placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:225/314)

Pełnoziarnista tarta z truskawkami i rabarbarem - 245 kcal 178

Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli 120 g zimnego masła  1 jajko Nadzienie: 300 g rabarbaru 200g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny 1. Mąkę, sól i ksylitol wymieszaj, dodaj posiekane masło. 2. Dodaj jajko i ugniataj do uzyskania gładkiej masy. Uformuj(...)pokrój na kawałki szerokości 1 cm. Truskawki pokrój na grube plastry. 5. Do miski wrzuć mąkę, ksylitol i cynamon, dodaj pokrojony rabarbar i truskawki. Wymieszaj. 5. Ciasto rozwałkuj na placek o   średnicy ok. 40 cm. Na środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z boków. Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg. 6. Piecz około 30 minut do zarumienienia

Powiedz dietom nie
Zapiekanka Maminka 178

Kroimy też pora i suszone pomidory.    Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone warzywa, ser i sparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.     Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody(...)odstawiamy do wyrośnięcia.    Dodajemy sól, pozostałą wodę, stopniowo mąkę a na koniec olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.    Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka

Maminek kulinarny
placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, porem i otrębami żytnimi... 232

Składniki: ziemniaki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 szklanka, por 1 mała, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz świeżo mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie 3/4

W Mojej Kuchni Lubię
Kopytka z serem 223

Wspomnienia i smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom.  Robią się

Ala piecze i gotuje
Szarlotka z bezą 88

Ciasto wyjąć z lodówki, umieścić je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, ciasto rozwałkować na placek, którym należy wypełnić formę o średnicy 23-24 cm. Rozwałkowany placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, dokładnie docisnąć ciasto do dna i boków, widelcem podziurkować całą powierzchnię. Usmażone jabłka wyłożyć na surowe ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez(...)dodać szczyptę soli zacząć ubijać białka, kiedy uzyskami sztywną pianę można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce po każdej dodanej łyżce cukru ubijać przez minutę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez 2 minuty. Po 25 minutach pieczenia ciasta wyjąć je z piekarnika na wierzch nałożyć bezę i wyrównać wierzch ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut

SprawdzonaKuchnia.pl
Kluski Z Podduszoną Kapustą Kiszoną 218

mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy(...)jakieś 40 minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak. Gotowa odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. 4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluseczki  gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około

Gotowanie...to proste !
Sekret skrywa Charlotte 197

mentalne- staram się sobie samej przemówić do rozsądku, że może jednak warto spróbować. Mąka wydała się niezłym krokiem pośrednim. SZARLOTKA GRYCZANA Z RÓŻĄ 175g mąki gryczanej 50g mąki ziemniaczanej duża szczypta soli 150g masła 2 łyżki cukru trzcinowego Nadzienie 1kg jabłek (u mnie babcine antonówki) 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 cytryna 2 szczypty cynamonu 5-6 łyżeczek konfitury(...)cukier. Siekamy nożem do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy kilka łyżek lodowatej wody i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut w lodówce, wyjmujemy i rozwałkowujemy na dwa cienkie placki wielkości formy do pieczenia. Jeden umieszczamy w formie, drugi rozkładamy na papierze. Znów chowamy do lodówki-na co najmniej dwie godziny. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy

les mirabelles
Brazylianka 324

cukru pudru 10 łyżek kwaśnej śmietany (jeśli ciasto jest miękkie należy zmniejszyć ilość śmietany) Krem: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag masła 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ( u mnie litrowy słoik jabłek prażonych ) 1 galaretka (dowolny smak) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić, podzielić(...)mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać partiami przestudzimy budyń. Dobrze utrzeć. 3. Prażone jabłka zagotować, wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. 4. Przełożyć ciasto od dołu: placek miodowy - krem - placek miodowy - jabłka - placek miodowy. Całość polać polewą. 5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki orkiszowe kokos - ananas 75

Mąka orkiszowa, biała doskonale sprawdza się w cieście na naleśniki. Do tego serek kokosowy i mus ze świeżego ananasa :) Składniki : - 1 szklanka mąki orkiszowej, - 1 jajko

Przepisy Mikołaja
Naleśniki bezglutenowe doskonałe 104

 Bezglutenowe naleśniki zainspirowane przepisem Małgosi ze Smaków Alzacji. Cienkie i delikatne, cudowne z samymi miodem, ale także prażonymi jabłkami czy w wersji wytrawnej. Bardzo szybkie

Kuchnia bezglutenowa
RACUSZKI Z JABŁKAMI na maślance z cynamonem 146

Drożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek   racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w

potrawyregionalne
Placki z wędzoną słoniną i bundzem 118

1,5 kg ziemniaków 100 g słoniny wędzonej 100 g bundzu (ser górski) 1 cebula duża sól pieprz 1 jajko 3/4 szkl mąki 1 łyżeczka proszku

Gotowanie jest łatwe
Domowe tortille 158

oczywiście do smaku. Robi je się błyskawicznie więc już mi się to spodobało. Przepis pochodzi z bloga   Natchniona. pl  150 g mąki owsianej 100 g mączki ziemniaczanej 1 i 1/2 szkl. gorącej wody  sól do smaku ( dałam 1/3 łyżeczki) Obie mąki oraz sól wsypać do miski,zalać gorącą wodą i zagnieść ciasto. Ja nie używałam robota(...)otrzymamy bardzo elastyczne ciasto. Ciasto należy podzielić na 5 części,bo tyle wychodzi sztuk tortilli z tej porcji,każda o średnicy dużego talerza. Każdą porcję trzeba bardzo cieniutko rozwałkować,placki muszą być cieniutkie jak papier,ponieważ i tak się skórczą podczas pieczenia i przybiorą na grubości. Ja podsypywałam sobie odrobiną mąki podczas wałkowania i by otrzymać bardzo równiutkie okrągłe

Kolorowa kuchnia Elki
przepyszny torcik z kremem toffi i marmoladą z pigwy... 260

Składniki: jajka 3 sztuki, gorąca woda 4 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczana 100 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, konfitura z pigwy 1 słoiczek, krem 1 opakowanie/toffi, śmietana kremówka 5 łyżek, dekoracja - jaką lubisz, woda zimna 1 szklanka z sokiem cytrynowym, gorzka czekolada 100 gram jajka, woda, cukier, cukier wanilinowy(...)połączyć na gładką masę, piec w 180 C około 50-60 minut, do suchego patyczka, najlepiej biszkopt upiec wieczorem i do rana niech stygnie biszkopt przekroić na połowę /2 placki/, potem przekroić wzdłuż i będą 4 placki "pół tortu", blaty w kolejności dobrze nasączyć wodą z cytryną i jeden blat posmarować pigwą wg opisu na opakowaniu przygotować krem

W Mojej Kuchni Lubię