Jedne z najpyszniejszych placków jakie jadłam. Ich dużym atutem jest smażenie na klarowanym maśle, które nadaje cudownego aromatu i smaku. Kasza Bulgur jest niesamowita Co nam trzeba? 100g ugotowanej kaszy Bulgur Kupiec 1 spiczasta papryka czerwona słodka 1 duża cebula biała 2 łyżki posiekanego pora (biała część) 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy, po pół(...)kaszę z papryką, cebulą i porem, dodajemy przyprawy, mieszamy. Wbijamy jajko, zagniatamy całość, dosypujemy mąkę i bułkę tartą. Mieszamy całość. Rozgrzewamy masło klarowane i nakładamy łyżką naszą masę, formując placek- nie będzie on mocno zwarty, trzeba go ukształtować- w momencie smażenia zyska spoistość. Placki podajemy z sosem jogurtowo-chrzanowym Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares
LatosiowydomOrkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem to pyszny pomysł na śniadanie, zdrowy lunch do pracy czy lekką kolację. Sam placek orkiszowy możecie upiec dzień wcześniej, a dopiero w dniu podania ubrać go w dodatki. Focaccia – pyszny włoski chlebek Focaccia (orkiszowa, pszenna) to rodzaj włoskiego chlebka, który najczęściej podaje się jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Sposób(...)jednolitą, sprężystą masę (w robocie ok. 8 minut). Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Przełóż ciasto na podsypaną delikatnie mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o wymiarach 25×30 cm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj lnianą ściereczką i zostaw na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (góra-dół
Na-talerzu.plcytryny 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru opcjonalnie malibu lub odrobina wódki (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci) Złożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na 3 równe placki. Spodni placek nasączamy ponczem i wykładamy masę orzechową. Na masę wykładamy kolejny placek, który nasączamy i wykładamy na niego masę kokosową. Przykrywamy trzecim plackiem, który także nasączamy. Ja zostawiłam
Cynamonowe szczęścieDziś przepis na placki z cukinii i świeżej kukurydzy z dodatkiem zielonego sosu na bazie avocado, natki pietruszki z dodatkiem tahini i soku z cytryny. Prosty, sezonowy obiad. Placki też można spakować dziecku do szkoły bo są też smaczne na zimno, a sos wykorzystać do innych dań – do sałatek, do maczania warzyw. O szkole wspominam rzecz jasne(...)się ta gorsza część roku. Mam nadzieję, że u Was większa ekscytacja z powrotu do palcówek. I przypominam, że pod tagiem DO SZKOŁY znajdziecie wiele inspiracji na szkolne lunchówki. Placki z cukinii i kukurydzy z zielonym sosem Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki soli 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 kukurydze 2 średnie cukinie
Cooking for EmilyPlacki z paluszkami krabowymi to smaczna propozycja na obiad lub chrupicą przekąskę, która świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym. Paluszki krabowe z żółtym serem oraz szczypiorkiem na bazie jogurtu, tworzą aromatyczne, bogate w różnorodne smaki, pyszne danie. składniki na 10-12 sztuk 250 g paluszków krabowych 100 g żółtego sera 1 pęczek szczypiorku z dymki 2 ząbki(...)dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek, jajko, jogurt, mąkę oraz posiekany szczypiorek, wszystko doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie razem łączymy. Z gotowej masy formujemy łyżką małe placki i smażymy je na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Artykuł Placki z paluszkami
Smakowite Daniajako ciepłe śniadanie lub kolację dla całej rodziny. Smakują posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Zamiast banana możesz dodać jedno tarte jabłko. Zapraszam po szybkie i bardzo smaczne placki bananowe z serkiem wiejskim, który możesz z powodzeniem zastąpić jogurtem naturalnym. SKŁADNIKI: 1 banan 200 g serka wiejskiego – 1 kubeczek 20 g cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku(...)wanilią możesz zastąpić cukrem wanilinowym, białym zwykłym lub trzcinowym. Do ciasta dodaj rozgniecionego banana, składniki krótko wymieszaj, tylko do połączenia. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła klarowanego. Placki smaż z obu stron na złoto, odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Smacznego
Zasmakuj KuchniPlacki są usmażone według pomysłu Jakuba Kuronia. Placki są pożywne, pachnące, idealne na obiad czy śniadanie. Polecam spróbujcie i przepadniecie. Placki z warzyw. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNajprostsze na świecie placki z jabłkami. Te placuszki przygotujemy bardzo szybko, bez użycia drożdży, miksera. Przygotujemy je dosłownie w kilka minut. Ciasto do przygotowania tych placuszków gotowe jest w 5 minut, wystarczy je tylko usmażyć i mamy pyszne śniadanie, smaczny podwieczorek, albo kolację na słodko. Do tego ciasta nie są potrzebne składniki w temperaturze pokojowej, możecie użyć takich prosto(...)mąki 1 szklanka kefiru 3 małe jabłka 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki masła 2 łyżki cukru waniliowego olej do smażenia Dodatkowo cukier puder sos czekoladowy Placki z jabłkami – przepis Jabłka obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondelki i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Do miski dodajemy pozostałe składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na noworoczny placek grecki Vasilopita . Inaczej też: ciasto królewskie lub placek św.Wasylego (św.Bazyli to odpowiednik św. Mikołaja). Ciasto w Grecji przyrządzane jest specjalnie z okazji Nowego Roku. W środku wypieku ukryta jest moneta, Według greckich wierzeń, osoba, która trafi na kawałek ciasta z monetą, będzie mieć szczęście również finansowe w Nowym Roku(...)Noworoczne Ciasto Greckie pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VASILOPITA - Noworoczny Placek Grecki SKŁADNIKI: Ciasto: cukier (300 g) jajka (5 szt.) mleko (150 ml.) mąka pszenna (400 g) masło roztopione (250 g) proszek do pieczenia (20 g) mahlep (1 łyżeczka) - dostepny
RITA food channelwyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość około godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie oprószoną mąką i chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy na cztery równe części. Każdą wałkujemy na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm. Pierwszy placek układamy na papierze do pieczenia najlepiej na dużej blaszce od piekarnika i rozsmarowujemy na nim 1/3 część masy makowej, przykrywamy drugim plackiem(...)smarujemy masą makową, przykrywamy trzecim ciastem, które smarujemy ostatnią częścią masy makowej i układamy czwarty placek. Na środku koła kładziemy szklankę i nacinamy ciasto tak aby otrzymać 16 kawałków. Każdy kawałek skręcamy dwa razy, końce dwóch kawałków sklejamy razem. Ciasto pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 min. Podrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w ok. 170 st. C przez
Podróż w kulinariaOstatnio mam 'fazę' na placki na kaszy mannie, zrobiłam je więc znowu, tym razem z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz świeżą żurawiną, bo akurat jest na nią sezon więc warto wykorzystywać to, co sezonowe. Tak samo jak placki z jabłkiem i serkiem wiejskim , są grube i treściwe, no i wartościowe- zawsze to nie mąka, hihiii😜 W przepisie(...)ponieważ ciasto i bez nich fajnie się skleja i nic się nie rozpada. Choć jajko dodaje wartości więc jeżeli masz pod ręką, to można dodać, jeżeli nie, to spokojnie placki wyjdą i bez jaj😉 No i czy wiedzieliście, że żurawina nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej? Ciekawe, prawda?! około 20 szt. 400 ml jogurtu
Kraina Miodem Płynąca