placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:219/337)

Tarta migdałowa z wiśniami 196

trzcinowego 1 łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie:  Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą połączać za pomocą noża, następnie zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. (pamiętajcie, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania rękoma). Wiśnie połączyć z cukrem i mąką, następnie delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości

Niezły Młynek
Placek bezowy z migdałami i czerwoną porzeczką 216

Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Składniki na nadzienie: 3 białka 120 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g zmielonych migdałów, podprażonych

My Culinary Art
Sernik prawie krakowski 198

wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kaszą manną i ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej. Ciasto wyjmujemy  z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru

Mia Cucina Sofieta
Ciasto, ktore nie powinno sie udac ;) 212

normy. Stracilam nadzieje, ze placek da sie jeszcze uratowac, ale dopieklam je tak jak nakazywal przepis. Na szczescie ciasto jakos znioslo te wszystkie niedogodnosci i wraz ze sokiem malinowym smakowalo tak jak to sobie wyobrazalam. Tego mi wlasnie bylo trzeba. Cisto z jagodami i malinami skladniki: 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki maki pszennej 1 lyzeczka

Przysmaki Karolki
Placek ze śliwkami 212

Składniki: 300 g mąki, 1,5 łyżki proszku do pieczenia, 1 jajko, 6 łyżek mleka, 150 g twarogu, 50 g masła, 75 g cukru, Nadzienie: 750

kulinarnajamka.blogspot.com
Pierś gęsia wędzona w woku z placuszkami rosti, kapustą i olejem rzepakowym 224

Ciąg dalszy rozbierania naszej gąski na elementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jeżynianki 189

drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść(...)części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt

moj przepis na
Napoleonka na cieście francuskim 145

laski wanilii 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 200g masła cukier puder do posypania Przygotowanie: CIASTO: Ciasto francuskie rozwinąć, delikatnie rozwałkować, gęsto ponakłuwać widelcem, piec każde osobno na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe lekko docisnąć, żeby pozbyć się powietrza, a placki były w miarę płaskie. Ostudzić

Cakes By Kejt
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 189

też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem i skwarkami. Można je porównać do poznańskich pyz. Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka ziemniaczana Kolejny rarytas z terenu Suwalszczyzny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM 305

pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 op. cukru wanilinowego Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Mikserem wyrabiamy krótko, do połączenia się składników, po czym przekładamy ciasto na blat stołu i formujemy z niego kulę. Następnie rozwałkowujemy je na placek o grubości

Walijskie Pichcenie
Pychotka 499

miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną  i delikatnie wymieszać. Krem: 1 szklankę mleka  zmiksować z żółtkami i mąką. Dodać do mleka gotującego się z cukrami, żeby powstał budyń. Masło utrzeć  i stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń (można dodać do kremu ulubiony aromat lub kilka kropli soku z cytryny) Na koniec przełożyć placki kremem i włożyć

The Sweet Damsel
Pychotka (Pani Walewska) 154

miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną  i delikatnie wymieszać. Krem: 1 szklankę mleka  zmiksować z żółtkami i mąką. Dodać do mleka gotującego się z cukrami, żeby powstał budyń. Masło utrzeć  i stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń (można dodać do kremu ulubiony aromat lub kilka kropli soku z cytryny) Na koniec przełożyć placki kremem i włożyć

The Sweet Damsel
Placki a'la pizza 169

Prosto i smacznie..Placki..dla odmiany ..a'la pizza...a do nich sos tysiąca wysp.. Zaglądajcie..i czekajcie....bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania w konkursie na blogu..jeszcze chwila..no może..dwie...i dowiecie się co będzie można wygrać.. 1/2 szkl.mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej szczypta sody oczyszczonej 2 jajka 1 papryka

Moje domowe kucharzenie
Placuszki dyniowe 181

zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi składniami nie gęstnieje tak szybko jak mąka pszenna. Ma też zupełnie inną konsystencję. Placki, o których mowa sprawdzą się jako danie obiadowe. Nie są na słodko i mają w sobie mięso. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się(...)łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée z dyni przygotowałam z upieczonej w piekarniku a następnie zblendowanej dyni. Makaron ryżowy ugotować po czym wystudzić. Ja gotowałam makaron przez dwie minuty

mecooks
Placuszki dyniowe 193

zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi składniami nie gęstnieje tak szybko jak mąka pszenna. Ma też zupełnie inną konsystencję. Placki, o których mowa sprawdzą się jako danie obiadowe. Nie są na słodko i mają w sobie mięso. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się(...)łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée z dyni przygotowałam z upieczonej w piekarniku a następnie zblendowanej dyni. Makaron ryżowy ugotować po czym wystudzić. Ja gotowałam makaron przez dwie minuty

mecooks
Naleśniki z masłem orzechowym i bananami 260

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam masło orzechowe z bananami, albo czekoladą.. tak wiem połączenie mega kaloryczne:) Jednak z dawką ruchu na świeżym powietrzu

Kuchnia Pełna Pasji