placki - 22990 przepisów (strona:858/1533)

Miseczki z tortilli pełnoziarnistej wypełnione gulaszem meksykańskim z indyka. 123

jeśli lubisz bardzo pikantne dodaj więcej chilli. Tortille pełnoziarniste posmaruj olejem a następnie ułóż w miseczce. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) na około 10 minut. Uważaj żeby placki się nie przypaliły

wysmienity
Pizza pełnoziarnista 162

zazwyczaj czekamy godzinę a cena zazwyczaj też jest bardzo wysoka – przygotowanie własnej wydaje się bardzo korzystnym (nie tylko dla zdrowia ale i portfela) pomysłem Składniki (składniki na 3 cienkie placki) mąka pełnoziarnista (800g) 300ml ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego 50ml oliwy z oliwek łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru spora szczypta

wysmienity
Ananasy w cieście 142

Ananasy otoczone kokosowym ciastem. Po usmażeniu polecam posypać wiórkami kokosowymi. Z przepisu wychodzi 10 placków. 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 2 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 10 plastrów ananas z puszki Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania, olej do smażenia Ananasy położyć na sitku i poczekać ok. 15 minut, aż dobrze odciekną. Mąkę wymieszać mikserem

Bullio
Pączki pieczone 179

ciasta tworzymy kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 2 godziny. Po 2 godzinach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat, wałkujemy na placek grubości 1,5cm i wycinamy kółka szklanką, lub obręczą. Na każdy krążek, po delikatnym rozpłaszczeniu go w dłoni, nakładamy po łyżce budyniu i zlepiamy brzegi, zbierając łączenie w jednym

NiePieprz.pl
Sernik gotowany na biszkopcie 164

zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki. Sernik gotowany: Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną

Pyszności Słodkości
Kruche faworki, chrust na żółtkach 169

napowietrzyć. U.bijać ciasto min 15 minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię i odstawić na min 30 minut do lodówki.  Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta

CookYourself
Placki z gotowanych ziemniaków 155

Sposób na niezjedzone ziemniaki z obiadu. Placki są delikatne i fajnie chrupiące. Polecam Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na rozgrzanej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tawa tawas 168

najlepiej użyć do tego robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego), uformować kulę i przykryć ściereczką na 5 minut, by ciasto odpoczęło.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm a następnie pokroić na pasy o szerokości ok. 4 cm. Pasy ciasta kroić pod kątem w taki sposób, by powstały romby.Ciasto wrzucać

Moje domowe kucharzenie
Omlet szpinakowy na słodko 182

rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż wierzch się zetnie. Kolejno przewracamy i dopiekamy kilka minut. Prażymy migdały na suchej, rozgrzanej patelni.  Na lekko przestudzony placek wykładamy serek oraz owoce. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Jajka zapiekane z papryką na cieście francuskim 156

kolendrę), doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto pokroić na kwadraty 10-15cm, brzegi (ok 1cm) posmarować roztrzepanym jajkiem, środkową część ciasta posmarować niewielką ilością śmietany.  Placki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie układać na nich upieczoną paprykę, tak aby brzegi ciasta posmarowane jajkiem nie były zakryte, natomiast na środku, w farszu

Codzienne Gotowanie
Krem śniadaniowy z batata, chia i rokitnika 134

wyobraźni. Lubisz bataty ? Jeśli tak, to polecam Ci ten krem! Ja lubię bardzo! :) Najbardziej kremowe zupy z ich znaczącym udziałem, ale też niedawno na kolację spróbowałam smażyć batatowe placki i... już je uwielbiam :) jedyne, co mi się w batatach nie podoba to... cena :) ale kupuję raz na jakiś czas, bo warto - są bardzo zdrowe, mają dużo witamin, minerałów

Kolorowy Przepisownik
Faworki bezglutenowe 199

ocet i śmietanę. Wszystko dokładnie zagniatamy tworząc jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo jest klejące należy dosypać mąki. Jeśli za twarde to dodajemy śmietany.  Ciasto rozwałkujemy na cienkie placki. Wycinamy pasy, które kroimy na mniejsze kawałki.  Po środku robimy nacięcie. Jeden brzeg ciasta przekładamy przez środek nacięcia. Faworki smażymy z obu stron na złoty kolor.  Usmażone

Pan i Pani Smith w kuchni
Pita 101

Pita, czyli okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Ja moje chlebki podałam z humusem – smakują pysznie. Trochę jak nasze podpłomyki, których tak dawno nie jadłam

KuchniaWeDwoje.pl
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 248

czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy na co najmniej 20 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub miksujemy na gładko. Dodajemy serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu, mieszamy. Nakładamy na naleśniki po 1 łyżce masy serowej

Smaki Na Talerzu
Zamiast paczkow Oponki jablkowe z lukrem czyli Slodki Czwartek odc.127 121

pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w malutką kosteczkę a następnie obtaczamy w mące. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie, wsypujemy jabłka, zagniatamy a następnie na obsypanym mąka blacie rozwałkowujemy na placek grubości ok pół centymetra. Wycinamy koła a nastepnie np. kieliczkiem ich środki. Oponki i małe kółeczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok pół godziny

Dzieje kuchennej Wiewióry