jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła Na nadzienie: 2 00g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać) Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem(...)ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem
Walijskie PichcenieŁadnie wygląda a smakuje wybornie. Przepis mojej cioci z Bieszczad. Składanki na biszkopt: 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu tłuszcz do formy bułka tarta do formy Składniki dodatkowe: ½ szklanki soku pomarańczowego 100% 1 duży kubek śmietany 12% ½ szklanki cukru 1 aromat pomarańczowy 2 galaretki(...)ubijamy na sztywno białka z cukrem, łączymy z żółtkami, mąkami. Delikatnie łączymy składniki i wylewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Składanie placka: Upieczony, ostudzony biszkopt nasączamy sokiem pomarańczowym. Kolorowe galaretki ugotować oddzielnie, każdą jednej szklance wody i odstawić do całkowitego ścięcia, dowolnie pokroić. Śmietanę wymieszać z cukrem i aromatem do smaku
Tradycyjna Kuchnialubicie bardziej wilgotne ciasta, to możecie biszkopt skropić ponczem lub wodą z cytryną. Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody Jajka umyć, osuszyć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo w trakcie ubijania cukier(...)połączyć. Przelać do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Po upieczeniu dobrze wystudzić dobrze i przekroić na dwa placki. pianka: 500 ml śmietany kremówki (36%, ewentualnie 30%) 2 malinowe galaretki (każda na pół litra wody) Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Odstawić w chłodne miejsce
Codzienna kuchnia niecodziennagorszego dla dziecka niż nuuudaaaaa...! Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 1 margaryna 200g śmietany 18% Krem budyniowy: 1/2 litra mleka 1/2 szkl. cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy Delecta 1 margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak(...)gdyby nie chciało się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę śmietany, tak około łyżkę, a jeśli zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki). Schładzamy w lodówce około godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek (2-3mm) i wycinamy elementy grzybków. Kapelusze i spody wycinamy foremką, na której będziemy je piec lub szklanką, a następnie w każdym spodzie małym korkiem robimy dziurkę
Kolorowy Przepisownikjajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła Na nadzienie: 2 00g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać) Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem(...)ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem
Walijskie Pichcenieczekam. Czekam aż skorupka zagrzebanych w popiele ziemniaków przypali się tak jak lubię. Grubym patykiem rozgrzebuję ognisko. Uwalniam zapach - ciepły, jesienny, ziemniaczany. Tylko masło i sól - ziemniaczana uczta. Myślę o chlebie. Jak smakuje tam, gdzie jest jeszcze zimniej. Odkładam część ziemniaków. Rieska. Fiński chleb. Taki upiekę. Jest inny. Płaski,malutki, pyszny. Ma smak(...)pulower. Upiecz rieska. Otul się ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB Z ZIEMNIAKÓW Rieska - fiński chleb pieczony najczęściej z mąki jęczmiennej, bez użycia drożdży, w formie płaskich okrągłych placków podobnych do chrupkiego pieczywa. Chleby rieska podawane są najczęściej na ciepło, zaraz po upieczeniu. Istnieje kilka rodzajów rieska - wersja, w której używane są gotowane ziemniaki nosi nazwę Perunarieska . Chlebki
KUCHARNIASkładniki: 60 dag ziemniaki młode, 3/4 szklanki mąka pszenna, 1 sztuka jajka, 1 łyżka vegeta, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej do smażenia, - w
W Mojej Kuchni LubięKolejny przepis w cyklu CZAS NA DYNIĘ, tym razem bardzo smaczne i bardzo aromatyczne placuszki z dyni z dodatkiem kardamonu i cynamonu. Osobiście bardziej mi smakują
SMYKWKUCHNIbiałego sera (użyłam gotowego z wiaderka) 100 masła 200 g cukru 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy się ładnie połączą dodajemy ser razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Masa jabłkowa(...)zalewamy zimną wodą. Gdy napęcznieje dodajemy do jabłek, wsypujemy także galaretkę i mieszamy całość aż się wszystko rozpuści (nie gotujemy, bo żelatyna straci swoje właściwości) Złożenie ciasta Na podpieczony placek, który został w blaszce wykładamy masę makową, a na nią masę serową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu studzimy
