Placki te są efektem całkowitej improwizacji i tzw. czyszczenia lodówki. Wyszło przepysznie! Mogą być dodatkiem do mięsa, można je podać z ulubionym sosem, śmietaną a nawet z samym keczupem :) Dodatek warzyw urozmaicił smak ryżu a prażone ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :) SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków) 2 szkl ugotowanego ryżu* 1 marchewka 1 cebula(...)pszennej 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do placków ziemniaczanych Rafex 1 łyżeczka vegety 1 łyżka masła olej do smażenia *jeśli jest to ryż z poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać. 1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni
Kto ugości moich gości?byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych(...)lepkie i szkliste. Smażymy przez 15-20 minut, obserwujemy jak zmieniają kolor i robią się szkliste, próbujemy i sprawdzamy czy już dobre – powinny mieć taką strukturę jak środek placków ziemniaczanych. Ciężko mieszać to nadzienie bo zlepia się w jedną wielką, ciężką kulę – ja pomagałam sobie ubijaczką do ziemniaków. Gotowe nadzienie lekko studzimy i jeszcze gorące doprawiamy – mocno pieprzem
Karo in the Kitchenbyłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych(...)lepkie i szkliste. Smażymy przez 15-20 minut, obserwujemy jak zmieniają kolor i robią się szkliste, próbujemy i sprawdzamy czy już dobre – powinny mieć taką strukturę jak środek placków ziemniaczanych. Ciężko mieszać to nadzienie bo zlepia się w jedną wielką, ciężką kulę – ja pomagałam sobie ubijaczką do ziemniaków. Gotowe nadzienie lekko studzimy i jeszcze gorące doprawiamy – mocno pieprzem
Karo in the KitchenPołączenie placków ziemniaczanych i śledzia wydawało mi się mało trafione, dopóki raz nie spróbowałam. Świetnie się komponuje z mocno aromatycznym śledziem i winnym jabłkiem. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 biała cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia Składniki na sałatkę śledziową: 20 dag filetów śledziowych(...)czerwone jabłka 1 biała cebula 1 kubek kwaśnej śmietany Sok z cytryny Cukier do smaku Wykonanie placków: Ziemniaki, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę, sodę oczyszczoną. Przyprawić do smaku i starannie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykonanie sałatki: Filety pokroić
Tradycyjna KuchniaPlacki ziemniaczane uwielbiam! Okazuje się, że nie tylko w wersji podstawowej smakują wyśmienicie. Pokombinowałam i powstały z kapustą kiszoną- są naprawdę pyszne! Składniki: ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty 1 jajko 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku 10 dag wędzonego łososia 15 dag gęstej śmietany olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć(...)połączyć z odciśniętą kapustą. Wbić jajko, wsypać mąkę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy smażyć placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną, łososiem lub inną rybą
Tradycyjna Kuchniamenu obiadowym jest ziemniak. W moim dzisiejszym menu zagościło puree ziemniaczane. Porcja w garnku przerosła moje możliwości. Nie spisałem go na straty i nie wylądowało w koszu. Dlatego przedstawiam Wam pomysł jak można je wykorzystać i przygotować z niego chrupiące z wierzchu i puszyste w środku placki(...)ziemniaczane. Czas przygotowania: 30 min Porcja dla 4 osób (ok. 20 placków) Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI: 300-400 g puree ziemniaczanego 1 czerwona cebula 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka mleka sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Puree ziemniaczane przekładamy do miski. Dodajemy 1 jajko i posiekaną w kostkę cebulę
kulinarnyJaplacki są ze świeżej młodej kapusty. Do przygotowania placków z kapusty będziecie potrzebowali młodą kapustę, którą trzeba poszatkować i posolić aby zmiękła. Można też kapustę przelać wrzątkiem, ale ja wolę posolić, odcisnąć, potem już soli nie dodaję do placków. Reszta składników w przepisie poniżej. Przepis na Placuszki z młodej kapusty . Z podanych proporcji wyjdzie około 15 dużych placków: ½ główki(...)małym ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor,. Placki smażymy tak jak Smaży się placki ziemniaczane. U mnie na dużą patelnię wchodzi 5 sporych placków. Usmażone placki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki z młodej kapusty są gotowe, ja podaję je z kleksem kwaśnej śmietany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPlacek ziemniaczano-serowy , czy babka ziemniaczana (jak kto woli) to świetny(...)pomysł na obiad czy kolację. Do przygotowania szybki, szczególnie, że wykorzystać można ziemniaki z obiadu (tego samego lub poprzedniego dnia), a składniki są łatwo dostępne. Zdecydowałam się mój placek ziemniaczany upiec w większej od keksówki blaszce, by nie był wysoki i nie przypominał wyglądem pasztetu ;) choć, jeśli mam być szczera, to od samego początku on w ogóle plackiem
