smaku czysta poezja ;) Jeśli raz ją zrobicie na pewno będziecie wracać do tego przepisu. Gwarantujemy! Ilość porcji: 2 małe pizzę Czas przygotowania: 10 minut + 7 minut pieczenia Składniki: 4 placki do tortilli 200g żółtego sera np. gouda Kulka mozzarelli Opakowanie szynki długodojrzewającej 2 łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka(...)trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki oraz plastry pokrojonej mozzarelli. Dodajemy kilka listków bazylii. Pieczemy około 7 minut. Podajemy koniecznie na ciepło z sałatką ułożoną na wierzchu. Smacznego
Kolizje Smakówdodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.) Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy. Piec po 15 min (180-190 stopni) Krem Żółtko rozbełtać w pół szklanki mleka następnie dodać mąkę i budyń. Dokładnie wymieszać aby nie pozostały żadne(...)powstania budyniu. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło ucierać stopniowo dodając ostudzony budyń. Całość miksujemy na szybkich obrotach. Na pierwszym kruchym placku rozsmarować krem, przykrywając drugim plackiem z polewą orzechową. (Można obydwa placki przygotować w polewie orzechowej
Wypieki Ulimąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w tem. 180C ok 1 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć na 2 placki. Masa budyniowa; 1/2 litra mleka cukier do smaku 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 25 dag masła Część mleka wymieszać z cukrem(...)ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodać wystudzony budyń, ucierając. Masę podzielić na 2 części. Przełożenie placka; Dodatki; 1 duża paczka biszkoptów 2 czerwone galaretki Placek - masa - biszkopty z paskami galaretki pomiędzy nimi - masa - placek - polewa. Ja swój ozdobiłam płatkami migdałów od skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaBiałka ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Całość lekko wymieszać. Piec w tem. 175 C przez 30-40 minut. Składniki na placek numer 2 : 2 jajka 8 żółtek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka dobrze ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia(...)wymieszać. Piec w tem. 175 C przez 30-40 minut. Upieczony placek przekroić na 2 części lub upiec 2 osobne placki. Krem z bitej śmietany - składniki: 3/4 l śmietany kremówki 2 galaretki wiśniowe 1/2 litra wody Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dobrze ubić śmietanę i stopniowo dodawać tężejącą galaretkę. Krem podzielić na 2 części. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkałyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek w tem. 170 C przez ok. 20 minut. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru 1 łyżka masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać(...)cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół. Przełożenia ciasta: Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa. źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkakakao, dobrze zmiksować.Upiec 3 ciasta i każde jeszcze ciepłe zwinąć w rulon w bawełnianą ściereczkę. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni. Ciasto na rolady i drugi placek: Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 jajo 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 15 dag orzechów włoskich mielonych powidła śliwkowe Zrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej upiec cienki placek w tem. 180 C. Trzy części wałkować osobno na długość foremki. Posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć rolady. Piec na złoty kolor w tem. 180 C przez
Apetyczna babeczkaSkładniki: placki Wraps tortilla , 2 jajka, 30 g mielonego mięsa wołowego, 2 plasterki żółtego sera, 1 łyżka masła, pieprz, sól. Przygotowanie(...)patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy mięso. Następnie wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do ścięcia jajka. Dodajemy kawałki sera i mieszamy. Na placki do tortilli nakładamy naszą jajecznicę i zawijamy. Takie placki grillujemy na patelni grillowej lub w opiekaczu, tak by koniec zawiniętego placka był na dole
Aga w kuchniPlacki na grillu pieczone, nadzieniem z bobu wypełnione, na przystawkę się idealnie nadają i zaskakujący smak mają. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu), ½ łyżeczka soli, woda, olej rzepakowy, nadzienie: 150 g ugotowanego i obranego bobu, 50 g oliwek zielony, pęczek zielonej pietruszki, ½ łyżeczka świeżo mielonej kolendry, szczypta skórki otartej z cytryny(...)gęstą pastę. Doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego układamy po łyżeczce pasty i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie. Pod koniec pieczenia, placki smarujemy olejem i grillujemy jeszcze chwilę. Rada : Jeśli ciasto odstawimy
Moniki Smakołykizaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniej wody. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, w miarę potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody (jeśli się klei lub jest zbyt suche). Placki mają być cienkie, więc nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, dlatego też od razu zabieramy się za jego wałkowanie. 4. WAŁKOWANIE CIASTA (5 min): ciasto dzielimy na 3 części(...)więcej, jeśli chcecie uzyskać mniejsze placki. Wałkujemy je w owalny lub okrągły kształt na grubość kilku milimetrów, czyli dość cienko. Wierzch możecie posmarować olejem lub oliwą ale nie jest to konieczne. 5. PIEKARNIK: W tym momencie warto ustawić piekarnik na 190 stopni Celsjusza, opcja góra i dół. 6. NAKŁADANIE FARSZU (4 min): każdy placek smarujemy farszem, bardzo cienko
