PLACKI ZIEMNIACZANE; ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1kg.ziemniaków-zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2 jajka 4łyżkimąki 1 duża cebula 1łyżka śmietany sól,pieprz, olej do smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`` ziemniaki umyć,obrać,zetrzeć na tarce.połączyć z mąką i jajkiem,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać,dodać startą cebulę oraz 1łyżkę śmietany(placki będą pulchniejsze),ale nie jest to konieczne.na patelni(...)rozgrzać olej i kłaść łyżką masę ziemniaczana formując placuszki z obu stron na złoty kolor.usmażone placki zdjąć z patelni,osaczyć z nadmiaru tłuszczu.podawać z jogurtem lub surówka ,gulaszem albo z gzikiem. gzik poznański: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 kostka twarogu 1/2kubka śmietany 1cebula -kosteczka szczypiorek-posiekać sól,pieprz koperek ************************************* twarożek wymieszać ze śmietaną i posiekaną cebulką , szczypiorkiem.posolić ,popieprzyć.posypać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiswoją babkę ziemniaczaną, w okolicach Częstochowy piecze się kućmok, w okolicach Opoczna i Odrzywołu - bliniarza . Wszystko to ciasta ziemniaczane z surowych ziemniaków tartych jak na placki ziemniaczane. Jakież było moje zdziwienie, gdy przeglądając broszurę "Opoczyńskie jadło" wydaną przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno, natknęłam się na przepis na tarciucha z Sitowej, wsi w okolicach Opoczna. Zdjęcie(...)przedstawiało placek podobny do bliniarza. Postanowiłam upiec i porównać smaki. Składniki (na blachę o wymiarach (22 x 34) cm: 2 kg dużych ziemniaków duża cebula 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz 10 dag kiełbasy wiejskiej 10 dag wędzonego boczku ewentualnie: masło Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z zadziorami. Ewentualnie osączyć na sicie. Boczek podsmażyć. Wyłożyć
Weekendy w domu i ogrodzietilapii, która ma wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą (oczywiście filetem). Do ryby idealnie pasują placuszki ziemniaczane, które są pewną modyfikacją tradycyjnych placków ziemniaczanych, za którymi, powiem szczerze, nie przepadam. Oceńcie sami, które wolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba 4 małe filety z tilapii ze skórą (ok.45 dag) 2 łyżki musztardy sarepskiej
Zakręcony Widelecwiem skąd ten przepis ale placki mnie ujęły bardzo. Są delikatne a zarazem wyraziste, są przepyszne. Masa jest dość rzadka i myślałam że się będą rozpadać ale nic bardziej mylnego, są znakomite. Polecam każdemu: małemu i dużemu. Jabłkowe placki ziemniaczane. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiejsza pogoda w Gdańsku pozwala przypuszczać, że zmiana pory roku tuż tuż. Poranek był wprawdzie rześki, ale poczułam w powietrzu zapach wiosny :) Przygotowując placki ziemniaczane na sposób irlandzki nieźle się poparzyłam. Chwila nieuwagi i gotowe. Ale cóż, jakaś ofiara musi być ;) A wracając do dania, to było bardzo dobre. Same placki są subtelniejsze w smaku od naszych(...)ziemniaczanych. Przepisów znalazłam mnóstwo i to przeróżnych. A to z dodatkiem sody, innym razem z proszkiem do pieczenia albo w ogóle bez tych dodatków. Z jajkiem i bez. Z mlekiem albo z maślanką. Swój wybór opiszę poniżej. Podawałam z genialną wołowiną Maćka. Dzieciaki tradycyjnie wybrały z cukrem. Jedne i drugie były smaczne. Wypróbujcie :) Składniki: 500 g ziemniaków
zadanie-gotowanieNajpopularniejsze placki warzywne to te zrobione z tartych ziemniaków. Większość z nas je uwielbia, jednak placki warzywne można też przygotować z innych warzyw. Na przykład cukinii lub dyni, a ja ostatnio zrobiłam placki brokułowe. Do zrobienia tych placków, oprócz podstawowego składnika, którym jest brokuł dodałam jeszcze dwa starte ziemniaki. Placki brokułowe to świetny pomysł na letni(...)starty żółty ser, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć gęstą konsystencję (jak na placki ziemniaczane). Gdyby była zbyt rzadka to można dodać jeszcze łyżkę mąki pszennej. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i łyżką nakładać nieduże placki brokułowe. Smażyć na średnim
