zupa jesienna, wymieszać z mięsem pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na średnim ogniu wlać gęsty sok pomidorowy, użyłam swój domowy, wymieszać, zagotować, gotować z 3 minuty, wystudzić na placek tortilli szpinakowej nałożyć porcję mięsa, z 3 kawałeczki mozzarelli, plaster sera żółtego, poszarpaną sałatę forma z papierem do pieczenia, układać zawinięte tortille, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra
W Mojej Kuchni Lubięsłoik kwaśnego dżemu Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal miksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć. Drugie surowe ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć masę kokosową. Oba placki piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wystudzić i wyjąć z blaszki. Składniki na masę chałwową: 1/2 szklanki cukru 150 g chałwy waniliowej 125 g miękkiego
Domowa cukiernia Ewywlewamy olej oraz miód i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy placki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pękające pęcherzyki powietrza. Gotowe pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami, syropem klonowym, cukrem pudrem
Smakowite Daniaświętach pozostało mi dużo śmietany kremówki i postanowiłam coś upiec z jej wykorzystaniem wyszedł przepyszny placek cappuccino..u mnie w domu zagości na stałe 🙂 Składniki:blacha 25 x 20 cm 2 szklanki śmietany 30 % -kremówki 6 łyżek cappuccino ulubionego ja użyłam śmietankowe 1 szklanka cukru 1 kostka masła 6 jajek 3 szklanki mąki
Ugotujmy Cośdokładnie wyrabiamy. Mięso odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczarki drobno kroimy, solimy, pieprzymy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 1 łyżki). Z mięsa, w dłoniach, formujemy płaskie placki. Na środek nakładamy około łyżeczkę farszu i formujemy kotlety. Dłonie można pomoczyć w wodzie. Wówczas mięso nie będzie się do nich przyklejać. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej. Kotlety
Smak mojego domuHej! Od pewnego czasu staram się wystrzegać smażonych potraw. Nie to, że nie lubię. Po prostu staram się być fit ☺ . Jednak jeśli zajrzę do rodziców to
Tylko pysznieDrodzy, dziś polecam do pracy pyszną przekąskę. Jest to danie niezwykle popularne w Indiach, które robią nawet na ulicy. To rodzaj placka bardzo cienkiego, w którym zapieczona jest masa jajeczna z różnymi dodatkami. Za pierwszym razem zapiekłam wersję wiosenną, a za drugim jajka z pieczarkami. Ale tak naprawdę to inwencja twórcza nie zna granic. Prawda ☺ ? Potrzeba na ciasto: Czytaj
Tylko pysznieKukurydzę odsączyć z zalewy. Tortillę podgrzać z jednej strony na suchej patelni, następnie przełożyć na drugą stronę i na połówce ułożyć kurczaka, kukurydzę, suszone pomidory i starty ser. Następnie placek złożyć na pół i smażyć z obu stron przez ok. 30 sekund. Podawać z ulubionym, sosem mniej lub bardziej ostrym. U mnie był to bardzo prosty sos majonezowo-ketchupowy
zadanie-gotowaniedziś zapraszam na bardzo puszyste placuszki ziemniaczane , Ja osobiście uwielbiam placki ziemniaczane i bardzo często goszczą na moim stole , smakują mi z każdymi dodatkami , czy ze śmietaną , czy sosem klonowym , po porostu uwielbiam , spróbuj takiej wersji może i tobie zasmakują . Potrzebne nam będą ( dla jednej osoby ) 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebulka 2 łyżki mąki
Mój Smakbiałek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem serowy: Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier waniliowy i puder, a następnie po łyżce serka, aż uzyskamy jednolitą masę. Bita śmietana: Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej
słodki brateksię jej udawało. Część rodziny nawet teraz, po latach od jej śmierci, wspomina właśnie ciasto drożdżowe robione przez moją babcię. Ale z ciasta drożdżowego można nie tylko upiec tradycyjny placek. Z ciasta drożdżowego można przygotować także pyszne racuszki. Przepis na poniższe racuchy z jabłkami znalazłam na stronie 14 kwietniowego numeru Przepisów Czytelników . Racuchy z jabłkami Przygotuj miski, patelnię
blog.moje-pasje.infokażdy ma związane z nią jakieś mocno ugruntowane skojarzenia. Po pierwsze pikantność - pożar w ustach, którego źródłem są ostre papryczki niezliczonych odmian. Po drugie pewnie przyjdą nam na myśl placki zawijane (lub nie) na przeróżne sposoby. Te nazwy kuszące egzotyką: burrito, quesadilla, enchilada, fajita, taco... A wewnątrz kompozycje składników pochodzących z Ameryki, a bez których dzisiejszy kulinarny świat
zadanie-gotowanieskładająca się z trzech składników; rukoli, pomidorów i fety. Domową pizze robię od zawsze, uwielbiam ją, jest tysiąc razy lepsza niź zamawiana z pizzerii. Do tej pory ten cienki placek podawałam z dipami. Ostatnio doznałam olśnienia! Moja koleźanka Agnieszka podała przepyszną pizzę w towarzystwie poniższej lekkiej sałatki, która okazała się idealna do domowej pizzy . Przepis na pizze znajdziesz
Rusty ForkDziś zapraszam Was na pyszne kukurydziane placuszki. Doskonałe na śniadanie, jak również do obiadu. Ja najczęściej podaje je z ulubionym dżem. Moje dzieci często jedzą je
Słodkie okruszkiokoło 10-15 min w temperaturze 180-190ºC. Beza: W tym czasie białka ubijamy z cukrem solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek wystygnie na jednym z nich nakładamy pianę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 st. C około 10 minut a następnie suszymy w 140 st. C jeszcze około
Podróż w kulinaria