placki - 22990 przepisów (strona:161/1533)

Bułki serowe 162

dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto podzielić na pięć części i każdą część rozwałkować na okrągły placek o grubości 3 mm. Ułożyć jeden placek posmarować cienko serem posypać delikatnie cukrem  i przyłożyć drugim plackiem, a następnie powtarzać tak z każdym plackiem. Na końcu układamy placek, ale góry już nie smarujemy. Ugniatamy

O kuchni z uczuciem
placki warzywne z kaszą gryczaną 197

Dzisiaj trochę o plackach, wyjątkowo w wersji warzywnej. Zazwyczaj pierwszym skojarzeniem większości Polaków byłyby placki ziemniaczane. Jednak dzisiaj chciałbym Wam zaproponować wersję alternatywną: opartą na włoszczyźnie oraz kaszy gryczanej. Smakuje równie dobrze i jest to fajna odskocznia od utartego smaku. Polecam wszystkim ciekawskim. Łapcie przepis Składniki: ok. 2 łyżek mąki bezglutenowej (może być np. gryczana, która doda(...)kaszy), 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 cebulka, 1 jajko (aby zrobić wersję wegańską pomijamy jajko), główka czosnku, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku. Do naszych placków możemy dodać również cukinię, korzeń selera czy drobno posiekaną paprykę. Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 12-15 minut i odstawiamy do ostudzenia. Włoszczyznę obieramy, myjemy

Gar Zdrowia
Snikers 232

części ciasta rozwałkować  na blaszkę o wymiarach 29 x 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok, 20- 23 min. w temp. 180 C. Na 3 placek rozłożyć masę orzechową i piec nieco dłużej w 180 C. ( długość pieczenia zależy w dużej mierze od piekarnika i trzeba bardzo pilnować , aby nie przegapić momentu wyjęcia placka(...)wszystkich składników oprócz margaryny , ugotować budyń .  Gorący budyń troszkę ostudzić a następnie dodać masło o temp. pokojowej i zmiksować na puszystą masę kremową. Krem przełożyć na 2 placki a na wierzch położyć placek a masa orzechową.Najlepiej ciasto tak przygotowane postawić do lodówki i na następny dzień cieszyć się pysznym smakiem miodowym napotykając się na chrupiące orzeszki

Różne smaki w kuchni
Zielona rolada 230

studzimy. Po przestudzeniu upieczony placek przewracamy na drugą stronę i delikatnie zdejmujemy papier (nierówna powierzchnia powinna być wewnątrz rolady).  Serki mieszamy z drobno posiekanymi pomidorami. Wystudzony placek smarujemy serkami - pozostawiamy 2,5 cm nieposmarowanego ciasta przy krawędzi. Na powierzchni serka układamy plasterki łososia. Całość zawijamy w roladę lekko dociskając - od brzegu posmarowanego, do brzegu nieposmarowanego (pod wpływem(...)pieczenia (papier wcześniej delikatnie smarujemy olejem - może być odsączony z pomidorów). Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Po przestudzeniu upieczony placek przewracamy na drugą stronę i delikatnie zdejmujemy papier (nierówna powierzchnia powinna być wewnątrz rolady).  Serki mieszamy z drobno posiekanymi pomidorami. Wystudzony placek smarujemy serkami - pozostawiamy

peggiwkuchni
MEKSYKANSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUNCZYKIEM 147

posiekanych do podania: 4 placki tortilla 1/4 główki sałaty lodowej (poszatkowanej) 2 pomidory pokrojone w kostkę 1/2 szklanki tartego żółtego sera do dekoracji: liście sałaty na spód każdego placka tortilla PRZYGOTOWANIE:   Krok 1. Cebulę, papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, posypujemy odrobiną cukru oraz soli, smażymy około 5 minut lub do czasu(...)się karmelizować. Następnie dodajemy tuńczyka, kukurydzę, fasolę i posiekaną kolendrę, smażymy przez około 3 minuty lub do czasu kiedy zawartość patelni stanie się gorąca - utrzymujemy w cieple. Krok 2. Placki tortilli podgrzewamy jeden po drugim na patelni grillowej (bez tłuszczu). Krok 3. Na każdy placek nakładamy gorące warzywa z tuńczykiem, posypujemy tartym żółtym serem, który od ciepła potrawy

