placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:5/337)

Placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem 383

zrobienia takiego prawdziwego gulaszu. Nic mnie jednak nie zniechęci pomimo to od zrobienia czegoś podobnego. Placki to pryszcz. A smaczny gulasz można szybciutko zrobić nawet z piersi kurczaka. Czas : 1 godzina Składniki: 8   średnich ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 jajko sól olej do smażenia ( ja używam słonecznikowy lub z pestek(...)Rozdrabniaczu ( lub   utrzeć na tarce na małych oczkach   ) ziemniaki odcisnąć na gazie   by masa odciekła . Dodać jajko, mąkę , szczyptę soli . Wyrobić dobrze masę ( jest luźna ) - usmażyć placki   na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.* Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu . Placki podawać z gulaszem posypując drobno posiekaną natką pietruszki ( lub inną zieleniną

Buniabaje w kuchni
Placki ziemniaczane według Julii Child (Crepes de pommes de terre) odc. 28 283

Dzisiaj w telewizji leci jeden z moich ulubionych filmów o tematyce kulinarnej, a mianowicie „Julie i Julia”. Z tej okazji przepis na placki ziemniaczane w całkiem w nowej odsłonie według przepisu Julii Child :) Niby podobne do naszych, a jednocześnie zupełnie inne :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kg ziemniaków 200g serka śmietankowego 170g sera szwajcarskiego(...)serem pokrojonym w kostkę oraz masą jajeczną. Dodajemy śmietany w takiej ilości aby masa nabrała „konsystencji surówki coleslaw”. Rozgrzewamy patelnie wraz z masłem i olejem. Nakładamy chochelką małe placki i dociskamy je lekko. Smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty, a później przewracamy je na drugą stronę. Nieco zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 4-5 minut. Podajemy

Kolizje Smaków
Placki ziemniaczane 220

Pyszne placki ziemniaczane ...zajadane z sosem  Develey  ..sos niby do hot dogów..ale z plackami tez było pysznie..do ciasta dodałam przyprawę do mięsa Knorr..też przyprawa niby typowo do mięsa, ale do placków tez się nada. 1 kg ziemniaków sól,pieprz, majeranek przyprawa Knorr 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki

Moje domowe kucharzenie
Placki ziemniaczane 169

mój ukochany obiad z d zieciństwa. Teraz niestety nie robię placków ziemniaczanych tak często jakbym chciała, bo mąż za nim i nie przepada. Ale raz na jakiś c z as robię je dla siebie :) Skła dniki: 5-6 dużych dużych ziemniaków 1 jajko 1 cebulka kilka łyżek mąki (w zależności od rodzajów ziemniaków) sól, pieprz sok z połowy cytryny(...)Dodatki: śmietana cukier co kto lubi :) Sposób przygotowania: 1. Robimy placki: obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulę oraz mąkę (moja rada - nie dajemy za dużo mąki by masa nie była zbyt gęsta ponieważ wtedy placki nie zarumienią się na złoto). Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy. 2. Smażymy placki

Kuchnia domowa Ani
Boxty pancakes - irlandzkie placki ziemniaczane. 226

stron na złotobrązowo. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Dorzucić połówki pomidorków i chwilę smażyć, posypać tymiankiem. Gotowe boxty podać z boczkiem i pomidorkami posypane szczypiorkiem. Irlandzkie placki ziemniaczane są zdecydowanie delikatniejsze od naszych . W Dublinie w "Callaghers Boxty House" serwują boxty pancakes z masłem i cukrem, z owocami, ze stopioną słoninką, smażonym mięsem, rybą lub jarzynami

Kulinarny karnet Christophera
Placki ziemniaczane z sosem z boczniaków 202

 Te placuszki są bardzo chrupiące, ale musicie pamiętać o odpowiedniej odmianie ziemniaków :) Najlepsze do placków są ziemniaki typu C (mączyste) lub też ogólnoużytkowe typ B

Delicious Titbits
Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem 198

największej ilości płynu. Płyn przelewamy do naczynia, na dnie pozostawiamy skrobię, którą dodajemy do masy ziemniaczanej. Masę mieszamy w misce z tymiankiem i posiekaną dymką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy masę na dwie części i formujemy w okrągłe, płaskie placki o grubości około 1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Na gorący tłuszcz wykładamy placki

Gorący kąsek
Dieta FODMAP, dobre placki ziemniaczane, czym odkurzać i inne 205

Miotełka do kurzu Moje lipcowe rekomendacje: 1. Po co wywoływać wilka z lasu, co jest najważniejsze w życiu i czy jest obowiązek bycia młodym? O tym

