trochę grubsze niż tradycyjne, bo uformowane w metalowych obręczach kucharskich. My lubimy tradycyjne placki ziemniaczane, ale tak przygotowanych placków, w dodatku z gulaszem nie potrafiliśmy sobie odmówić A z gulaszem BBQ to jest to! Placki ziemniaczane przygotowujemy wg tego przepisu , ale te były przygotowane z młodych ziemniaków. Placki są grubsze, rumiane z dodatkiem pietruszki(...)wstawić do lodówki, te sosy to świetny pomysł. Można przygotować do gulaszu placki wielkości patelni, ale takie mini placki są bardziej poręczne, przynajmniej nie nasiąkną sosem i pozostaną cały czas chrupiące. Przecież zawsze można poprosić o dokładkę;) Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi Składniki na gulasz wieprzowy: 1/2 kg wieprzowina bez kości, najlepiej łopatka 1 łyżka oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżką niewielką ilość masy ziemniaczanej, formując okrągłe placki. Smażyć na złoto z obu stron, aż staną się chrupiące i złociste. W razie potrzeby dodawać więcej oleju. Gotowe placki odkładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Sos pieczarkowy: doskonałe uzupełnienie Sos pieczarkowy to idealne uzupełnienie dla placków ziemniaczanych. Jego gęsta konsystencja i bogaty smak grzybów doskonale(...)mięsem: placki świetnie komponują się z różnymi rodzajami mięsa, takimi jak wieprzowina, kurczak lub łosoś. To idealny dodatek do smażonych kotletów. Z dodatkami warzywnymi: dla miłośników warzyw, placki można podać z duszoną czerwoną kapustą lub surówką z ogórków kiszonych i cebuli. Oto kilka innych przepisów na placki które mogą Ci się spodobać: Placki ziemniaczane PLACKI
Moja Książka Kucharskasmażyć placki ziemniaczane Sekretem dobrze usmażonych placków jest przede wszystkim właściwe rozgrzanie oleju. Dobrze rozgrzany olej to taki, który po przełożeniu placków na rozgrzany tłuszcz będzie skwierczał. Smaż placki na złocisty kolor z jednej i drugiej strony, co jakiś czas kontroluj kolor. To ile czasu smażyć placki ziemniaczane ciężko określić. Zależy, czy gotujesz na ogniu(...)bąbelki powietrza, prawdopodobnie tłuszcz jest rozgrzany. Placki ziemniaczane możesz zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach, wówczas placki będą miały konsystencję zbliżoną do papki. Urozmaicając smak placków możesz dodać łyżeczkę przyprawy curry. Do urozmaicenia smaku placków ziemniaczanych możesz dodać 1 startą marchewkę. Zrobiłeś ten przepis? Oznacz @ugotuj.przepis na Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis Swoje placki ziemniaczane
ugotuj-przepis.plktoś jeszcze robi według takiej receptury? Z czym podać placki ziemniaczane. Najczęściej chyba, placki kartoflane podajemy jako samodzielne danie w towarzystwie kwaśnej gęstej śmietany albo posypane cukrem. Absolutnie przepyszne. A oto kilka pomysłów jak inaczej podać placki ziemniaczane: placki ziemniaczane z gulaszem z kurczaka po węgiersku >>> placki ziemniaczane(...)dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki mąki. Krok 4. Masę ziemniaczaną nabieramy łyżką i kładziemy na gorący tłuszcz (placki powinny mieć grubość około 0,5cm). Smażymy powoli na złoty kolor z każdej strony. Gotowe placki ziemniaczane podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) Tradycyjne placki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska Placki ziemniaczane
Moja Książka KucharskaPlacki ziemniaczane :) Dzisiaj coś innego :). Oto sprawdzony, prosty i szybki przepis na placki ziemniaczane ☺ Potrzebujemy: ½ kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej Olej do smażenia Jajko Wykonanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach Cebulę również zetrzeć na tarce W masę wbić jajko i dodać mąkę Porządnie wymieszać Posolić i popieprzyć
Bonapetit2xMPyszny sposób na placki ziemniaczane. Gorąco polecam. Placki ziemniaczane są popularne i na ogół wszyscy je lubią. Można pałaszować same, a można też urozmaicić różnymi dodatkami. W wersji z gulaszem smakują wyśmienicie. Gulasz ½ kg mięsa najlepiej pół na pół wieprzowego i wołowego ½ kg pieczarek duża cebula smalec pieprz, sól, papryka mielona słodka i ostra trochę(...)zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.Usmażyć placki ziemniaczane. Kłaść na talerz placki, na każdy placek kilka łyżek gulaszu. Tym razem dodałam jeszcze do gulaszu zieloną paprykę ale moim zdaniem lepiej smakuje bez tego dodatku. Placki ziemniaczane kilka dużych ziemniaków 2 cebule jajko kilka łyżek mąki pieprz, sól, przyprawa np. Kucharek olej