Moja Książka Kucharska
Stefanka 244

Teraz z racji moich wiecznych eksperymentów piekę je rzadziej ale nadal bardzo lubię. Bo czy można nie lubić kruchego miodowego ciasta przełożonego masą z kaszą manną i oblanego czekoladą? :) Placki: 4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3/4 kostki masła (można użyć margaryny) 1/2 szklanki płynnego miodu 3 jaja 1/2 szklanki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli(...)kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały i zmiękły, jeżeli nie mamy takiej możliwość po ostygnięciu przekładamy je masą. Masa: 1/2 litra mleka 4 łyżki kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka

Cynamonowe szczęście
Domowa tortilla 166

jest za mało to po prostu dolać. Z gotowego ciasta uformować kule, podzielić na 8 części. Każdą część także formujemy na kształt kuli i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Placki pieczemy na patelni - pieczemy bo na patelnie nie lejemy w ogóle oleju ! to ważne ! Jak widzimy ze placek jest w miarę upieczony po jednej stronie obracamy(...)kroimy pomidora i ogórka w plastry. Cebulę w piórka, a sałatę szarpiemy na mniejsze części. Przygotowujemy sos, łącząc czosnek przeciśniety przez praskę, śmietanę, majonez i przyprawy ze sobą. Na placek tortilli układamy wszystkie przygotowane przez nas składniki, w ilości jakiej nam się podoba, polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy i gotowe ! Życzę SMACZNEGO

Justa próbuje gotować
Placki z dyni 171

Placki z dyni, z dodatkiem jabłka, miodu i cynamonu. Co prawda już wiosna, a placki są bardziej jesienne, ale przy takiej deszczowej pogodzie jak dzisiaj, pasowały idealnie Można użyć świeżej lub mrożonej dyni. Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości placków. Składniki: 450 g miąższu z dyni 1 jabłko 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mąki pszennej(...)ziemniaków. Obrane jabłko utrzeć na tarce o małych oczkach. Dynię połączyć łyżką z jabłkiem. Dodać mąkę, jajko i jogurt. Dokładnie zmiksować. Masa powinna być gęsta. Na patelni rozgrzać olej. Placki smażyć na dość dużym ogniu, z obu stron, do czasu zrumienienia. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu

Bullio
Placki marchewkowe z kaszą jaglaną 232

słodką marchewką okazało się strzałem w dziesiątkę. Placki robi się na prawdę bardzo szybko , a przy tym składniki potrzebne do ich wykonania są tanie . Często robię takie placki, gdy na gotowanie nie mam zbyt wiele czasu. Po wypróbowaniu tego przepisu stwierdzam, że kaszę jaglaną jadam jednak zbyt rzadko. Muszę uwzględniać ją w swoim jadłospisie zdecydowanie częściej. Placki(...)ręką, żeby masa była jednolita. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. Smażymy na złoto z każdej strony. Twarożek mieszamy z chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Placki podajemy na ciepło z sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: ok. 15 placuszków Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Ziemniaczany placek z szynką 157

mąką, jajkami, solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju, wlałem masę ziemniaczaną, wyrównałem ją. Placek smażyłem (ok. 15 minut) , aż spód się zrumienił. Dobrze ścięty placek odwróciłem na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodałem resztę oleju, smażyłem dalej ok. 15 minut na małym ogniu. Zdjąłem patelnię(...)ognia i pozostawiłem w niej placek na ok. 10 minut. Posypałem go startym parmezanem. Podałem na gorąco