Cynamonowe szczęścieznakomite, a mazurek wyszedł bardzo pyszny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 35×24 cm. Składniki: 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 g zimnego masła 4 łyżki gęstych powideł (z tego przepisu) 460 g kajmaku bakalie (według własnego uznania(...)szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 50-60 minut. 2. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o wymiarach blaszki. Razem z papierem przełożyć do formy. Podziurkować widelcem i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. 3. Blaszkę wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego
Danka Pichcisztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – zawsze do pod koniec ubijania białek dodaję szczyptę soli. Białka wyłożyć na żółtka, na nie wysypać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Upieczony biszkopt wyjąć(...)budyń powinny być w takiej samej temperaturze) utrzeć na śmietanę. Następnie dalej ubijając dodawać budyń. Na koniec możemy dodać do smaku brandy. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Placki można nasączyć mocną herbatą z cytryną i cukrem, którą można doprawić brandy. Krem podzielić na trzy części – dwie większe i jedną mniejszą. Na jeden placek nałożyć pierwszą
królestwo garówKruche ciasto z jagodami i bezą to chyba najlepsze ciasto jakie ostatnio zrobiłam. Cienki, wyjątkowo kruchy spód, mnóstwo jagód i słodka, chrupiąca beza. Cudowności. Ja zrobiłam placek w formie na tartę, więc w rzeczy samej wyszła mi tarta jagodowa, ale równie dobrze możemy użyć niewielkiej, prostokątnej blaszki. Ciasto robi się szybko, więc jak nie macie pomysłu na swoje jagody(...)kostki masła (100 g) 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu 2 duże, ekologiczne jajka 1 łyżka dowolnej galaretki (np. owoce leśne, porzeczka, truskawka) 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków opcjonalnie: płatki migdałowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zimne masło siekamy nożem z mąką, aż powstaną okruchy, a następnie
Poezja smakucukru 120 g margaryny/masła 2 łyżki miodu 50 ml śmietanki 30% Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklani cukru 1 cukier wanilinowy 2 żółtka 250-300 g masła Dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier(...)papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180*C. Pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić. Masa orzechowa: Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu
Malinowo w kuchniMiało być 12 staropolskim zwyczajem ale stanęło na 7... 007... Źródło: www.deviantart.com Źródło: kulinarni.tvn.pl 1). Babka ziemniaczana Przaśna, jędrna i nad wyraz zdrowa. Wychowana na Podlasiu. Blondyna o ziemniaczanej cerze i urzekającym spojrzeniu. I do tego mająca smakowite boczki . Ech, bon apetit! Źródło: www.smakizpolski.com.pl Źródło: www.potrawyregionalne.pl 2). Kaszanka Do Polski trafiła podobno w XVII wieku. Imigrantka(...)Chodziły słuchy, że w jej towarzystwie krew leje się dużymi strumieniami ale pewnie to tylko bujdy. Źródło: gotujmy.pl 3). Ruchanki ze śmietaną Nie ma jak leżenie plackiem pod biała pierzyną. No dobra z tym leżeniem trochę przesadziłem. I do tego czuć ten ciepły mączny smak rozpływający się w ustach. Ciiiiii!!! Dajcie się podelektować! Źródło: www.youtube.pl 4). Flaki
Grunt to przepis!jest sypkie i nie chce się połączyć dodajemy 1 łyżkę zimnej wody). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości 2 mm i wykładamy nim foremki. Ciasto gęsto nakłuwamy i pieczemy (najlepiej z obciążeniem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do chwili aż się apetycznie zarumienią(...)łyżki ubitej śmietany, znów miksujemy, następnie odkładamy mikser, dodajemy resztę śmietany i mieszamy trzepaczką lub szpatułką. KONFITURA RABARBAROWA: 250 g rabarbaru 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi) Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w 2-3 cm kawałki, zasypujemy cukrem, przekładamy do rondelka i przesmażamy pod przykryciem aż się rabarbar rozgotuje, czyli około
