quindi un nuovo anno ricco di felicità, prosperità, amore, nella speranza che tutti i vostri sogni potranno presto avverarsi!!! Pieczone placuszki z jabłkiem (Frittelle di mele al forno) Placki z cukinią i fetą (Frittelle di zucchine e feta) Focaccia z patelni na jogurcie (Focaccia in padella con yogurt) Pomarańczowe tiramisu (Tiramisu all'arancia) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone(...)mascarpone) Migdałowe ciasto z borówkami (Torta con mirtilli e mandorle) Ciasteczka z białą czekoladą, migdałami i płatkami owsianymi (Biscotti con mandorle, fiocchi d'avena e cioccolato bianco) Sałatka ziemniaczana z boczkiem w sosie musztardowym (Insalata di patate con pancetta e salsa di senape) Pieczone frytki z cukinii (Bastoncini di zucchine al forno) Tarta na francuskim cieście z cukinią, papryką
La grande e la piccola cuocaprzykryć ciasto folią aluminiową). Ciasto musi zupełnie wystygnąć przed nałożeniem na nie masy budyniowej. Składniki na masę budyniową: 2 żółtka 8 łyżek cukru 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła 1 czekolada Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do nich cukier, mleko i obie mąki. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu stale mieszając. Kiedy masa(...)trzymamy ją jeszcze chwile na ogniu, a następnie studzimy. Zimną masę miksujemy z miękkim masłem (można dodać sok z cytryny i kieliszek spirytusu). Przekładamy ją na upieczony i wystudzony placek. Wierzch posypujemy startą czekoladą – gorzką lub mleczną, według uznania. Serowiec przechowujemy w chłodnym miejscu. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA gdzie znajdziecie więcej przepisów na regionalne słodkości i nie tylko
Trzeci talerzteż kolację. ok. 260 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki garść liści szpinaku 50 g startego żółtego sera 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Filet pokroić w drobną kostkę.Paprykę oraz cebulę również pokroić w kostkę. Liście szpinaku posiekać. Wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki,wbić(...)wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta formując placuszki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Spożywać na ciepło
Kolorowa kuchnia Elkiskończą się jesienią :D Dziś zrobiłam pasztet z cukinii. Robię go zawsze, kiedy na ogrodzie cukinia obrodzi tak, że nie wiadomo co zrobić z jej darami. Cukinia w słoikach, placki z cukinii, no i w końcu pasztet :D Robi się go dość szybko i nie wymaga sztywnego trzymania się przepisu. Zasady są takie: trzeba dodać coś, co zwiąże startą(...)dziś posłużyłam się zamiennikami. Składniki: * cukinia do 1 kg * 2 jajka * 1 duża marchew * pieczarki - opcjonalnie * żółty ser - max 15 dkg * szklanka kaszy manny albo 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 starta cebula * 2 ząbki czosnku - opcjonalnie * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Oprószyłam solą i odstawiłam na godzinkę, żeby puściła
Pieprzyć z Fantazjąpierwszy raz jestem naprawde zadowolona z moich knedli :) Wyszły pyszne i delikatne. Zachęcam do zrobienia i Zyczę smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół łyżeczki soli 300 g truskawek Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki, sól(...)gładkie ciasto. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Ciasto podzielić na trzy części, a następnie uformować trzy wałki i pociąć na kawałki okolo 4-5cm. Każdą część uklepać na placek, na środek położyć truskawkę i dokładnie zlepić i uformować kulę. Gotowe knedle partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch
kuchnia doskijajka 1 łyżka miodu prawdziwego 1 łyżeczka sody Masa budyniowa: 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru Cukier waniliowy 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: Puszka masy kajmakowo-orzechowej Helio 100 gram orzechów ziemnych Helio Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło, jajka, cukier, miód oraz sodę, zagniatamy ciasto, dzielimy(...)równe części. Trzy jednakowe formy (24x24cm.) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy i wykładamy na dno blachy. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy osobno. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ostudzony placek
Bajeczna Kuchniastopni do tzw. "suchego patyczka". Całkowicie studzimy oba ciasta. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Następnie rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając do zgęstnienia masy i ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie(...)stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej masy. Każde z ciast kroimy wzdłuż na 3 częś ci, a n astępnie każd y płat ciasta znów na trzy części tworząc z każdego placka po 9 kwadratowych pasów. Następnie na tackach układamy na przemia n jasne ciasto z ciemnym za każdym razem bok smarując porcją masy. Gdy trzy paski będą ze sobą "sklejone
