placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:19/337)

placek po węgiersku 205

doczekało się  - postanowiłam zrobić placka po węgiersku. Teorię znałam - sos i wielki placek ziemniaczany polane śmietaną. Ale jak to zwykle bywa od teorii do praktyki daleka droga. Wiem, że nie jest to zbyt wykwintne danie ale dla wielbicielki placków ziemniaczanych - a ja ją niewątpliwie jestem - jest to danie idealne. Wyszedł pyszny. PLACEK PO WĘGIERSKU(...)razem ok 25 minut. Na patelni robimy zasmażkę z oleju i mąki i gdy się przyrumieni dodajemy ją do sosu. Na końcu dodajemy koncentrat. Przyprawiamy na lekko pikantnie. Placki ziemniaczane robimy według podanego przepisu, smażymy je na dużej patelni z obu stron. Na dużym talerzu kładziemy placka, smarujemy go gęstym sosem mięsnym, składamy na pól i polewamy

sierotka maRysia w kuchni
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kawiorem 64

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kawiorem, czyli pomysł na proste danie, podane w wersji nieco bardziej wykwintnej, bo z kawiorem, który uchodzi przecież za symbol luksusu. Jeśli więc macie ochotę na placki ziemniaczane w wersji nieco innej niż zazwyczaj, zdecydowanie polecam Wam ten przepis! :) Zapisz przepis The post Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem(...)kawiorem first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kawiorem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Placek po węgiersku 119

Placek po węgiersku czyli pyszny placek zbójnicki. Chrupiący placek ziemniaczany podawany z gulaszem smakuje obłędnie. Moja rodzinka uwielbia to danie. Sycące i smaczne. Podawane również na obiad. Jeżeli jesteście smakoszami placków ziemniaczanych to gorąco polecam ten przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placek po węgiersku – składniki: Placek ziemniaczany – Składniki: około 2 kg ziemniaków(...)mniejszym płomieniu około60 minut. Na koniec w 80 ml wody rozprowadzić mąkę pszenną i dodać do gulaszu. Cały czas mieszać, aby nie było grudek. Gotować ,do zgęstnienia sosu. Placek ziemniaczany – sposób wykonania: Ziemniaki ścieramy tarką o małych oczkach. na około 10 minut pozostawiamy. Po tym czasie odciskamy, uważając aby nie wylać skrobi. Następnie dodajemy mąkę pszenną i cebulę

Olcia gotuje!
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 104

przepisy na kolację –  placki z gotowanych ziemniaków –  placki z gotowanych ziemniaków z fetą –  placki z ziemniaków i marchewki –  placuszki pełnoziarniste z jabłkami –  placki z kalafiora –  placuszki pełnoziarniste na słodko –  placuszki z dyni –  placki serowe z jabłkami łosoś w sosie chrzanowym PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM(...)zbyt gęsty rozrzedź go odrobiną bulionu, wody lub białego wina. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Podanie: dodawaj na każdy placek nieco sosu pieczarkowego. Posyp posiekanym koperkiem lub innymi ziołami. Podawaj! Smacznego! Artykuł Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI 191

placków. Ale chyba nie znam nikogo kto nie lubi placków ziemniaczanych, w moim domu nie wiem czemu nazywano je "blinami", chociaż z blinami na drożdżach nie mają nic wspólnego, być może to kwestia nazewnictwa, w zależności od regionu. Moja babcia tak właśnie nazywała smażone wtedy w głębokim tłuszczu placki ziemniaczane- blinami. Podawała je zazwyczaj -chociaż to słowo(...)prosto z patelni, a my prawie parząc palce, od razu takie chrupiące, pałaszowaliśmy z cukrem bądź z cukrem i  śmietaną- taka wersja niskokaloryczna heheheh. Dla mnie najlepsze placki ziemniaczane to właśnie takie cieniutkie i bardzo chrupiące. Jak zrobić dobrego placka ziemniaczanego? No nie ma co ukrywać, że prym wiodą tutaj ziemniaki jakie użyjemy, najlepiej wybierać

