cukinii. Połączenie słodkiej kukurydzy i nijakiej w smaku cukinii wyszło naprawdę dobre. Placuszki podałam z sosem czosnkowym. Były smaczne i szybko zniknęły z talerza, nawet okruszki nie zostały ;-). Wyglądem placki może nie powalają, ale smak wynagradza wszystko :-). Polecam! PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ I CUKINIĄ. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 średnia cukinia 2 cebule szalotki 4 jaja 4 łyżki mąki(...)szalotkę, kukurydzę, roztrzepane jajka, mąkę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem czarnym oraz cayenne. Rozgrzać olej na patelni. Wkładać duże łyżki masy na patelnię i smażyć do momentu, aż placki się zrumienią. Osączyć na ręczniku papierowym. Jogurt grecki zmieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać. Podawać gorące placki z sosem czosnkowym. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychZiołowe placki ryżowe są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Podane z dipem jogurtowym mogą też stanowić samodzielnie danie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest(...)zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Jeśli jednak zostanie Wam trochę białego ryżu z obiadu możecie go również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania takich placków. Placki usmażyłam na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi., która zaskoczyła mnie tym, że nadała usmażonym na niej plackom wyjątkowej chrupkości.” Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej
Wiem co jemWszystkie moje propozycje otrzymały głosy, lecz przeważa "w wersji light" i "śniadania". Tak więc postaram się pokombinować coś w tym kierunku i dodać przepisy w tych właśnie kategoriach. CUKINIOWE PLACKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ I KURCZAKIEM przepis autorski // 1 - 2 porcje (na zdjęciach jako 1 porcja) ~30g otrębów (u mnie 15g pszennych i 15g orkiszowych mielonych(...)szkl. ciepłej wody ~jajko ~120g cukinii, starej na dużych oczkach tarki (razem ze skórką) ~sól, przyprawy Otręby zalać wodą i odstawić na ok. 10 minut. Dodać pozostałe składniki. Smażyć placki. ~pół piersi z kurczaka (ok. 220g po wycięciu błonek itp. / ok. 160g po ugotowaniu) ~sól, przyprawy. Mięso posypać solą i przyprawami, pokroić w kostkę i ugotować. ~100g fasolki szparagowej
chili & sugarPANCAKES (PLACKI) Z JAGODAMI przepis autorski // 1 porcja, 8-9 placków ~70g mąki pszennej razowej ~100g jogurtu naturalnego ~jajko ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka stevii / 3 łyżeczki cukru ~100g jagód, umytych i osuszonych Białko oddzielić od żółtka. Wymieszać razem mąkę, jogurt, żółtko, proszek do pieczenia i stevię / cukier. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie(...)dodać do masy. Następnie dodać jagody i również delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnie, delikatnie ją natłuścić (używam teflonowej i nie dodawałam tłuszczu) i smażyć placki - 1 łyżka = 1 placek. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie domowe masło migdałowe . Smacznego! :) Wartość odżywcza porcji (bez dodatków): Przepis dodaję do akcji
chili & sugar100ml jogurtu greckiego 2 jajka (temperatura pokojowa) 3 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 2 łyżki cukru Sos: 25dag truskawek 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka cukru pudru Przygotowanie: Przygotowanie placków zaczynamy od ugotowania w lekko osolonej wodzie kaszy pszennej według wytycznych na opakowaniu. Robimy to przed rozpoczęciem miksowania, aby kasza mogła spokojnie przestygnąć. Jajka razem z cukrem i cukrem(...)waniliowym miksujemy na puszystą masę w misce. Do masy dodajemy jogurt grecki oraz banany. Miksujemy. Do tak przygotowanej bazy dodajemy przestudzoną kaszę oraz mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym do zarumienienia i wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Do małego rondelka wykładamy odszypułkowane i umyte truskawki. Dodajemy do nich cukier puder
ChilliJemykoniec duszenia mięsa (w trakcie można również podlewać wodą, jeśli sporo jej odparuje) dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i ponownie wszystko razem dusimy. W czasie, gdy mięso dochodzi, przygotowujemy placki. Ziemniaki trzemy na tarce... do ziemniaków, bądź traktujemy blenderem z jedną z cebul. Drugą kroimy w kostkę i również dodajemy do ziemniaków. Masę przyprawiamy solą i pieprzem według(...)uznania, na koniec dodajemy mąkę. Można również dodać jedno jajko, ja jednak z tego zrezygnowałam. Smażmy je na rumiano. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa niezbyt duże placki. Po ukończeniu duszenia mięsa, sos należy zagęścić. Do tego potrzebujemy podprażonej na maśle mąki zaciągniętej mięsno-paprykowym sosem. Powinien być dość dobrze zagęszczony, jeśli więc płynu jest sporo, próbujemy z zasmażką
