Znacie owoce derenia? Pytam, ponieważ nie należą do najpopularniejszych. Na Podkarpaciu dereń jadalny jest znany od dawna, a w moim mieście znajduje się nawet aleja dereniowa
Mienta blogŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Nadszedł czas na trochę świątecznych propozycji. Na początek dla odmiany od tradycyjnych jaj, babek i mazurków proponuję kilka hiszpańskich inspiracji
Zielona KuchniaBliny wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Są to placki/racuchy (najczęściej z ciasta z mąki gryczanej i pszennej na drożdżach ) mniej więcej wielkości spodka od filiżanki. Smaży
królestwo garówNa śniadanie najlepsze placuszki z jabłkami. Są pożywne i smakowite, znikają szybko a granat super strzela pod zębami i dostarcza mnóstwo witaminy C. Polecam także na
Moje Małe CzarowanieNiedawno proponowałam Calzone z kurczakiem BBQ , więc przyszła pora na wersję bez mięsa. Osobiście szpinak uwielbiam i mogłabym go jeść pod każdą postacią. W połączeniu
Zielona KuchniaMakaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony.-następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Ciepłe placko składamy, polewamy sosem pomidorowym, na wierzch kładziemy roladki-posypujemy parmezanem. Do podania: sałata z sosem vinegret
Kopystką po garachPyszne naleśniki jedzone nie tylko w Szkocji ale również w Wielkiej Brytanii. Sprzedawane na każdym rogu na straganach kulinarnych. Nie ma to jednak jak domowej roboty
Moje Małe CzarowanieTakie racuchy z owocami znikają prosto z patelni nawet! Tak, tak…nie ma na co czekać, są pyszne, pulchne i delikatne. Wszystko co najlepsze, domowe
Zasmakuj Kuchnidanie. Pamiętajcie, że my mieliśmy porcje degustacyjne, normalne wersje są dużo większe W opcji była jeszcze HOVÉZI GULÁŠ (39 zł) czyli gulasz wołowy (160g) ze świeżą cebulą, knedlikiem i plackiem ziemniaczanym. Następnym razem muszę spróbować ich kaczuszkę. Na koniec mój hit zaraz po tatarze, KNEDLIK S POVIDLY (18 zł) drożdżowy knedlik z powidłami śliwkowymi, makiem i sosem waniliowym. To było
karmelowyDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was pyszny i bardzo prosty pomysł na szybkie śniadanie, tj. pancakes z kaki. Są bardzo słodziutkie, puszyste i chyba idealne, jako
SMYKWKUCHNIPachnące i bardzo tradycyjne racuchy drożdżowe . Racuszki wychodzą niesamowicie puszyste i delikatne. Najczęściej szykuję je w weekendy. Zapach placków na drożdżach budzi nawet największych śpiochów. Bardzo gorąco je polecam. To super łatwe racuchy drożdżowe, które smażę/piekę na patelni praktycznie bez tłuszczu. Można je więc złapać w rękę i zajadać bez obawy o zatłuszczenie wszystkiego dookoła. Racuszki drożdżowe
AniaGotuje.plNie bardzo lubię smażyć placuszki, gdyż zajmują dużo czasu, ale jak mam chwilę wolnego to sięgam po najzdrowsze składniki oraz patelnię i działam! Placuszki z kaszy
Truskawkowa FiestaKotlety z jajek kojarzą się z kuchnią PRLu, nic bardziej mylnego, znane były już na początku XX wieku, a myślę że i dużo wcześniej. Przepisów na
królestwo garówCiasto jest zbite i ciężkie, ale i wilgotne. Sycące. Tajemniczo brzmiące castastagnaccio w rzeczywistości jest prostym w przygotowaniu plackiem. Mąka kasztanowa ma słodkawy smak, dlatego nie trzeba dodawać cukru. Świetnie sprawdza się w cieście na pierogi, naleśniki, gofry. Warto ją przesiać, bo lubi tworzyć grudki. Zapach roznoszący się po mieszkaniu w trakcie pieczenia - boski ! :-) Czytaj więcej
Kasia Sarna