wszystko staram się być twarda i jeść mądrze. Pokazywałam już Wam przepisy na: Minikanapeczki z trzema pastami Genialną kanapkę z boczniakami i papryką Pieczone pierogi z boczniakami Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść codziennie(...)więc dzisiaj czas na odchudzone placki ziemniaczane. Placki są przepyszną przekąską ale równie dobrze mogą być obiadem. Do placków wystarczy, że podamy sos jogurtowo - tymiankowy i mamy cudowne danie. :) Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Składniki: PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku garść liści świeżego majeranku 1 małe jajko sól, pieprz olej rzepakowy
Brzuszki ŁakomczuszkiPlacki ziemniaczane- wszyscy je znamy, I każdy ma swój przepis. Co mogę powiedzieć o moich plackach? Chrupiące, pyszne, chrupiące....no coż ktokolwiek kocha frytki , zakochuje się w moich plackach od pierwszego kęsa...nie może się powstrzymać by przestać je jeść...Zapraszam :) Ps Nawet(...)mąż się zakochał- a placków - nie lubił :) Składniki: ok 1-1,5 kg ziemniaków 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyzki mąki 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Wykonanie: Polowę ziemniaków ścieramy na drobnej tarce, drugą część na grubych oczkach. Odlewamy sok z ziemniaków od ziemniaków (Sok z ziemniaków powoduje że placki przy smażeniu pryskają
Smaki EdytyPlacki z cukinii są dla mnie zawsze rarytasem. Wychowana na "plyndzach" poznańskich, uwielbiam każdą wersję placków, niekoniecznie właśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać jako dodatek wszystko, co się ma pod ręką. Podawane w wersji słodkiej czy wytrawnej, smakują niezaprzeczalnie. Osobiście wolę je bardziej niż naleśniki. Postanowiłam je urozmaicić, podając do nich słony sos z sera gorgonzola(...)Dodatkowo, zamieniłam bułkę tartą czy też mąkę pszenną na ich zdrowszy odpowiednik - mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy sos ten smak podkreśla i nadaje wykwintnego wymiaru. PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. na 3-4 osoby cukinia o wadze ok. 1 kg 2 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej sól czosnkowa (odrobina) olej do smażenia 200g sera
W kuchni Karmel-itkitemp. pokojowej. Do przepisu wykorzystałam mąkę pszenną uniwersalną. Polecam małe śliwki węgierki. 300 g to około 16 sztuk śliwek. PRZYGOTOWANIE: W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto na placki: 260 g mąki pszennej – nieco ponad 1,5 szklanki 230 ml mleka – niecała szklanka 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 1 jajko 3 łyżki cukru(...)wanilią można użyć cukru białego lub cukru trzcinowego. Na patelni dobrze rozgrzej olej lub masło klarowane, dzięki czemu racuchy nie będą chłonąć tłuszczu. Porcje ciasta nakładaj łyżką formując kształt placka. Od razu ułóż plasterki śliwek. Racuszki smaż do ładnego, złotego koloru około 3 minuty. Gdy zauważysz, że ciasto ładnie ścina się na brzegach, przełóż je na drugą stronę. Racuchy
Zasmakuj Kuchniczęsto możemy zjeść w restauracjach i barach. W lodówce miałam kurczaka i żółty ser. Powstał więc szybki i syty obiad, na który dziś zapraszam. W meksyku popularne są kukurydziane placki tortille. Natomiast u nas najczęściej dostępne są pszenne. Z obu tortilli otrzymasz pyszną quesadilla . Do potrawy możesz dać ulubione składniki do farszu. Ważne jest, aby użyć warzyw, które(...)Kukurydzę konserwową odsączam. Pomidorki koktajlowe myję, odsączam i przekrawam na pół. Oba rodzaje sera ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw. Podsmażam quesadilla Na czystą i suchą patelnię kładę placek tortilli. Równomiernie rozkładam połowę kurczaka oraz warzyw i sera. Całość przykrywam drugim plackiem tortilli. Smażę na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, aż spód się zarumieni. Następnie
Ania gotujektóra to zaczyna się tysiące lat wstecz… Początek niemalże jak w Gwiezdnych Wojnach. Istotnie historia burrito sięga 10 000 lat p.n.e., kiedy to powszechne było, zawijanie żywności w placki z kukurydzy, czyli Tortille. Było to powszechną praktyką wśród kultur Mezoameryki żyjących w regionie znanym dziś oczywiście jako Meksyk. Historycy uważają, że dania te, było prekursorem dań, które dziś(...)małe i cienkie, wypełnione podstawowymi składnikami, takimi jak mięso, ryby, ser, fasola, ryż i ostra papryka, ale nigdy wszystkie razem, tylko jeden lub dwa z tych składników w jednym placku. Turyści…którzy przybyli do Stanów Zjednoczonych z Meksyku w latach 40 ubiegłego wieku, przywieźli buritto, oczywiście Amerykanie pokochali to aromatyczne danie. Oczywiście Amerykanie uwielbiają wszystko, co duże i stworzyli