Kolorowy PrzepisownikDelikatne, smaczne i sycące placuszki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego to fajny pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację. Placki są ciekawe w smaku i niezwykle aromatyczne. Przepis na placuszki ziemniaczane z mięsem mielonym jest bardzo prosty. Składniki nie są wyszukane i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu, więc jest to świetna
Alle Dobre!Przeglądając stare gazetki kulinarne trafiłam na ciekawy przepis na placki ziemniaczane na drożdżach ("Przepisy czytelników nr3/2012) Kiedyś już smażyłam podobne , z innego przepisu, pamiętam, że były zaskakujące w smaku, bardzo dobre. Postanowiłam spróbować znów; trochę, troszeczkę zmieniłam przepis. Placki wyszły świetne niby jak tradycyjne ziemniaczane, ale jednak inne... Podałam z jogurtem greckim, cukrem pudrem i pokrojonymi(...)obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mocno odcisnąć. Do ziemniaczanych wiórków wlać wrzące mleko, wymieszać, dodać pokruszone drożdże, żółtka, cukier i sól, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Odstawić pod przykryciem na godzinę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nabierać porcje ciasta, smażyć placki z obu stron na złoto. Osączać na papierowym ręczniku
6nieboPlacki te od lat robię w okresie kiedy młode ziemniaki są drogie i chemiczne . Natomiast stare są bez smaku . Nie wspomnę że więcej ich ląduje w koszu na śmieci niż w garnku. Ale do placków ziemniaczanych są idealne ponieważ mało wody w sobie mają . Wykorzystuję je jako dodatek do mięs . Do tego trochę jakiegoś ostrego sosiku i obiad(...)miski . Odcedzić nadmiar wody , dodać mąkę ,przyprawy,cebulę .Wymieszać .Dodać drożdże i jeszcze raz wymieszać . Krok 4 . Na rozgrzaną patelnie kłaść łyżką ciasto ziemniaczane . Smażyć na złoty kolor. Żeby placki były bardziej pulchne należy ciasto pozostawić na ok 1 godzinę w ciepłym miejscu . Zacząć smażyć gdy ziemniaczana miazga podwoi swoją objętość
Eli GotowanieNajlepszy pomysł na piątkowy obiad? Placki ziemniaczane na przykład. Uwielbiam je. Jest wiele sposobów ich przyrządzania i podawania. Jadłam już placki z cukrem i śmietaną, z najzwyklejszym keczupem, z cebulą, z solą popijane mlekiem czy z przeróżnymi sosami. Co dom to sposób na placki - i to czasem nie jeden. W ostatni piątek zdecydowałam się zrobić(...)grubej tarce. Dodaliśmy dwa jajka i czubatą łyżkę mąki. Posoliliśmy, popieprzyliśmy i dodaliśmy drobniutko posiekaną cebulę. Porządnie wymieszaliśmy ziemniaczaną papkę i zabrałam się do najgorszej pracy - czyli smażenia na rumiano. Opłacało się jednak przesiąknąć zapachem tłuszczu (czego szczerze nie znoszę). Placki wyszły super - z chrupiącą skórką, a w środku mięciutkie. W połączeniu z pikantnym sosem warzywno - mięsnym
Kuchnia po mojemuDobre placki nie są złe 🥔 🥔 🥔 A te są wyjątkowo pyszne - Placki ziemniaczane dla tych, którzy nie wszystko tolerują 🙃 Nietolerancja pokarmowa to nie nieszczęście, a dodatkowo, jeżeli unikanie niektórych produktów może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie, warto pokombinować! W moim przypadku bardzo często potrawy-zamienniki wychodzą o wiele lepsze niż pierwowzory. Oto przykład
Cytryna&Co.Uwielbiam placki ziemniaczane w różnych konfiguracjach ! W połączeniu z kaszą kuskus są bardzo delikatne i pyszne. Składniki: Ziemniaki 1 kg Kuskus ½ szklanki Czosnek 2-3 ząbki Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 3 łyżki Jajka 2 szt. Papryka słodka mielona 1 łyżeczka Olej do smażenia Szczypiorek 1 pęczek Wykonanie: Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu
Tradycyjna KuchniaKolejna propozycja placków ziemniaczanych. Składniki: 25 dag ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 2 marchewki, 1 cebula dymka, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i dokładnie utłuc. Dodać żółtko jajka, mąkę i przyprawy do smaku. Marchewkę obrać, drobno zetrzeć i poddusić na maśle razem
Tradycyjna Kuchnia