placki - 22990 przepisów (strona:168/1533)

CHACZAPURI 166

kule z sera. Zawijamy ciasto dookoła i dokładnie zlepiamy, zamykając ser w środku. Tak utworzoną kulę z serem w środku lekko rozklepujemy, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek. Smażymy pojedynczo (pozostałe placki trzymamy pod przykryciem z folii) na suchej patelni, do momentu, aż się zrumieni. Wówczas przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy, aż placek pokryje się

cool and minty
Lżejsze placuszki twarogowe na mące ryżowej 223

Uwielbiam placki i placuszki, a te z dodatkiem sera w szczególności. Dziś zapraszam Was na ich lżejszą wersję. Do przygotowania placków użyłam mąki ryżowej i chudego twarogu. Placuszków z podanego przepisu nie wychodzi dużo, bo są naprawdę sycące. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. Takie lżejsze placuszki twarogowe na mące ryżowej idealnie pasują na śniadanie, kolację, a nawet na obiad(...)mąkę, całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około 1 łyżeczki na porcje), zmniejszamy gaz. Łyżką wykładamy ciasto na placuszki (około 1 łyżki lub 11/2 na placek) delikatnie je ugniatając, aby placuszek był równy i nie za gruby (łatwiejsze smażenie). Placuszki smażymy z obu stron na lekko złoto na małym ogniu (gdy placuszek będzie miał bardziej

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami i mozzarellą 143

dzisiejszy obiad proponuję pyszne placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami i mozzarellą. W kilka chwil możemy przygotować tę pyszną potrawę. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g ziemniaków, 1/2 cebuli, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 2 pomidory, 1 kulka sera mozzarella, sól, pieprz, suszona bazylia, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce(...)drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masy ziemniaczanej formując okrągłe placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Pomidory kroję w plastry. Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w plastry. Na każdy usmażony placek nakładam plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placuszki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem 124

Uwielbiam placki i placuszki. W większości przypadków jadam je na śniadanie w wersji na słodko. Dziś jednak postanowiłam upiec sobie zgoła odmienną i o wiele zdrowszą wersję placków. Zapraszam Was na pyszne Placuszki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem. Są naprawdę pyszne. Tak pyszne, że mój mały synek zjadł mi połowę porcji i musiałam dorabiać więcej Chyba

Słodkie okruszki
Placki po węgiersku 215

Placki ziemniaczane z pikantnym, mięsnym sosem. Składniki placki ziemniaczane: ok. 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka ok. 1 szklanka mąki sól, pieprz 3 ząbki czosnku opcjonalnie: 3 liście … Czytaj dalej Placki po węgiersku

czarrna od kuchni
Tortilla panini ze schabem w sosie kebab-gyros 167

patelni z łyżeczką oleju.  W międzyczasie umyć warzywa , sałatę drobniej porwać, pomidorki pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Poszczególne e tapy przygotowywania pokazuje poniższa foto-instrukcja : Na plackach tortilli układać po kolei warstwowo: sałatę => pomidorki => cebulę czerwoną => kawałki schabu . Polać sosem . Składniki starać się zmieścić na jednej połówce placka tortilli, aby można było(...)potem łatwo złożyć na pół. Opiekacz/Zgrzewarkę do panini rozgrzać, aż zapali się czerwone światełko i włączy termostat.  Ułożyć placki tortilli zgięciem do środka, zamknąć górną pokrywę - ale nie zaciskać na zatrzask -  i zgrzewać ok. 5-7 minut - czas zależy od pożądanego stopnia spieczenia; dłuższe grillowanie sprawi, że skórka będzie chrupiąca a środek wilgotny . Analogicznie postępować

Grunt to przepis!
Co Lila jadła w środę? 2 182

dyni więc każdemu wsypała do miseczki. II Danie Tortilla z warzywami i indykiem. Sos - jogurt naturalny, czosnek, pietruszka. Do tej pory nie mogę uwierzyć, że kiedyś kupowaliśmy gotowe placki. Robiąc ten obiad, stwierdziłam(...)sobie kupimy, ale Lilce muszę coś wymyślić i  te placki  jakoś zrobić sama. Poszukałam przepisu i po zrobieniu placków byliśmy w szoku - jakie to łatwe i jakie pyszne. Te placki ze sklepu strasznie nam śmierdziały. Zawsze myślałam, że do zrobienia placków potrzebny jest jakiś specjalny sprzęt (patelnia? hahaha).  Po takim pysznym obiedzie Lila

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Razowy spód do pizzy 151

kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki zostawimy). Dwie blaszki z piekarnika posmarować oliwą i na każdej wyłożyć gotowy placek pizzy. Każdy placek posmarować koncentratem pomidorowym, po czym posypać ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Na pizzach wyłożyć farsz, włożyć do piekarnika i piec 25 minut (ja piekłam każdą pizzę osobno). Po tym czasie(...)pizzę wyciągnąć, posypać serem (ja dodatkowo ser posypuję jeszcze oregano) i ponownie włożyć do piekarnika na około 4 minuty, aż ser się ładnie rozpuści. Jeżeli zrobiliście grubsze placki, to pizza będzie w środku puszysta. Jeżeli zaś zrobiliście cieńsze, to będzie bardziej krucha. Ja zrobiłam jedną puszystą, a drugą na cieńszym spodzie. Zagniecione ciasto przed wyrastaniem. Ciasto po wyrastaniu, uformowane