Słodka Stronaprzyjaciół :) Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com Składniki: Kruchy spód: 135 g zimnego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g cukru pudru 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Masa czekoladowo-jogurtowa: 125 g jogurtu greckiego 160 g białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić(...)części: ¾ i ¼. Następnie każdą kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kilkumilimetrowy placek i przy pomocy większych wykrawaczek do ciasteczek w wielkanocnych kształtach wycinać mini-mazurki. Krawędzie każdego ciastka posmarować przy pomocy pędzelka zimną wodą (ułatwi to przyklejanie brzegów). Z mniejszej części ciasta
MyCookBook.pljajek 160g cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 200g chałwy waniliowej 2 łyżki kakao 2 łyżki (20g) mąki pszennej 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej chałwa do dekoracji wierzchu sernika Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać, dodać cukier puder, szczyptę soli, zimne masło oraz żółtko, składniki(...)razem, zagnieść jednolite ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - formę wyłożyć na dnie i bokach lub tylko na dnie papierem do pieczenia - dno formy wylepić schłodzonym ciastem lub ciasto rozwałkować na placek wielkości dna formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180-190 stopniach przez 20-30 minut do zrumienienia - podpieczony kruchy spód ostudzić, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150-160 stopni, na dnie
Smakołyki BerenikiSkładniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek - przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników(...)połączenia składników. Piec w dwóch keksówkach. 30 minut w temperaturze 180-200°C. MASA BUDYNIOWA 1/2 l mleka 1 szklanka cukru+2 cukry waniliowe 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej Z podanych składników ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła lub margaryny, nadal miksując dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. POLEWA 1 jajko 3 łyżki
Blondynka Gotujeokazji mam dla Was ciasto, które idealnie nadaje się na takie okoliczności, jest dość pracochłonne, ale ten smak Wam wszystko wynagrodzi. Bo czy może być coś lepszego niż dwa placki orzechowe skrywające pomiędzy sobą masę chałwową i pijane biszkopty z nutką kawy, a do tego tą słodką całość wieńczy pomarańczowa galaretka, to taki akcent orzeźwiający przełamujący słodycz? Ciasto(...)miękkiego masła 250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów) 5 żółtek 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami i mąką. Mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie
Cynamonowe szczęścieWegetariańskie , placki warzywne z batatem i cukinią Placki , chyba nigdy się nam nie znudzą . Najlepsze , zdecydowanie są te z dodatkiem dyni ale ,że jeszcze nie czas na to genialne warzywo ( jestem ogromną miłośniczką dyń , jak cała nasza familia ) to z powodzeniem można je zastąpić batatem . Tych ostatnich w sklepach nie brakuje , a i cukinia już się pokazała(...)ząbki czosnku 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru 1 łyżka miodu sól , do smaku 1 jajko 1,5 łyżki mąki pszennej – na oko -około 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( kartoflanki ) 3-4 łyżki wody olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proporcje mąki i wody są trochę na oko , bo wszystko zależy ,ile wody puszczą warzywa , a tego nigdy
Ogrodnik w podróżySkładniki: -5 ziemniaków -2 łyżki mąki -sól i pieprz -jajko -olej Sposób przygotowania: Ziemniaki trzemy na tarce na najmniejszych oczkach. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy
Magia jedzenia.Jak zwał tak zwał :) danie znane jest zarówno w kuchni polskiej jak i żydowskiej i litwińskiej. Są rózne wersje, moja jest jedną z prostszych i mniej
Z butelką mleczka w tleWszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.Twaróg rozetrzeć widelcem. Dodać pozostałe składniki i utrzeć łyżką do połączenia. Jeśli nadzienie jest za rzadkie dodać trochę mąki ziemniaczanej lub manny. 6. Na środek każdego kwadrata położyć nadzienie. Najpierw skleić dwa dłuższe boki, tak, aby szew był na środku. Następnie skleić dwa pozostałe. Obrócić tak, aby wszystkie szwy(...)podwinąć jeden krótszy bok. To będzie ,, zadek“ króliczka. Można jeszcze lekko popchać nadzienie w stronę podwinięcia, tak aby go uwypuklić. 7. Resztę ciasta rozwałkować i małą szklaneczką wyciąć placki. Z każdego placka małą szklanką wyciąć uszka. Z resztek ulepić kulki na główki. Każdą głowkę przyczepić z przodu bułeczki, a po bokach położyć uszka. 8. Ulepić małe kulki