Danka Pichciobraniu z twardej skórki można pokroić ją w kosteczkę i dodać do dań warzywnych. Starta na tarce stanie się ciekawym uzupełnieniem surówki albo wytrawnych placuszków. Zapraszam zatem na ziemniaczane placki z dodatkiem łodygi brokuła, podkręcone szczyptą kminku, a następnie zapieczone z wędzonym serem Gouda! Dodatek sera to naprawdę fajny akcent, który sprawi, że możecie podać te placki(...)misce umieść starte warzywa, cebulę i czosnek, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj. 4. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Kładź na nią po 1 łyżce masy, następnie spłaszczaj, aby otrzymać okrągły placuszek. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż placki staną się rumiane. Przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu
Chilli Czosnek i OliwaDanie z okazji akcji ziemniaczanej organizowanej na agregatach blogów kulinarnych. Coś pomiędzy rösti a plackami ziemniaczanymi. Pomiędzy, bo rösti robi się z ziemniaków ugotowanych, a z kolei ziemniaki na placki są drobniej starte i pomieszane często z mąką. Podczas gdy pierwsze wzmianki o rösti pochodzą z XVI wieku, pierwsze wzmianki o hash browns pochodzą z końca
Kryzysowa Książka Kucharskaznajdziesz mnóstwo greckich inspiracji! Jeżeli lubisz eksperymenty w kuchni to koniecznie dodaj skórkę z połowy cytryny lub limonki do swoich placków. Będą miały pyszny, cytrusowy posmak. Do placków możesz dorzucić również szczyptę oregano, chili oraz tymianku. Placki z cukinii i sera feta podaj koniecznie z domowym dipem tzatziki – przepis na niego znajdziesz TU! Składniki na 3 porcje(...)mąkę, bułkę tartą, przeciśnięty ząbek czosnku, oregano, posiekaną miętę i szczypiorek oraz pokruszony ser feta. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej (sporo, ilość jak do placków ziemniaczanych) i nakładamy łyżką masę formując placka. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor (na średnim ogniu). Próbujemy placka, ewentualnie doprawiamy masę i smażymy resztę placków
CzarnawisienkaPyszny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, co pozostały z obiadu. W kuchni nic nie może się przecież zmarnować. Artykuł Kotlety ziemniaczane z pieczarkami pochodzi z serwisu
Pieprzyć z FantazjąKotlety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z tego przepisu placuszki wychodzą miękkie i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach! Są
Pieprzyć z FantazjąDziś u mnie atmosfera karczmiana. Skwierczące skwarki z boczku z kurkami i placki ziemniaczana. Z podanej ilości wyszło 6 placków. Składniki Placki: ziemniaki mączyste 500 gram 2 jaja cebula 2 łyżki mąki orkiszowej sól i pieprz 250 gram kurek 100 gram boczku surowego wędzonego pokrojonego w kostkę cebula czosnek olej rzepakowy sól koperek natka z pietruszki kwaśna
AZgotuj!pozostawić do ostygnięcia. (Z ostudzonego ryżu placki nie rozpadają się podczas smażenia.) Dodać jajka, mąkę i całość dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku. Smażyć (tak jak placki ziemniaczane) na rumiano - z obu stron. Placki osączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionym sosem. Na zimno również są pyszne
Di gotujeBaba ziemniaczana jest świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można ją podawać ze śmietaną, ulubionym sosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć ziemniaki, ale warto. To proste i bardzo dobre danie. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 200 g wędzonego boczku może być dodatkowo zapażony 2 duże cebule 200 g mąki 2 jajka
Mama GotujeBardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem. Dziś propozycja na placki z dodatkiem dyni. Do niedawna uważałam dynię za coś niedobrego, ale zmieniłam zdanie i jak tylko mam okazję to coś z nią kombinuję. I tu właśnie dodałam jej do placków. Obiadek smaczny wyszedł. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni