placków meksykańskich, z których robiliśmy dania na lekką kolację na ciepło. Jednak nie zawsze udawało nam się kupić tortille dobrej jakości, czasami łamały się one przy zwijaniu i całe nadzienie lądowało na talerzu. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić swoją wersję ciasta na tortille , z przepisu często wykorzystywanego przeze mnie w czasach studenckich. Jest on bardzo dobry, bo już samo ciasto na placki(...)czasie ciasto podzielić na 6 części, każdą kolejno wykładać na blat oprószony mąką, bardzo cienko rozwałkować. Na koniec, przykładając duży talerz, nożem wyciąć koło. Dobrze rozgrzać suchą patelnię, położyć placek tortilli, smażyć kilkadziesiąt sekund do lekkiego zrumienienia, odwrócić i także zrumienić. Tak przygotowane placki na tortille można od razu nadziewać lub wykorzystać je później, dodatkowo ponownie podgrzewając krótko
niecodziennikparypodzielić na kilka części, które rozwałkować na cienkie placki, posypać je mąką. W zależności od tego, jaki makaron chcemy uzyskać, odpowiednio złożyć ciasto np.: – na rosół – placki pokroić na długie paski o szerokości 5 cm, ułożyć je jeden na drugim i kroić wzdłuż krótszego boku na wąskie słupki, – pappardelle (długi, szeroki makaron) – placki podsypać mąką, złożyć je dwu- lub trzykrotnie, odkrawać paski szerokości 1-1,5 cm, – łazanki – każdy placek pokroić na paski o szerokości 1 cm, a następnie na małe kwadraty. Gdy makaron jest już pokrojony, podsypać go mąką, aby się nie posklejał, i pozostawić na 30 minut do przeschnięcia. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę
niecodziennikparymięciutkie (powiedziałabym nawet, że lekko kremowe od ziemniaczanego puree), z zewnątrz otoczone lekko chrupiącą, wysmażoną warstwą. Idąc w ślady jednego z moich ulubionych kucharzy, irlandczyka Donala Skehana, dodałam do placków posiekaną dymkę, wprowadzając tym samym klimat młodej wiosny i moc aromatu :) Od siebie dodałam jeszcze jeden odcień zieleni w postaci podsmażonego z cebulką szpinaku i chrupiącą surówkę Coleslaw z czerwonej(...)rzut świeżego, pachnącego szczypioru ♥ Chodźcie wszyscy zieloni i w innych kolorach, z kuflami Guinnessa i bez! Poświętujmy, pocieszmy się trochę przy talerzach pełnych pyszności! Wystarczy dla wszystkich :) Boxty - irlandzkie placki ziemniaczane Potrzebujesz: 600g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 500g surowych ziemniaków 400 ml mleka 3 cebulki dymki 300g mąki 1 małe jajko 1,5 łyzeczki sody oczyszczonej sól i pieprz
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczasu do czasu wysiewam rzeżuchę na kiełki i jak mi wyrośnie, to dodaję ją do wszystkiego. Uwielbiam kanapki z rzeżuchą, sałatki z dodatkiem rzeżuchy, makaron posypany rzeżuchą... Dziś zrobiłam placki z gotowanych ziemniaków również z rzeżuchą. Akurat przy Srodzie Popielcowej w sam raz na obiad czy kolację. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. ugotowanych ziemniaków 1 żółtko szczypta(...)grubości ok. 0,5cm. Z ciasta szklanką wykroiłam kółka. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam porcję placków. Smażyłam je z obu stron na złotobrązowy kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki podałam na ciepło. Ja najbardziej lubię je z białym serem lub serkiem wiejskim. Można je też podać same