Rozpustne gotowanie250g cukru (dalam mniej) 1 cukier waniliowy 4 jajka 250g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia masa serowa 100g serka mascarpone 100g gestej smietany 1 zoltko 2 lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki cukru 125g zmielonych orzechow laskowych okolo 800g malin (dalam mrozone) wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do chwili az powstanie kremowa masa. Dodajemy kolejno jajka(...)serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka. Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny. Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Po wystudzeniu upieczonego ciasta mozemy je posypac cukrem pudrem. zrodlo "Pieprz i sol" sierpien
Przysmaki Karolkiwiększą formę, np. 25 cm x 40 cm przygotować ciasto z podwójnej porcji. Składniki: 125 g masła ½ szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka mąki tortowej typ 450 ½ szklanki mączki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śliwki ( na taką blaszkę ok. 10 szt. dużych śliwek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Masło, cukier i jajka utrzeć. Dodać mąkę, mączkę oraz proszek przesiane(...)Mąki tyle, co dość. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 45 minut. Smacznego!!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej klikając w Pobierz można pobrać przepis Prosty-smaczny-tani-placek-ze-sliwkami Pobierz
Przepisy Babcismak równoważy dodatek gorzkiej czekolady (pół na pół z mleczną). Z podanej porcji składników można przygotować 30-32 sztuki . Ciasteczka z kawałkami czekolady Składniki: 150g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g masła 60g cukru pudru 60g śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 120g czekolady (mleczna i gorzka pół na pół) Wykonanie: - masło(...)ekstrakt z wanilii - składniki wymieszać, dodać połowę posiekanej czekolady, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - po tym czasie ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na placek o grubości około 8mm - z ciasta wykroić niewielkie krążki - ciasteczka ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w każdym ciastku umieścić kilka dodatkowych kawałków czekolady, wciskając
Smakołyki Berenikirozgotowania - jabłka powinny zachować swoją formę. Doprawić cynamonem, delikatnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. UWAGA: Jeżeli jabłka puszczą dużo soku, najlepiej zagęścić je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody - dodać tę zawiesinę do jabłek jeszcze podczas smażenia i wymieszać. Ciasto: Drożdże rozetrzeć w miseczce wraz z 1 łyżką cukru, do momentu, aż staną się płynne(...)zaczną się ze sobą łączyć. Następnie dodać rozkłócone jajko z żółtkiem, śmietanę, płynne drożdże i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na placek, wielkością zbliżony do talerza o średnicy około 25 cm. Następnie przyłożyć ten talerz do rozwałkowanego ciasta i "odrysować" od niego koło, odcinając wystające kawałki ciasta. Powstałe koło podzielić
Opowieści z piekarnikaposzukiwań esencji zimowych smaków... Pomarańcze to owoce najczęściej kojarzone z mroźną porą roku, są wtedy najsmaczniejsze i najsłodsze.. Mi zamarzył się ostatnio taki wilgotny, słodki placek, najlepiej z dodatkiem czegoś kwaskowatego.. W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na kilka ciekawych wypieków, jednak żaden w pełni mnie nie przekonał, a ja wciąż miałam obawy przed zrobieniem(...)glutenu i dodatku tłuszczu. Składniki: 2 pomarańcze 100 g ryżu basmati 100 g mąki jaglanej opakowanie kisielu cytrynowego (40 g) lub po prostu skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru trzcinowego, można więcej 3 jajka łyża soku z cytryny łyżka miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Ryż ugotuj do miękkości, następnie zblenduj na gładką masę, odstaw
Kuchnia Elliezawsze wychodzi idealne, delikatnie chrupiące, bardzo smaczne. Spróbujcie sami! Składniki na pizzę o średnicy 30 cm: ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej, 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml chłodnej wody, 2 łyżki zimnego oleju kokosowego, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano. sos: 1/4 małej dyni Hokkaido, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych(...)drobnych oczkach wegański ser żółty. Wykonanie: ciasto: Mąki mieszamy z solą i oregano, dodajemy olej i wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na papierze do pieczenia na płaski placek. Wykładamy wraz z papierem na formie. Ewentualnie palcami dogniatamy ciasto dopasowując do kształtu formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. sos: Wszystkie składniki na sos blendujemy