SMYKWKUCHNI
Placki z kalafiora 147

Placki z kalafiora moja nowa miłość. Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeśli Wy także to musicie usmażyć i te kalafiorowe. Są podobne do ziemniaczanych, z tą różnicą, że mają dodatkowy kalafiorowy posmak. Ja podałam je z dymką oraz śmietaną, ale równie fantastycznie będzie pasował do nich łosoś czy sos gulaszowy. Lepiej smakują jednak na słono, głównie(...)jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczaneplacki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – placuszki pełnoziarniste na słodko – placki z marchewki – placuszki

nietylkopasta.pl
Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietrusz 245

dania i cały czas mieszamy, do momentu, aż się zagotuje. Na koniec próbujemy danie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do chwili, gdy placki będą gotowe. Placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli Pieprz Ok. 2 łyżki mąki pszennej (lub więcej w zależności od tego ile soku mają ziemniaki(...)jajko i cebulę, a na koniec sól, pieprz i mąkę. Placki ziemniaczane pieczemy obustronnie na patelni z olejem. Ja zazwyczaj robie placki wielkości patelni, ale można zrobić mniejsze. Na upieczone placki ziemniaczane nakładamy gotowy Boeuf Strogonow (jeśli przestygł- podgrzewamy) i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Placki ziemniaczane 166

chrupiące. Niby proste danie, ale stawiającym pierwsze kroki w kuchni może sprawiać trudność. Sama pamiętam, jak przesadzałam z ilością dodawanej mąki i placki wychodziły jak skała, ani chrupiące, ani smaczne. Teraz już wiem, najlepsze placki ziemniaczane wychodzą z minimalną ilością mąki. Jeśli trafią nam się bardzo wodniste ziemniaki, gdy je zetrzemy na tarce, lepiej zlać z wierzchu(...)nadmiar wody, niż dodawać mąkę. Chrupkości plackom ziemniaczanym nadaje, usmażenie ich na dobrze rozgrzanym smalcu (olej też da radę, aby tylko był dobrze rozgrzany). Takie placki robię z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki, gdyż podczas ich jedzenia, lubię trafiać na kawałeczki słodkiej cebulki (można ją także zetrzeć na tarce). Dobrze smakują również z dodanym do środka pokrojonym

Kuchcik gotuje
Pieczone placuszki z cukinii z piekarnika 84

ziemniaczane zna chyba każdy, ale czy placuszki z cukinii też znasz? Zapraszam na przepis na pieczone placuszki z cukinii z piekarnika. Robiłam już różne placki z warzyw. Były placki ziemniaczane, placki z cukinią i ciecierzycą, placuszki dyniowe, placek ziemniaczany z fetą i suszonymi pomidorami. Teraz przyszła pora na placki z cukinii

Eksperymentalnie.com
Placki ziemniaczane z pokrzywą 66

przygotowaniu ale też następnego dnia po odgrzaniu, warto więc za jednym zamachem zrobić więcej i mieć obiad na dwa dni. Placki też świetnie się mrożą. Zajrzyjcie też do wpisu Co zrobić z pokrzywy PRZEPIS PLACKI ZIEMNIACZANE Z POKRZYWĄ Składniki: 2 kg ziemniaków 200g mąki pszennej 1 garść posiekanych liści pokrzyw 1 łyżeczka czosnku granulowanego 4 jaja(...)końcu rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej olej. Finalnie łyżką stołową nakładamy na rozgrzaną patelnię porcje ciasta, lekko je rozsmarowujemy i wyrównujemy nadając plackom kształt. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Artykuł Placki ziemniaczane z pokrzywą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 150

byłam dzieckiem uwielbiałam placki ziemniaczane z cukrem,  potem do cukru doszedł kleks śmietany,  moja mama do placków musiała mieć kubek zimnego mleka.  O statnio jednak najbardziej smakują nam placki ziemniaczane  z sosem czosnkowym. Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 1 duże jajko lub 2 małe, 2 łyżki mąki (około - czasami ciut więcej, czasami(...)wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż do zrumienienia. Podawać z kleksem sosu czosnkowego. Smacznego   Ps. A Wy w jakiej wersji lubicie placki ziemniaczane

Moja kraina smaków
Placki ziemniaczane z gulaszem 654

pierwszy robiłam takie duże placki ziemniaczane. Jak dla mnie są lepsze niż małe a z gulaszem to już w ogóle niebo w gębie :) Składniki: Placki ziemniaczane: 0,5 kg ziemniaków obranych 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz majeranek olej do smażenia Gulasz: 0,5 kg łopatki wieprzowej litr bulionu mięsnego 3 ziela angielskie(...)smażymy duże placki o średnicy mniej więcej 20 cm na rumiano z obu stron. 2. Gulasz: mięso kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zatrzepujemy sos mąką i doprawiamy do smaku. Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje

Na Ciasteczkowych Papierach