Nie wyobrażam sobie poranka bez kawy do tego stopnia, że bardzo czesto dodaję ją także, do swoich potraw. Tym razem przyrządziłam delikatne w smaku jaglane placuszki
Mienta blogMieszać do czasu, aż powstanie jednolita masa. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Krem wyłożyć na pierwszą szarlotkę, przykryć drugim plackiem. Docisnąć i wstawić do lodówki. Ciasto jest najlepsze następnego dnia
Ewusiowe Smakismaku i mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Rybę smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki. Olej pozostawiamy do smażenia placków. Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy. Pozostawiamy na 10-15 minut. Na rozgrzany olej nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyśrednicy ok 4 cm. Do silikonowej foremki kładę jedno koło następnie za pomocą łyżeczki kładę masę bakaliową, przykrywam drugim kółkiem i znów za pomocą łyżeczki nakładam masę, przykrywam trzecim plackiem. Wierzch posypuję cukrem trzcinowym. Tak powstaje 9 babeczek. Piekę ok 30 min w 180 stopniach
Gotowanie PatkiJeszcze do niedawna nie robiłam naleśników, ponieważ nie lubię ciężkich, grubych, ociekających tłuszczem placków. W końcu udało mi się znaleźć przepis na idealnie cieniutkie naleśniki. SKŁADNIKI: (4-5 osób) 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody (najlepiej gazowanej) 3 duże jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła +troszkę do pierwszego wysmarowania patelni PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy
Kopystką po garachŚniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być więc bardzo pożywne, bogate kalorycznie, żeby mogło dostarczać nam dużo energii na cały dzień. Będąc na diecie powinniśmy o
Pobite gary BarbaryTortilla zapiekana z pieczarkami, cebulą, serem i jajkiem na twardo. Do tego sos na bazie majonezu i szczypiorek. Pyszne, sycące śniadanie Porcja jest dość duża, wystarczy
Bullioaromatyczny, pełen witamin dressing świetnie pasuje do sałatek, placuszków warzywnych np. placków z batatów i cukinii , ryb i mięsa a także jako salsa do nachosów. Ziołowa salsa verde z awokado Drukuj Porcje: 200ml Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1/2 awokado 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 fileciki anchois, wypłukane, osuszone i drobno pokrojone (w wersji wegańskiej pomijam
Book of spellskotletem. :) Czy chodzi o surowiec, z którego są przygotowane? Czy może jednak o kształt? Na pewno grubość ma znaczenie, bo w pewnym momencie wegetariański warzywny kotlet staje się jednak plackiem. Ale już schabowy może być cienki i nic jego kotletowatości nie zagrozi... No a krokiety? Którędy przebiega granica pomiędzy nimi, a tematem naszego kulinarnego tygodnia? Ciężka sprawa, ale jakoś
zadanie-gotowaniepołączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 10 placków. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomizdrowe ziarna, które działają na nasze zmysły, dając nam szczęście i zdrowie, bez którego nie można być w pełni szczęśliwym. Cała ta książka to też wspomnienia o smaku. Smaku placków babci i egzotycznych dań warzywnych jedzonych na wakacjach na Bali czy w Indiach, oraz smaków lata wspomnianych teraz, kiedy czytamy tę książkę na przednówku. Smaku dobrego jedzenia. Dobre jedzenie odżywia
Ugotowane pozamiatanedodatek do ciast, naleśników,placuszków czy do pieczywa. SKŁADNIKI: śliwki,cukier,rum (0,5),aromat. DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/dzem-czarna-porzeczka Idealny dodatek do pieczywa,naleśników, ciast, placków. SKŁADNIKI: czarne porzeczki cukier, woda, substancja żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja zagęszczająca (guma guar). Na moim blogu oczywiście będą pojawiały się super przepisy
Gotowanie PatkiMakaron z serem na słodko z cukrem to jedno z dań z dzieciństwa, obok leniwych pierogów , pyrów z gzikiem , placków ziemniaczanych , czy naleśników z serem i dżemem , które jedliśmy w piątki na obiad podczas postu. U nas taki makaron z białym serem miał największe wzięcie, lubiłam go też w wersji wytrawnej ze skwarkami z boczku. Nieważne jakiego kształtu jest makaron
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo proste i szybkie w przygotowaniu placuszki bezglutenowe. Mega puszyste, mięciutkie, słodziutkie. Często zabieram takie do lunchboxa. Cudowne, słodkawo-maślane masło z nerkowców idealnie współgrało z
Zdrowie na języku :P