Jeść, by żyć w zdrowiulodówki na parę godzin wcześniej) 18 śliwek (po 1,5 na bułkę) 1 gruszka (pokroić na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3 części, ma wyjść12) cynamon 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier do smaku " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Podgrzać mleko, wkruszyć drożdże, wsypać mąkę i cukier i wymieszać. Odstawić na bok aż masa podwoi objętość. Śliwki umyć i wypestkować(...)wlać zaczyn i wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nie mniej niż 10 minut. Krok 3 Podzielić ciasto na 12 kulek. Każdą uformować w rękach na placek. Ułożyć na środku po 1,5 śliwki i kawałek gruszki. Zakleić i uformować kulkę. Powtórzyć 12 razy :) Posmarować wierzch bułek białkiem. Krok 4 Wstawić blachy na 0,5 godz
CoolinarniePLjajko 80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego) pół szklanki cukru 8 g cukru waniliowego Jagodowe nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Wykonanie: Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę(...)objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła
dom-agi.plcukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy , pozostałe mleko łączymy z mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Do wrzącego mleka wlewamy mleko z mąkami energicznie mieszając, by nie powstały grudki, gotujemy budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy partiami ostudzony budyń(...)grubych oczkach, wkładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Ugotowane jabłka dzielimy na 2 części, do każdej dodajemy po galaretce w proszku, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. wykonanie placka: Placek miodowy – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką wiśniową -krem budyniowy – biszkopt – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką cytrynową – krem
Domowy Smak Jedzeniabułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 1 kostka masła oraz - 2 opakowania delicji Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Orzechy mielimy i mieszamy z bułką tartą. Masę żółtkową delikatnie mieszamy(...)połowie szklanki mleka mieszamy mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Masło ucieramy dodając stopniowo wystudzony budyń. Placek orzechowy kroimy na pół, przekładamy połową masy budyniowej, na której ciasno układamy delicje, przykrywamy je drugą połową masy a wierzch przykrywamy drugim kawałkiem ciasta
Zainspirowana w kuchniWczoraj siedząc u koleżanki i rozmawiając z jej babcią o plackach stwierdziłam - czas coś upiec. Coś z kakaem, bo mam całe opakowanie i kusi. Wróciłam do domu i przeglądałam jakie składniki trzeba by było kupić żeby w ogóle coś dało się upiec. A tu nagle, na opakowaniu od proszku do pieczenia ładna kolorowa babka ;) Doskonale nadaje się na Wielkanoc(...)było w przepisie 2/3 formy i tak rosła, że "wypadła" i zalała część piekarnika. Ale była pycha. Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 6 jajek 2 łyżki ciemnego kakao szklanka cukru stopiona kostka masła 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczkę proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji Wykonanie: Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą
W kuchni bez szafekbardzo jesienne u nas ostatnio, królują placki, kluski, kotlety z dyni, z ziemniaków. Aż wstyd się przyznać ale przez tyle lat nigdy nie robiłam klusek śląskich, ba - jadłam je dotychczas zaledwie raz i to po usilnych namowach dzieci, że to takie pyszne. Kupiłam wówczas paczkę takich klusek i specjalnie mnie nie zauroczyły. Kluski jak to kluski, jakoś tak zawsze(...)był to produkt raczej na nie... Aż natknęłam się na ten przepis i mnie zamurowało, bo nigdy nie pomyślałam, że kluski śląskie to tak naprawdę tylko ziemniaki i skrobia ziemniaczana, w tych kupnych jest mnóstwo innych dziwnych rzeczy, czyli skoro ziemniaki nie tuczą (tylko dodatki w postaci zawiesistych sosów do nich), to dlaczegóż nie spróbować i nie przygotować
Smaczne Zdrowe