Nerds Kitchenrodzina i pies uwielbia placki ziemniaczane na różne sposoby. Ale warto czasami poeksperymentować z tym daniem idąc o krok dalej np. dodając drożdże. Dzisiaj zapraszam na danie Piotrka: placki ziemniaczane na drożdżach. Ziemniaki muszą być starte bardzo drobno, najlepiej na tarce o małych oczkach. Placki ziemniaczane to danie proste, nawet prymitywne w swej prostocie, ale bardzo smaczne(...)Placki na drożdżach doskonale smakują z gulaszem, ale z kleksem śmietany też będą wyśmienite. Z tej ilości wyszło ok. 25 sztuk, placków ziemniaczanych wszystko zależy od wielkości placków. Drożdżowe placki ziemniaczane będą częściej gościć na naszym stole. 1 kg ziemniaków, 1/3 szklanki mleka, ok. 50 g dag drożdży, 2 jajka, 6-8 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrożdżowy z TEGO przepisu. Jest łatwe, samo się robi, wystarczy tylko wstawić go do lodówki, a potem wyrobić i reszta czyni się sama. Tym razem Karmel-itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego, ale bez żadnego wkładania do lodówki, czyli takie zwykłe, podstawowe ciasto drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmienia się w najlepszy deser świata. Ze szklanką(...)zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant) 1/2 szklanka cukru szklanka ciepłego mleka 2 żółtka 1 całe jajko 3,5 szklanki mąki tortowej cukier waniliowy aromat waniliowy 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/3 kostki miękkiego masła roślinnego truskawki
W kuchni Karmel-itkijabłkami. Delikatny, puszysty, pachnący cynamonem. W oryginale zamiast jabłek, użyto gruszek, a również pominięto cynamon. Ale miałam jabłka, a jabłka i cynamon to duet idealny. Więc musiał powstać placek z jabłkami i cynamonem. W moim domu placek ten zrobił furorę. Mój Tato wmawiał mi ciągle, że to nie mąka pszenna, że znów coś przemycam w składzie(...)prostu sok, jaki jabłka puszczą podczas pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku. I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny
W kuchni Karmel-itkiupiec sernik tradycyjny. Ten sernik nie może się nie udać! :-) Masę serową należy tylko ugotować a przygotowanie i upieczenie placków miodowych nie sprawia większych trudności. Sernik należy przygotować 2-3 dni wcześniej i do czasu konsumpcji przechowywać w lodówce (placki miodowe zmiękną a smaki się przegryzą). Polecam! Sernik gotowany PRZEPIS /forma: 25 x 35 cm/ Temperatura pieczenia placków(...)następnie położyć drugi placek i wylać resztę masy serowej. Przykryć całość ostatnim plackiem. Pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową (np. rozpuszczoną mleczną czekoladą z odrobiną masła). Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach leżakowania kiedy smaki dobrze się przegryzą a placki miodowe staną się mięciutkie. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comszklanki wody 1 jajko dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia składniki na sos: mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku koperek (opcjonalnie) dodatkowo: placki tortilli (tradycyjne placki tortilli możecie zrobić sami - przepis znajdziecie np. TUTAJ , ) sałata lodowa, rukola (lub mix sałat) czerwona cebula pomidor ogórek Mięso myjemy, osuszamy, porcjujemy na mniejsze(...)tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik. Składniki na sos mieszamy ze sobą (przeciśnięty czosnek, posiekany drobno koperek). Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w półplastry, pomidora w kostkę. Placki tortilli podgrzewamy, smarujemy sosem, wykładamy sałatę, na nią ogórka, pomidora, cebulę i ciepłe kęski kurczaka. Polewamy dodatkowo sosem. Zwijamy dół tworząc stożek- ja spięłam brzegi wykałaczką ozdobioną oliwką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałainnego, na co pozwoli nam wyobraźnia. Całość dania to przepyszny placek z nadzieniem, który jest doskonałą przekąską na ciepło. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 6 placków Składniki: Na placki Szklanka mąki Łyżka smalcu Pół łyżeczki sody oczyszczonej Troszkę soli* Ciepła woda Farsz: Mozzarella Rukola Prosciutto Pomidor Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ręcznie, aż całość utworzy(...)gładkie ciasto. Powstałe masa powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy ser, pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni ciasta lub spód będzie już mocno zarumieniony
Kolizje Smakówwszystko staram się być twarda i jeść mądrze. Pokazywałam już Wam przepisy na: Minikanapeczki z trzema pastami Genialną kanapkę z boczniakami i papryką Pieczone pierogi z boczniakami Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść codziennie(...)więc dzisiaj czas na odchudzone placki ziemniaczane. Placki są przepyszną przekąską ale równie dobrze mogą być obiadem. Do placków wystarczy, że podamy sos jogurtowo - tymiankowy i mamy cudowne danie. :) Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Składniki: PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku garść liści świeżego majeranku 1 małe jajko sól, pieprz olej rzepakowy
Brzuszki ŁakomczuszkiPlacki ziemniaczane- wszyscy je znamy, I każdy ma swój przepis. Co mogę powiedzieć o moich plackach? Chrupiące, pyszne, chrupiące....no coż ktokolwiek kocha frytki , zakochuje się w moich plackach od pierwszego kęsa...nie może się powstrzymać by przestać je jeść...Zapraszam :) Ps Nawet(...)mąż się zakochał- a placków - nie lubił :) Składniki: ok 1-1,5 kg ziemniaków 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyzki mąki 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Wykonanie: Polowę ziemniaków ścieramy na drobnej tarce, drugą część na grubych oczkach. Odlewamy sok z ziemniaków od ziemniaków (Sok z ziemniaków powoduje że placki przy smażeniu pryskają
Smaki EdytyPlacki z cukinii są dla mnie zawsze rarytasem. Wychowana na "plyndzach" poznańskich, uwielbiam każdą wersję placków, niekoniecznie właśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać jako dodatek wszystko, co się ma pod ręką. Podawane w wersji słodkiej czy wytrawnej, smakują niezaprzeczalnie. Osobiście wolę je bardziej niż naleśniki. Postanowiłam je urozmaicić, podając do nich słony sos z sera gorgonzola(...)Dodatkowo, zamieniłam bułkę tartą czy też mąkę pszenną na ich zdrowszy odpowiednik - mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy sos ten smak podkreśla i nadaje wykwintnego wymiaru. PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. na 3-4 osoby cukinia o wadze ok. 1 kg 2 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej sól czosnkowa (odrobina) olej do smażenia 200g sera
W kuchni Karmel-itki