Praktyczna plWitamy! Drugim również bardzo częstym obiadem regionalnym są placki ziemniaczane, czyli Plyndze. Jak sama nazwa mówi zrobione z ziemniaków jak większość dań Wielkopolskich ;) U nas w domu jadamy je na słodko (z cukrem). Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki mąki (pół na pół pszenna z ziemniaczaną(...)małymi otworami. Dodajemy jajka, drobno posiekany czosnek, mąkę, sól, pieprz, ewentualnie majeranek i dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżką porcje ciasta i ostrożnie układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. smażymy placki z obu stron, aż się zarumienią. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, może odłożyć je najpierw na ręcznik papierowy, a dopiero potem na talerz. Smacznego ;) Przepis również znalazłam
cookplKochani jestem dziś po zarwanej nocce ;/ praca ponad wszystko ;) heheh...Naszła mnie ogromna ochota na placki ziemniaczane, możecie sobie wyobrazić tarcie ziemniaków na tartce gdy oczy się same zamykają..no ale udało się palce całe, placków.......juz nie ma ;) 1 kilogram ziemniaków 4 łyżki mąki 1 jajko olej smażenia 5 zabków czosnku
NaKońcuJęzykaPlacki ziemniaczane z dodatkiem przyprawy myśliwskiej ..smażone na oleju z ryżu.. .mniam..pycha.. 1 kg ziemniaków sól,pieprz przyprawa myśliwska 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej z ryżu Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć
Moje domowe kucharzenietrzema pastami Genialną kanapkę z boczniakami i papryką Pieczone pierogi z boczniakami Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść codziennie, a więc dzisiaj czas na odchudzone placki ziemniaczane. Placki są przepyszną przekąską ale równie dobrze mogą być obiadem. Do placków wystarczy, że podamy sos jogurtowo - tymiankowy i mamy cudowne danie. :) Przepis pochodzi z programu "Rewolucja
Brzuszki Łakomczuszkipowrotem do masy), dodałam jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszałam (masa musi być dosyć rzadka). Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i po chwili wlewałam masę ziemniaczaną, formując cienkie placki. Smażyłam do zezłocenia, po czym przewracałam na drugą stronę. Usmażone placki osuszałam z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi. Podawałam gorące z jogurtem greckim
Kulinarny PamiętnikDawno, bardzo dawno nie robiłam placków ziemniaczanych. Kiedyś, jeszcze przed erą Montignaca gościły u nas kilka razy w miesiącu. Wrzucałam składniki do Thermomixa, z niego na patelnię i za parę chwil wjeżdżało na stół nasze ulubione wtedy danie. Na fali przemian w mojej kuchni przyszła mi znów ochota na placki; poszperałam więc po necie w poszukiwaniu(...)2011/12/11 16:03:48 A jednak się skusiliśmy:) I pycha było! Co prawda nie jestem szczególnym smakoszem placków ziemniaczanych, ale mam wrażenie, że dodatek marchewki baaaardzo poprawił ich smak. Myślę, że w przyszłości bez marchewki w plackach już się nie obejdziemy:). No i sosik z gorgonzoli... Pierwsza klasa! ... A że śmierdziało smażonym olejem... no to cóż... dzień był
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki na ok. 6-7 placuszków: 5 średniej wielkości ziemniaków 1/4 cebuli białej 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia
Emcia PichciKlasyka - chyb nie ma osób, które by ich chociaż raz nie zrobiły. Ja najbardziej lubię je ze szczypiorkiem i kwaśną śmietaną. Kolejny przepis z mojego projektu
Pasja Smakuwybieramy ziemniaków z dużą zawartością wody, bo będzie się ona oddzielać w późniejszym okresie i podczas smażenia będzie pryskać, poza tym placki będą miały mniej zwartą strukturę i mogą się rozlecieć podczas przewracania. Na idealne placki ziemniaczane wybieramy więc ziemniaki bardziej mączne o zwartej strukturze. Jak zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane? natomiast stawiamy na robota(...)Chrupiące placuszki z cukinii z serem feta Okonomiyaki – japońskie placki ziemniaczane Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, najczęściej spotykamy się z plackami po węgiersku, podawanymi z gulaszem wołowym lub wieprzowym. Często spotykamy też placki ziemniaczane podawane z sosem pieczarkowym. Niektórzy preferują też placki ziemniaczane podawane ze śmietaną, cukrem lub keczupem, lub po prostu solo
ProstePesto.pl