RafalCookktóra to zaczyna się tysiące lat wstecz… Początek niemalże jak w Gwiezdnych Wojnach. Istotnie historia buritto sięga 10 000 lat p.n.e., kiedy to powszechne było, zawijanie żywności w placki z kukurydzy, czyli Tortille. Było to powszechną praktyką wśród kultur Mezoameryki żyjących w regionie znanym dziś oczywiście jako Meksyk. Historycy uważają, że dania te, było prekursorem dań, które dziś(...)małe i cienkie, wypełnione podstawowymi składnikami, takimi jak mięso, ryby, ser, fasola, ryż i ostra papryka, ale nigdy wszystkie razem, tylko jeden lub dwa z tych składników w jednym placku. Turyści…którzy przybyli do Stanów Zjednoczonych z Meksyku w latach 40 ubiegłego wieku, przywieźli buritto, oczywiście Amerykanie pokochali to aromatyczne danie. Oczywiście Amerykanie uwielbiają wszystko, co duże i stworzyli
RafalCookpieczenia. Brzegi posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Napełnić formę ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec biszkopt przez 35 minut. Upieczony biszkopt ostudzić w formie. Rozkroić biszkopt na dwa placki. Do garnka wlać śmietankę wsypać cukier. Zagotować i mieszać do rozpuszczenia cukru. Wlać mleko do naczynia i wsypać mąkę ziemniaczaną. Mieszać aż mąka się rozpuści. Dodać żółtko i jajko(...)krem folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Po ostudzenia wymieszać krem z wanilią. Rozciąć laskę wanilii wzdłuż i nożem wyjąć nasiona. Rozmrozić maliny. Śmietankę ubić na sztywno. Położyć pierwszy placek na paterze. Rozprowadzić po nim całą porcję waniliowego kremu i przykryć drugim plackiem. Posmarować cienko placek ubitą śmietaną. Następnie rozprowadzić równomiernie maliny i przykryć je resztą śmietany lekko
codojedzeniapiec jeszcze przez 15 – 20 minut. Temperaturę najlepiej dostosować do możliwości piekarnika. Upieczony chleb ostudzić. Odciąć skórki chleba, tak aby powstał równy prostokąt. Rozkroić spód na 3 placki. Nadzienie z boczku 150 g wędzonego boczku 150 g majonezu 10 listków świeżej bazylii 6 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy 150 g creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany ½ łyżeczki(...)dojrzewającej 250 g krewetek 5 jajek ugotowanych na twardo 20 pomidorów koktajlowych 1 ogórek cytryna oliwki zielenina – koper, rukola Wytrawny tort surf and turf – montowanie Na pierwszy placek rozprowadzić porcję krewetkowego nadzienia. Przykryć drugim plackiem, który następnie posmarować całym nadzieniem z boczku. Położyć na wierzch ostatni placek i posmarować cienko nadzieniem krewetkowym. Zawinąć tort w folię
codojedzeniaPRZYGOTOWANIE : Z podanych składników wyrabiamy ciasto, odkładamy je na 15 minut do lodówki. Rozwałkowujemy 3 placki, wielkości naszej blaszki, u mnie blaszka o rozmiarze 25/30 cm. 2 placki pieczemy 15 minut w temperaturze 180 % C. Orzechy rozdrabniamy, podsmażamy je z miodem i masłem, nastepnie rozkładamy na 3 placku i teraz z tymi orzechami(...)pieczemy jak pozostałe placki. Z podanych składników gotujemy mannę, studzimy ją i zimną ucieramy z masłem. Na pierwszy blat ciasta rozkładamy powidła, na to cząść masy i rozsmarowuejmy ją maczając łyżkę w wodzie. Następnie drugi blat ciasta, powidła i masa, przykrywamy ciasto 3 blatem ciasta z orzechami. Dociskamy i odkładamy ciasto na 2-3 dni aby zmiękło
Kulinarne Fantazje Mariolibogata w smaki i, jak przystało na jedzenie ludzi biednych, bo z dołów społecznych się ona wywodzi, jest bardzo prosta i pożywna. Sztandarowym przykładem są enchilady, kukurydziane lub pszenne placki, w które można zawinąć absolutnie wszystko. Szybkie i proste danie. Zapieczone enchilady zmieniają się w kremowe, delikatne placki, przypominające naleśniki. Nadzienie może być dowolne. Domowy sos enchilada Najprostsze(...)posiekana czerwona cebula 1 żółta papryka pokrojona w kostkę ½ szklanki startego bursztynu lub parmezanu 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka oleju plus odrobina do posmarowania formy do pieczenia Opakowanie placków tortilla (6 sztuk) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mielonej papryczki chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki suszonego czosnku
Niedzielny kucharzkwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały i zmiękły. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki agrestowe 2 łyżki masła Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Prażymy z dodatkiem masła(...)kwaśna. Dodatkowo: 1 puszka gotowej masy kajmakowej (lub słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować przez 3 godziny) ok 20 dag. orzechów włoskich Złożenie ciasta: Na jednym z placków rozprowadzamy 1/2 masy, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy ostudzone jabłka, a na nie kładziemy kolejny placek. Na tym placku rozsmarowujemy resztę masy i przykrywamy 4 blatem, który smarujemy
Cynamonowe szczęściemiski. Całość miksujemy. Stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę, stale mieszając. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki oleju i znowu miksujemy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Zawsze na pierwszy placek dajemy odrobinę oleju – na następne placki nie jest to konieczne. Usmażone placki zostawiamy do ostudzenia. Następnie na powierzchni naleśnika rozsmarowujemy serek chrzanowy i rozkładamy plastry wędzonego
Gotuj z Prezesem