Waniliowe ImprowizacjeChrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami. Palce lizać Składniki / ok. 12 sztuk: – 500 g ziemniaków – 1 jajko – 1/2 cebuli – 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej – sól i pieprz – 500 g pieczarek – 1 łyżka masła – olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki umyć i obrać. Pokroić w plasterki i na łyżce masła podsmażyć(...)Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodaj jajko i łyżkę mąki pszennej. Zetrzeć pół cebuli. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Placki smażyć na złoty kolor z obydwóch stron. Podawać z pieczarkami. Artykuł Placki ziemniaczane z pieczarkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEZima oznacza w mojej kuchni obecność większej ilości różnych ziaren, które przerabiam na pieczenie/pasztety i placki zastępujące mi kotlety mielone. Dziś proponuję łatwe, wegańskie placki z czerwonej soczewicy. Ugotowałam ją wieczorem, by rano wstawić do lodówki. Schłodzenie masy jest ważne, bo dzięki temu olej podczas smażenia nie pryska na różne strony. Składniki (na 8 placków): 200 ml czerwonej(...)drobną kostkę. Dodać do soczewicy. Masę doprawić kozieradką i grubo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Mokrymi rękoma uformować z masy 8 placków. Placki smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z surówką. Jeśli masz ciekawy przepis z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, dołącz do czwartej edycji mojej akcji kulinarnej. Szczegóły
Weekendy w domu i ogrodzieSeler korzeniowy jest jednym z moich ulubionych warzyw i często po niego sięgam, by przygotować z niego obiad. Placki selerowe zaczęłam przyrządzać w czasie studiów i od tamtej pory nie ma dla mnie lepszego zamiennika znienawidzonych kotletów mielonych. Dziś przedstawiam wersję niskotłuszczową. Składniki (na 5-6 sztuk): duży seler (ok. 0,7 kg) 2 łyżki bułki tartej jajko pół(...)jajko, bułkę tartą i zioła. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować formę do pieczenia, ewentualnie wyłożyć ją papierem do pieczenia. Dłońmi nasmarowanymi olejem formować okrągłe placki grubości ok. 1-1,5 cm. Placki układać na blasze. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać np. z sosem pieczarkowym. Placki można też zastosować
Weekendy w domu i ogrodzielekko zagniatamy, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Następnie każdą kulę ciasta rozwałkowujemy lub formujemy w dłoniach na okrągły cienki placek. Każdy placek przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę (250°C). DODATKI Szpinak siekamy i mieszamy z serem(...)ricotta, szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną masą serową smarujemy placki z ciasta. Obsypujemy serem mozzarella startym na tarce o grubych oczkach. Obkładamy kawałkami suszonej szynki i cienkimi paskami cukinii. Paski tniemy za pomocą obieraczki do warzyw. Każdy placek skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek i pieczemy około 12 – 15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące
Tajemnice Smakulekko zagniatamy, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Następnie każdą kulę ciasta rozwałkowujemy lub formujemy w dłoniach na okrągły, cienki placek. Każdy placek przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę (250°C). DODATKI Czosnek obieramy, ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach lub miażdżymy, mieszamy z serem ricotta, szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną masą serową smarujemy placki z ciasta. Obsypujemy posiekanymi igiełkami rozmarynu (tyle, ile lubimy) oraz serem mozzarella startym na tarce o grubych oczkach. Dynię obieramy i tniemy na bardzo cienkie paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Obrana cebulę kroimy w cienkie plastry
Tajemnice SmakuPlacek do Barszczu Kiedy mamy uroczysty obiad najlepszy jest wtedy barszcz podany w bulionówkach, a jako dodatek możemy podać ten pyszny placek. Wymiary formy: długość - 34 cm szerokość - 24 cm wysokość - 7,5 cm Składniki na ciasto: · 10 łyżek mąki pszennej · Kostka margaryny(...)Mięso przekładamy do miski, solimy, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, starte na tarce ugotowane jajka oraz ostudzone grzyby. 6. Wszystkie składniki dokładanie mieszamy i wykładamy na podpieczony placek. 7. Drugie placek rozwałkowujemy i układamy na wierzch. 8. Pieczemy 30 minut w 180°C. 9. Po upieczeniu dowolnie kroimy i podajemy z barszczem
