofali i gotujemy przez 5 minut, aby owoce nieco zmiękły. Odstawiamy, aby wystygły. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na placek o średnicy większej niż tortownica, tak aby można nim było wylepić jej boki. Dół ciasta nakłuwamy widelcem i chowamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na ciasto warstwami wykładamy

Kulinarne przygody Gatity
Zosia. 984

zagniatamy gładkie ciasto. Z racji tego, że ciasto jest lepiące i miękkie należy je schłodzić (około 1 godziny). Schłodzone ciasto dzielimy na 5 części i wałkujemy na cienkie placki o wymiarach formy czyli w moim przypadku 28x40 cm. Ciasto przykleja się do wałka, więc najlepiej wałkować je pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu (papieru do pieczenia). Ja zazwyczaj kładę porcję ciasta

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasteczka z marmoladą 158

cukier puder, cukier z prawdziwą oraz żółtka. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Inną opcją jest uformowanie wałeczków i krojenie ich na plastry. Wykrawamy kółeczka, średnica zależy od nas. Można zrobić więcej mniejszych ciastek lub takie większe. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej

Moja smaczna kuchnia
Panelle 280

ogień i gotować ciągle mieszając tyle czasu, aby uzyskać bardzo gęste ciasto. Posolić i dodać dodatki ( natka pietruszki/sezam/przyprawy). Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą. Wylać powstałą masą i równomiernie rozprowadzić. Placek powinien być cienki, ale nie przezroczysty. Odstawić na około godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić nożem na trójkąty lub prostokąty. Rozgrzać olej w garnku do temperatury około

Jaglusia
Fuczki – placuszki z kiszoną kapustą 189

Fuczki to nieskomplikowane placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty pochodzące z Bieszczad. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym. Składniki: 1 jajko szklanka mleka, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ok 200 g kapusty kiszonej sól, pieprz,majeranek Przygotowanie Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy przyprawy i mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna

e-PrzepisyKulinarne
Oponki z nutą cynamonu 173

następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiamy ok 10 minut. Masę odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki. Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy

Camilla w kuchni
“Naturalna kuchnia wegetariańska” – recenzja 234

granolą, budyń z ryżu, surówka z natki pietruszki i sałatka z cieciorki czy pieczeń Salomona. Proste i pyszne wydaje się mleko kokosowo-owsiane czy kukurydziane. A na deser? Placek z dynii i bułeczki jabłkowo-owsian Naturalna kuchnia wegetariańska Autor: Carolin Mueller-Pawlak Wydawnictwo: Źródła Życia Data premiery: 2017 Ilość stron: 170 Okładka: twarda Artykuł “Naturalna kuchnia wegetariańska” – recenzja

Ugotowane pozamiatane
RACUCHY W SŁONEJ ODSŁONIE 302

ktoś z Was się już spotkał z taką wersją? Osobiście się nie spotkałam, ale tak zaczęłam kombinować z rana… No bo jeśli są wersje naleśników, omletów i placków na słodko i na słono to czemu by nie zjeść racuchów w słonej odsłonie? Przedstawiam Wam moją wersję, którą zrobiłam na śniadanie Można się nimi w sumie zajadać w każdej porze

kuchniabellissima.wordpress.com
biskwity z bitą śmietaną i bananem 221

stopniowo dodajemy wymieszane, przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą przy pomocy szpatułki. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po ok. 2 łyżki masy tworząc okrągłe placki o średnicy ok. 10 cm (mi wyszło 7 szt.). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 7 -10 min. Po upieczeniu delikatnie ściągamy z papieru, pomagając sobie nożem. Zginamy

Domowy Smak Jedzenia
Pełnoziarniste ciasto na pierogi 183

mąki. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odkrawamy z niego kawałek i wałkujemy na omączonym blacie na cienki placek. Wykrawamy z niego kółka, napełniamy ulubionym farszem. Gotujemy w  dużym garnku w posolonej wodzie około minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch

Kulinarne przygody Gatity