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placki ziemniaczane – chrupiące i najsmaczniejsze! 1493

wytrawną z dodatkiem drobno poszatkowanej cebulki. Jednak czasem robię również wersje niewytrawną bez dodatku cebulki, ale za to z dużą ilością cukru oraz śmietaną z dodatkiem cukru. Pychotka! Placki ziemniaczane można robić na wiele sposobów, jedni robią placki niewielkie, na patelni smażą jednocześnie 4 a nawet 5 sztuk placuszków ziemniaczanych, inni pieką 2 duże bądź jeden(...)wody ponownie ją zlać. Masa powinna być dosyć gęsta. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Za pomocą łyżki na patelni układać niewielkie i cienkie placki. Smażyć z każdej strony około minuty by placek ziemniaczany był mocno zarumieniony z każdej strony. Po usmażeniu ułóż placki na ręczniku papierowym, by wchłonęły nadmiar tłuszczu a następnie na suchy talerz

To Musisz Wiedzieć
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 242

pyszne placki ziemniaczane z super dodatkiem. Tradycyjne placki i oryginalny skład sprawia, że smakują rewelacyjnie. Już nasze babki znały ten patent, w ten sposób przemycano dzieciom kapustę. Same placki z kapusty kiszonej, czy placki z kapusty białej to już polecałam. Teraz czas na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą. To danie, które poza tradycyjnymi(...)zrobić placki ziemniaczane z kiszoną kapustą? Placki ziemniaczane z Jak już wspomniałam placki ziemniaczane dają nam wiele możliwości. Placki z cukinii i ziemniaków, placki ziemniaczane z cukinią i twarożkiem, oraz moje ulubione placki ziemniaczane z twarogiem. Można też przygotować placki z sosem pieczarkowym czy mięsnym. Dziś

Dieta moja pasja
Placki ziemniaczane z dynią 69

średnim ogniu. Łyżką nakładać niewielką ilość masy ziemniaczano-dyniowej, formując okrągłe placki. Placki smażymy na złoto z obu stron, aż staną się chrupiące i złociste. W razie potrzeby dodajemy więcej oleju.  Gotowe placki odkładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki ziemniaczane z dynią Placki ziemniaczane z dynią to pyszna(...)smak i konsystencja zachwycają podniebienie, a dodatek dyni dostarcza cennych składników odżywczych. Przygotowanie ich jest proste, a efekty są wyjątkowe. Oto kilka innych przepisów na placki, które mogą Ci się spodobać: Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym PLACKI ZIEMNIACZANE: wyjątkowy przepis, jak zrobić Placki ziemniaczane z cukinią PLACKI

Moja Książka Kucharska
Placki ziemniaczane 216

Składniki: 10 ziemniaków żółta i czerwona cebula  jajko łyżka mąki pszennej sól, pieprz szczypta lubczyku, tymianku, cząbru, rozmarynu i mielonego kminku kilka kropel sosu sojowego

Gaździnka warzy
Placki ziemniaczane 183

Nie znam nikogo,kto by nie lubil plackow ziemniaczanych.Wiadomo,to przeciez jedno z ulubionych dan kuchni polskiej.Proste,tanie i pyszne.Tradycyjnie robimy je z surowych ziemniakow,startych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki ziemniaczane 142

kuchni polskiej. Idealnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany! Posiłek kolacja, obiad Kuchnia polska Słowo kluczowe jarski obiad, klasyczny obiad, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, placki, placki ziemniaczane, rodzinny obiad, ziemniaki Całkowity czas przygotowania 1 hour Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 kg ziemniaków typu B lub C 2 średnie cebule 2 ząbki(...)wymieszaj. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i zacznij wykładać placki (1 łyżka stołowa = 1 placek). Każdy placek mocno rozpłaszcz. Smaż placki na średnim ogniu przez 1-2 minuty, aż osiągnie złoty kolor. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę.* Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj

Na-talerzu.pl
Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych 346

zawartością przypraw, zagotować i pyszna zupka jest gotowa. Ja dodatkowo zabieliłam zupę śmietaną co moim zdaniem dobrze wpłynęło na smak. Zrobiłam również dwie wersje placków ziemniaczanych - klasyczne i z szpinakiem. Z szpinakiem placki jadłam po raz pierwszy ale byłam zaskoczona smakiem.  Jeśli chodzi o przygotowanie to wystarczy zalać wodą odczekać 10 minut a później już pozostało tylko

Ala piecze i gotuje