Passions hobbies life
Pizza na razowym spodzie z kurczakiem, szpinakiem i oliwkami 136

kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki zostawimy). Dwie blaszki z piekarnika posmarować oliwą i na każdej wyłożyć gotowy placek pizzy. Każdy placek posmarować koncentratem pomidorowym, po czym posypać ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Na pizzach wyłożyć równomiernie szpinak, następnie kurczaka i oliwki. Włożyć do piekarnika i piec 25 minut (ja piekłam każdą(...)pizzę osobno). Po tym czasie pizzę wyciągnąć, posypać serem i ponownie włożyć do piekarnika na około 4 minuty, aż ser się ładnie rozpuści. Jeżeli zrobiliście grubsze placki, to pizza będzie w środku puszysta. Jeżeli zaś zrobiliście cieńsze, to będzie bardziej krucha. Ja zrobiłam jedną puszystą, a drugą na cieńszym spodzie

Passions hobbies life
Placki z ziemniaków i brokuła 141

Placki z gotowanych ziemniaków i brokuła to sposób na wykorzystanie ziemniaków ugotowanych do obiadu. Można je podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy. Najlepsze są placki  takie gorące prosto z patelni. Wcześniej robiłam podobne placki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 5-6 ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 1 łyżka sezamu(...)razem wymieszać wraz z jajkiem i sezamem. Doprawić solą i pieprzem Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem. placki z ziemniaków i brokuła

O kuchni z uczuciem
Miodowiec z powidłami i masą budyniową 308

żółtka i dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Zagotować. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Do formy przełożyć pierwszy placek(...)orzechów). Rozsmarować połowę powideł, na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną (przez noc). Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Placki ziemniaczane z mięsem i pieczarkami 144

części zasadniczej czyli dzisiejszego przepisu :-) Lubicie placki ziemniaczane? Ja tak :-) Robię je często i z różnymi dodatkami, a z tym sosem są wyjątkowo dobre. Mogą stanowić alternatywę dla placków po węgiersku :-) Mięso najlepiej kupcie w kawałku i zmielcie samodzielnie, a ziemniaki najlepiej gdyby były odmianą mączystą - będzie więcej skrobi. No i jest jeszcze jedno: znikają z talerza błyskawicznie(...)odsączyć sok. Po tym czasie przekładamy ziemniaki do miski i delikatnie zlewamy zebrany płyn, a zgromadzoną na dnie skrobię przekładamy do ziemniaków. Dodajemy jajka, sól, dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju - po obu stronach, na złoto - brązowy kolor.  Pieczarki i pora kroimy w plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i przez chwilę smażymy

Czary - gary w kuchni
Chlebek pita 127

Pita to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu - placki z ciasta pszennego na drożdżach. Podczas(...)pieczenia ciasto wyrasta i tworzy kieszonkę na farsz. Pitę można napełnić warzywami, mięsem, sosami, itp. Polecam pitę z falafelem. Przepis na falafel znajdziecie na moim drugim blogu Kuchnia Jacka-Placka . Składniki na 10 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650) 1 i 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać

Przepisy na domowy ser i chleb
Tort urodzinowy- bananowy motyl 114

tułów motyla tłuszcz do formy Składniki na krem: 3 dojrzałe banany 1 łyżka soku z cytryny ½ litra śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utwardzacza fix Wykonanie placka: Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę. Następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i orzechy. Całość dokładnie wymieszać, dodać poduszone widelcem(...)banany. Jeszcze raz starannie wymieszać masę i przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony placek przekroić na pół i przeciąć obie połówki poziomo. Po czym obie połówki placka  przełożyć częścią kremu  i odwrócić tworząc skrzydełka motyla, a środek połączyć obranym bananem. Resztą masy posmarować cały placek i ozdobić

Tradycyjna Kuchnia
Domowa tortilla 103

czytam skład placków tortilla odnoszę wrażenie, że ich domowa produkcja jest niemożliwa. Tłuszcze utwardzone mniej lub bardziej, stabilizatory, spulchniacze, konserwanty – w kupnych plackach idą parami, jeśli nie w większej grupie. Okazuje się, że można nie tylko zdrowo, ale i szybko wykonać tortillę w domu. Domową tortillę robi się szybko z trzech składników – mąki, wody i oliwy(...)łyżki oliwy zagniatamy ciasto, które dzielimy na 7-8 kawałków. Pojedyncze kawałki wałkujemy cienko i smażymy na suchej patelni po ok. 30 sekund z każdej strony. Czym wypełnimy placki zależy tylko od naszej wyobraźni. Można zrobić klasyczne ślimaczki z białego serka i łososia, nadziać warzywami, mięsem, a nawet owocami i gęstym jogurtem. Zamknięte szczelnie gotowe placki można przechowywać

Kucharzyca