Kulinarna Chwilaklasycznie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką. Rozsmaruj oliwę na blasze i wstaw blachę do piekarnika. Rozgrzej piekarnik ustawiając najwyższą temperaturę (opcja pieczenia z góry i z dołu). Połóż placek na blachę i piecz przez 5 minut – do momentu lekkiego zbrązowienia ciasta. Składniki 2,5-3 szklanek mąki pełnoziarnistej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody (lub ciut(...)Wykonanie Posmaruj placki sosem i rozłóż mozzarellę. Cebulę posiekaj drobno, pieczarki pokrój na półplasterki – usmaż je lekko na niewielkiej ilości oleju. Rozłóż cebule i pieczarki równomiernie na plackach pizzy. Ułóż plastry pomidorów i indyka lub ulubionej szynki. Posyp pokrojonymi w plasterki oliwkami oraz startym, żółtym serem. Wstaw pizzę do piekarnika na około 10-15 minut. Będzie gotowa
Eat me! Fit me!placki przygotowałam z półproduktu jakim jest Danie na ciepło Amerykańska Fasolka Barbecue. Samo danie to dla mnie za mało, jednak jako półprodukt do zrobienia np. placków będzie znakomite. Zaczynamy zatem smażyć placki? Podałam je z sosem jogurtowo - czosnkowym i czipsami z chorizo, było pysznie. Placki z fasolką. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieswoją spontaniczność :) Razowe placki z jabłkami Składniki na 2 porcje: 2 jabłka 5 łyżek mąki razowej 1 jajo około 1/2 szklanki mleka łyżeczka miodu oliwa do smażenia Razowe placki jabłkowe - przygotowanie: Mąkę, jajo, miód i mleko połącz na jednolitą masę. Jabłka umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki - można nie obierać :) Kładź placki na dobrze rozgrzanym(...)tłuszczu. Najlepiej robić niewielkie placki tak, żeby można je było łatwiej przekręcać :) Sos miętowy Składniki: śmietana/jogurt posiekane liście mięty pokrojona w paseczki suszona żurawina Wszystkie składniki wymieszaj w takich proporcjach, żeby zachować odpowiednią dla Ciebie konsystencję i smak. Próbuj :) Może dodasz coś od siebie? :) Smacznego
Gary Bez dnaOpis Placki z cukinii: Placki z cukinii to przepyszna propozycja na obiad. Są delikatne, lekkie i niezwykle smaczne. Placki są proste i szybkie do przygotowania. Jednak cała ich siła i niezwykłość tkwi właśnie w prostocie. Cały czas zastanawiałam się co można przygotować ciekawego na obiad. Cały czas staram się podawać dzieciom jak największą ilość warzyw. Próbuję przekonać(...)złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie gotowe placuszki przekładamy na talerz i podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtem naturalnym. Artykuł Placki z cukinii pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetylko! Pyszny, zdrowy ,mocno bakaliowy placek w sam raz na przyjęcia. Będzie jak znalazł na Sylwesta, możecie już zacząć go robić, ponieważ lubi sobie poleżakować. Idealny do ręki, idealny do pokrojenia w plastry, w trójkąty, kawałki. Z miodem, migdałami, orzeszkami ziemnymi w karmelu. Pachnący masłem, trzcinowym cukrem i cynamonem. Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla. Autorem przepisu(...)łyżeczkę cynamonu, 2 łyżki śmietany. Wrzucamy też posiekane orzeszki arachidowe w karmelu i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 30 sekund. Ściągamy z gazu. Po upływie 25 minut pieczenia wyciągamy placek z piekarnika i równomiernie rozkładamy na wierzchu naszą karmelizowana masę. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni i pieczemy około 15 minut , do chwili, aż masa nabierze ciemnozłotego koloru
Z Kuchni Do Kuchni