Kuchenna Kontrrewolucyaobiadu natknęłyśmy się przypadkiem na bardzo fajną knajpkę SOFA cafe&lunch serwującą głównie placki, już tylko po zerknięciu na menu wszystkie jednogłośnie stwierdziłyśmy, ZOSTAJEMY! :D moje: placki z batatów z sosem, gruszką i camembertem/ sosem i wędzonym łososiem koleżanki: placki z cukinii smażone z łososiem z sosem/ placek z kaszy gryczanej z kozim
More food, love and dreamsrazem brzmiał "kolacja". Moja kolacja pasowałaby bardziej na podwieczorek, ale być może znajdą się wśród Was takie łasuchy, które wieczorem spałaszują takie placki :) Składniki na około 10 placków: 3 średnie jabłka 250 g mąki 250 ml kefiru 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej cukier puder Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne(...)dosyć gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste dodać trochę więcej kefiru lub mleka). Dodać jabłka i ponownie wymieszać. Kłaść po łyżce ciasta na rozgrzany olej i formować równej wielkości placki. Smażyć z obu strona na złoty kolor. Placki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem. Można podawać również z innymi dodatkami - dżemem
My simple kitchenminut do godziny czasu. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę lekko oprószoną mąką. Podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła (powinny być tej samej wielkości). Pierwszy placek wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim część masy(...)makowej (około 1-2 łyżek) i przykryć drugim plackiem. Ponownie rozsmarować masę i przykryć trzecim plackiem. Znowu nałożyć masę i na wierzch położyć ostatnią część ciasta. Masę makową należy rozsmarować równomiernie zostawiając przy brzegach około 1cm wolnego miejsca. Ciasto lekko docisnąć, aby poszczególne placki się ze sobą połączyły. Następnie za pomocą ostrego noża pokroić placek na 16 równych
My simple kitchenPlacki z mąki razowej. Z podanej porcji wychodzi około 15 małych placków. Są dość delikatne (ze względu na pianę z białek), dlatego trzeba bardzo ostrożnie przekręcać je na patelni. Ja delikatnie podważałam je widelcem. Z tego też powodu lepiej robić je jak najmniejsze (większe trudniej przekręcić). Najlepiej smakują ze świeżymi owocami. 3 jajka 5 łyżek żytniej mąki razowej(...)sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mąką, jogurtem, miodem, solą i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką aż do połączenia się składników. Placki smażyć na patelni bez tłuszczu na średnim ogniu (chwilę z każdej strony). Należy uważać, bo jeśli ogień będzie za duży placki szybko się przypalą
Bullioodstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na połówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości do ok. 5 milimetrów. Placek powinien mieć taką szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy
My Chcemy Jeśćmięsa wcielają się pyszne placuszki z fety, cukinii marchewki, które są najlepszymi plackami z cukinii jakie kiedykolwiek robiłam, dlatego z czystym sumieniem mogę je wam polecić :) Składniki : Na placki : - 2 szklanki startej na tarce cukini - 1 szklanka startej marchewki - 3 jajka - 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może być dowolna) - 5 łyżek fety rozgniecionej widelcem(...)pieprz - kilka posiekanych listków bazylii Do burgerów - 2 bułki pełnoziarniste - kilka listków sałaty - pomidor - 2 plasterki sera żółtego - pół awokado Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na placki, wyłożyć masę łyżką na patelnię i smażyć ok 3 minut z każdej strony ( w zależności od grubości), w tym czasie upiec bułki, następnie układać na bułkach sałatę, ser, placek
zdrowa vege kuchniastopni przez około 40 minut (po około 20 minutach przykryłam górę placka papierem do pieczenia, bo już dość się zrumieniła) upieczony placek odstawiamy do wystygnięcia rozcinamy placek wzdłuż na pół przekładamy placek twarogiem wymieszanym z ksylitolem pozostawiając cześć kremu na wierzch górę ciasta dekorujemy płatkami migdałów oraz kandyzowaną skórką pomarańczową gotowe ciasto wstawiamy do lodówki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. Gdy placki podrosną włożyć do każdego placka plasterki truskawek. Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Domowa cukiernia Ewyzrobić rozczyn. Gdy urośnie dodać go do przesianej mąki i reszty składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 10 części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, odstawiamy do wyrośnięcia. Sos: 3/4 kubeczka śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 łyżki bazylii 3 łyżeczki oregano 3 ząbki czosnku Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i pozostawić(...)zetrzeć na małych oczkach. Mozzarelle pokroić w drobną kostkę. Wykonanie pizzerinek: Na rozwałkowane placki (a dokładnie ich rogi) wyłożyć żółty ser i przykryć ciastem (tworząc obwódkę). Na środek placka wyłożyć łyżkę sosu, salami, cebulkę i posypać mozzarella. Przygotowane placki piec przez 10 minut w 180 stopniach. Smacznego
Krakowskie smaki Ani