R'n'G Kitchen
Crepe Makers - Ariete - urządzenie do naleśników - recenzja 181

idealne nadający się do przyrządzenia pysznych naleśników, który z pewnością pokochają fani tych domowych smakołyków. Oprócz naleśników - urządzenie to ułatwi przygotowanie tortilli, calzone, omletów czy po prostu zwykłych placków! Naleśnikarka marki Ariete nie jest produktem skomplikowanym, a z jej obsługą poradzi sobie nawet dziecko (oczywiście pod nadzorem osoby dorosłej).  Wyposażona jest w nieprzywierającą powłokę oraz funkcjonalny termostat . Cała powierzchnia(...)niej idealnie się smażą i nie przywierają do jej powierzchni. Dodatkowo dołączone akcesoria pomagają przy rozprowadzaniu ciasta i przewracaniu placków. Urządzenie firmy Ariete zdało test !   A tu macie przykładowe przepisy na pyszności, które na niej smażyłam:   Domowa tortilla (placki pszenne) Placuszki/naleśniki żołędziowe z miodem, cynamonem i konfiturą

Di gotuje
Bezglutenowa farinata z rozmarynem podana z marchewkami glazurowanymi dziką różą z białym makiem 245

Farinata to włoski placek z ciecierzycy, który znakomicie sprawdza się jako bezglutenowy zamiennik pieczywa, dodatek do sałatek, warzyw smażonych i pieczonych. Odrobina jogurtu z pastą tahini lub baba ghanoush i z Włoch przenosimy się do orientu. Cztery podstawowe składniki: mąka z ciecierzycy, woda, oliwa i sól... i wpadacie po uszy bo chrupiąca skórka z miękki środkiem po prostu uzależnia(...)grzanie góra dół), na złoty kolor aż brzegi będą chrupiące. Jeśli wierzch się nie zrumienił (co zależy od piekarnika) przełącz na górne grzanie (grill) na 5 minut.  Gorący placek posyp pieprzem, na wierz wyłóż glazurowane marchewki i chipsy z jarmużu.  Marchewki z białym makiem glazurowane dziką różą W między czasie przygotuj marchewkę. W rondku zagotuj wodę

SzczyptaSmaQ
PLACKI RYŻOWE Z JABŁKIEM 155

podwieczorek będą placki ryżowe z jabłkiem.  Są smaczne i szybkie w przygotowaniu a domownikom na pewno będą smakowały. Podane z cukrem pudrem, dżemem albo ulubioną konfiturą... najlepsze :) Placki ryżowe będziemy zajadać z moją ulubioną  konfiturą z borówki  od  Przetwory z borówki . Składniki na około 15 placków: * około woreczka ugotowanego ryżu * 2 jabłka * 2 jajka(...)oczkach. Do miski wsypać ryż, jabłka, dodać jajka, cukier, cynamon i mąkę i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać na patelnię małe porcję masy ryżowej formując placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Zrób to smacznie
Placki z cukini i ryżu z sosem tzatziki 160

pęczka świeżej mięty, 1 ząbek czosnku, posiekany, niewielka ilość soli i pieprzu, 100 g oliwek zielonych pokrojonych w kosteczkę, niewielka ilość soku z cytryny sparzonej i wyszorowanej. Przygotowanie: Placki: Starta na tarce cukinie wrzucamy do miski, dodajemy do niej ryż oraz mąkę. Następnie do składników dodajemy suszone pomidory, jajko, doprawiamy odrobiną oregano, dodajemy posiekany czosnek. Na końcu do masy(...)doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, następnie odstawiamy na 3-4 minuty. Następnie sprawdzamy konsystencję, jeśli jest taka potrzeba dodajemy szczyptę mąki. Na patelni z odrobiną oleju smażymy małe okrągłe placki z przygotowanej masy. Placki smażymy na złoty kolor mniej więcej po 3 minuty z każdej strony. Sos tzatziki: Do miski przekładamy jogurt grecki oraz świeżą miętę. Następnie

Państwo Wojtczuk gotują