dolcevitainmykitchenrybkę podałam z przepysznymi pieczonymi ziemniakami. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wykorzystacie ten sos do innych dań, może do makaronu? INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE(...)KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI: – Zdrowa ryba w aromatycznym sosie – Szybkie i pyszne – Idealny na obiad – Genialny również na kolację – Perfekcyjny do pieczonych
globuskulinarnyidealny pomysł na wykorzystanie pysznych śliwek w sezonie. Ciasto jest lekkie, słodziutkie, przełamane lekko kwaśnym smakiem śliwek. Wręcz rozpływa się w ustach! Składniki na nadzienie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śliwek 1/3 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średnie jajko(...)dużej miejsce umieść mąka, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj jajko, pokrojone na kawałeczki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek większy niż forma. Ciasto przełóż do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śliwki wymieszaj z cukrem i mąką, a następnie wyłóż na ciasto. Resztę ciasta umieć
Przepiski.plusmażone kotlety. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą miękkie odcedzam, tłukę na gładkie puree, przekładam do miski, by masa wystygła. Do ostudzonego ziemniaczanego puree dodaję mąkę, sól, pieprz oraz 1 duże jajko. Zagniatam gładkie ciasto. Wyrabiam je szybko rękoma. Gdy ciasto jest gotowe szykuję płaski i głęboki talerz. Do głębokiego wbijam 1 duże(...)roztrzepuję dokładnie widelcem, lekko solę i pieprzę. Na płaski talerz wysypuję ok. ½ szklanki bułki tartej. Z ciasta formuję porcję wielkości kotleta mielonego, spłaszczam i nadaję mu kształt nieco podłużnego placka. Obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoto. Najlepiej jest smażyć kotlety na średnim ogniu, tak by kotlety nie przypaliły się
Zasmakuj Kuchnipiec przez ok. 18 minut. Pozostałe dwa ciasta przygotować tak samo, ostudzić. Krem: Szklankę mleka wlać do rondla, dodać cukier, zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu dalej ucierać, na samym końcu dodać(...)krem na 2 części, jedną część kremu wymieszać z kakao. Składanie ciasta: Na pierwsze ciasto wyłożyć krem biały, przykryć drugim ciastem. Wyłożyć krem kakaowy, zostawiając łyżkę kremu, przykryć trzecim plackiem. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i posypać orzechami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jeść następnego dnia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusiminutach po domu unosi się wspaniały zapach świeżo upieczonego ciasta z owocami. Ja robiłam już ze śliwkami i brzoskwiniami ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce. W obu przypadkach placek był znakomity i bardzo szybko został zjedzony. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Przy pierwszym podejściu też nie wierzyłam, że ciasto się może udać, ale wychodzi, na dodatek pyszne(...)SKŁADNIKI ODMIERZAMY SZKLANKĄ O POJ. 200 ML 3 całe jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru kryształu szczypta soli 0,5 opakowania dużego cukru waniliowego (na kg mąki) lub olejek zapachowy dodany do jajek. DODATKOWO : dowolne owoce
Pani na deserBiszkoptowa rolada z bitą śmietaną i świeżymi porzeczkami. Delikatna,lekka i pyszna. Rolada biszkoptowa 6 jajek 100 g cukru 60 g mąki pszennej 20 g kakao 50 g mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć na puszystą masę.Białka ubić na sztywną pianę,wsypując cukier w trakcie ubijania.Do masy żółtkowej wrzucić pianę i wymieszać drewnianą łyżką.Przesiane mąki z kakao delikatnie połączyć(...)która jest załączona do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto i równo rozprowadzić po całości .Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 º C i piec 10 minut.Po upieczeniu gorący placek biszkoptowy wyrzucić na wilgotną ściereczkę kuchenną,zdjąć papier a wierzch ciasta również przykryć wilgotną ściereczką.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana 400 ml śmietanki 36% 5 łyżek cukru pudru
Anielskie wypiekiswojskie. Odkryte i przedstawione na nowo w książce, powodują, że każdemu przyjdzie na myśl rzucić wszystko i uciec w gotowanie ,by poczuć się jak w rodzinnym domu, pachnącym sianem, plackami i maślanką. Mieliśmy okazję przygotować kilka dań właśnie z tej książki!. Na ruszt wzięliśmy zatem tatar z sandacza z marynowanymi grzybkami tatar ze śledzia na grzankach tatar wołowy(...)jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami i smażonym porem pierś z kaczki z sosem czekoladowym Warsztaty z Lidl'em charakteryzują się miłą atmosferą i profesjonalnym podejściem. Stół
Z Kuchni Do Kuchnifolią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), po nakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut(...)masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie 8 jajek 100 g masła 250 g drobnego cukru do wypieków 3 łyżki cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynków żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło
Motylkowa Kuchnia