obiad. A co tym razem zaserwowałam rodzince? Naleśniki!!! usmażyłyśmy je razem z Córcią, która BARDZO chciała nauczyć się rozprowadzania ciasta cieniutką warstwą po patelni no i to magiczne przerzucanie placków! naleśniki się udały a ja już samodzielnie przystąpiłam do gotowania obiadu na dziś
Dzieje kuchennej WiewióryPlacuszki z kalafiora to ciekawa alternatywa dla placuszków ziemniaczanych , chociażby dlatego, że kalafior jest dużo delikatniejszy od ziemniaka, a także mniej kaloryczny! Dzięki dodaniu do placuszków
Kuchnia BazyliiKolejna propozycja placuszków na śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko 1 budyń waniliowy (40 g proszku budyniowego) 1 łyżeczka
talerz przyjemnościSezon na nasz ogródkowy czosnek niedźwiedzi trwa. Wpadł mi w ręce przepis na kotleciki z komosy ryżowej z dodatkiem czosnku. A ponieważ podał go
Stare Garypewno nie jest pizza! No cóż, to tylko taka nazwa. Neapolitańczycy mogą sobie nazywać pizzą co chcą - w końcu to ich słowo. Ja nazwałem to danie po prostu plackiem. Myślę, że kombinacja serów i wędlin może ulegać w nim pewnym wariacjom. W pewnym sensie ta smakowita potrawa jest przecież daniem resztkowym. Ważne, by zachować różnorodność składników i równowagę smaków
zadanie-gotowanieDzisiaj przedstawiam Wam przepis na pieczonego, bananowego omleta bez grama mąki pszennej. Jeśli uważacie, że desery z użyciem innych mąk takich jak gryczana, jaglana, ryżowa czy
JaglusiaNaleśnik pieczony w piekarniku. Jest wilgotny w środku, lekko „zakalcowaty”, ale taki właśnie ma być. Polecam podawać z cukrem pudrem, owocami czy dżemem. Naleśnik
BullioPRZYGOTOWANIE : Krok 1. Bułeczkę namaczam w mleku - odciskam. Krok 2. Obrane i umyte ziemniaki, cebulę oraz czosnek ścieram na tarce do jarzyn na małych oczkach - ale nie tych do placków ziemniaczanych. Krok 3. Wszystkie składniki na sznycelki mieszam razem, doprawiam do smaku, formuję kotleciki i obtaczam w bułce tartej. Krok 4. Rozgrzewam tłuszcz na patelni, układam sznycelki i smażę
Moja Książka KucharskaNaleśniki to potrawa, którą można podawać na słodko, ale także na słono. Tym razem u mnie wersja naleśników wykwintnych, ale także wegetariańskich: Naleśniki z mozzarellą i
Kuchnia co dniaRacuchy drożdżowe pojawiają się u mnie na wigilijnym stole, jako ostatnia z 12 potraw. Robić je można jednak nie tylko w ten jedyny wieczór w roku
ChilliJemyDziś piątek . Idealny dzień na bezmięsny obiad. Dziś proponuję Wam kotleciki z kalafiora. Robi się je bardzo szybko a smakują rewelacyjnie. Można podać z bezmięsnym sosem
Gotowanie PatkiKto powiedział, że śniadania są nudne? Na pewno nie ja! Przedstawiam Wam pyszną, słodką wersję sadzonych jaj – prawda, że buzia Wam się śmieje na ich
Kuchnia Bazyliikrojenia albo stolnicy, uformować płaskie koło i przełożyć do wgłębienia w formie - następnie wylepić spód i brzegi formy, tak, żeby zostawał lekko wystający brzeg. Tak zrobić z każdym plackiem. Do każdego wgłębienia włożyć farsz - powinno go starczyć na wszystkie wgłębienia. Resztę ciasta ufrormować w rulon i pokroić na 12 plasterków, każdy plasterek rozgnieść tak żeby zrobić z niego wierzch babeczki
Cooking for Emilyolej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Aby uzyskać chrupkość ziemniaka ścieramy na 3 rodzajach oczek, grube, średnie oraz te najdrobniejsze do placków z ziemniaków na tzw.papkę. Dodajemy pozostałe składniki, posiekaną cebulkę, fetę pokrojoną w kostkę, posiekana natkę pietruszki, jajko, mąka, sól i pieprz. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy porcję ziemniaków
Życie zaczyna się w kuchniWitam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na pyszną babkę piaskową z rodzynkami. Babka piaskowa powinna znaleźć się na naszym Wielkanocnym stole pomiędzy innymi wypiekami. Polecam wypróbować
Uwaga Babcia Gotuje