placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:21/337)

Placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron 80

Placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron to danie w stylu hiszpańskim, które serdecznie was polecam. Świetnie sprawdzi się na letni obiad, lunch czy kolację. Danie jest wegetariańskie, bardzo smaczne i sycące. Można podać je ze śmietaną lub innymi sosami np tex-mex, bbq, czosnkowym, ketchupem. Koniecznie w towarzystwie sałaty czy chrupiących, surowych warzyw. Papryczki padron – jedliście już(...)końcu rozgrzewamy patelnię, rozgrzewamy na niej olej. Finalnie łyżką stołową nakładamy na rozgrzaną patelnię porcje ciasta, lekko je rozsmarowujemy i wyrównujemy nadając plackom kształt. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Artykuł Placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Placki ziemniaczane 44

Placki ziemniaczane Przypominają mi dzieciństwo, wtedy zazwyczaj jadłam je posypane cukrem, teraz wolę na wytrawnie, na przykład polane sosem grzybowym. Świetnie smakują także maczane w kwaśnej śmietanie lub gęstym jogurcie naturalnym. W Wielkopolsce, skąd pochodzę, na placki ziemniaczane mówi się plendze (lub plyndze) i tą nazwę często można spotkać w menu tutejszych restauracji.     Składniki(...)ciasto, delikatnie rozpłaszczamy tworząc placuszki *** *** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron do mocnego zrumienienia *** *** Przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami *** *** SMACZNEGO ***     Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kotleciki siekane z pieczarkami, kukurydzą i mozzarellą 106

słodka i soczysta kukurydza oraz pieczarki po zmieszaniu z ciastem przypominającym ciasto naleśnikowe – z jajek i mąki, pozwalają na stworzenie wykwintnych smażonych placuszków. Wyglądem kojarzą się z plackami ziemniaczanymi albo placuszkami cukiniowymi. Ich największą zaletą poza smakiem jest to, że zarówno na gorąco jak i na zimno świetnie smakują. Zdarzało mi się serwować je na obiad(...)pieprz. Masę wymieszaj łyżką. Na patelni z nieprzywierającą powłoką podgrzej niewielką ilość tłuszczu. Łyżką nakładaj niewielkie placuszki (1 czubata łyżka przypadająca na 1 kotlecik), spłaszczaj je jak placki ziemniaczane. Smaż na rumiano z obu stron. Usmażone kotleciki siekane układaj na ręczniku papierowym, odsączając je z nadmiaru tłuszczu. Zajadaj na ciepło lub na zimno. Możesz podawać je w formie

ProstePesto.pl
Placki ziemniaczane bez mąki 46

Jeżeli chodzi o ilość placków, jest orientacyjna. Wszystko zależy od ich i wielkości i grubości. A, i jeszcze jedno. Normalnie do placków dodaję majeranek, tym razem z niego zrezygnowałam. Placki wyszły równie pyszne. Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 20 placków)   Obrane ziemniaki myjemy(...)usmażone placki wkładam do piekarnika. Tym samym wszystkie placki podaję na obiad za jednym razem. Podobne przepisy: Placki ziemniaczane Placki z kiszonej kapusty Placki z cukinii Artykuł Placki ziemniaczane bez mąki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką wg. przepisu Karola Okrasy 194

Lubimy placki ziemniaczane i każdy przepis na ten prosty i zarazem bardzo typowy dla kuchni polskiej smakołyk uważam, za gody wypróbowania. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić przepis Karola Okrasy zamieszczony w książce " Kuchnia polska według Karola Okrasy " ( tutaj recenzja książki ). Dla mnie nowością było dodanie do placków ziemniaczanych kminku, w ten sposób jeszcze nigdy placków nie doprawiałam. Natomiast(...)więc wykorzystałam patelnię z bardzo grubym dnem) Przygotowanie Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką pszenną i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na rozgrzanej blasze żeliwnej Nakładamy na rozgrzaną blachę żeliwną placki  ziemniaczane o grubości około 0,5 cm, po czym pieczemy je z obu stron na złoty kolor. Cebule pokrojone w piórka smażymy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos pieczarkowy 51

klasyczny sos pieczarkowy ze śmietaną jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. To świetny, uniwersalny dodatek do wielu dań takich jak, np. kopytka, placki ziemniaczane, makarony czy pieczone mięsa. Przygotujesz go w 20 minut, co sprawia, że ten sos pieczarkowy to świetny pomysł na szybki obiad. Klasyczny sos pieczarkowy Są takie dania, które nierozłącznie kojarzą się z dzieciństwem(...)niestety droższe). Z czym podawać sos pieczarkowy? Tak jak wspominałam wcześniej, sos pieczarkowy jest na tyle uniwersalny, że będzie idealnym dodatkiem do takich dań jak: kopytka leniwe placki ziemniaczane makarony kasze pieczone mięsa Sprawdź też inne pomysły na szybki obiad: Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Kurczak z warzywami

Na-talerzu.pl
Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki 94

warzyw z rosołu i ziemniaków proponuję też przygotować pyszną sałatkę jarzynową . Z ziemniaków można przygotować całą masę potraw, kartofle nadają się na wszelakie kluski, knedle, pyzy i pierogi, placki ziemniaczane, można ich przygotować dużo i potem zamrozić, potrawy z ziemniaków są bardzo tanie, a za okrasę może nam posłużyć tylko kwaśna śmietana, czy też smażona cebulka, nie potrzebujemy(...)poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Co zrobić z ziemniaków? Tanie potrawy z ziemniaków. – babka ziemniaczanaPlacki ziemniaczane z pieczarkami – Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. – kluski ze szpinakiem – tradycyjne Kopytka domowe , – Kopytka z boczkiem i groszkiem – Kopytka ze szpinakiem – Kopytka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane z serem feta + film 143

Placki ziemniaczane z serem feta to ciekawy zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych, prosta i niedroga propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Takie placki wspaniale smakują zarówno na gorąco jak i na zimno, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie.     składniki na około 10-15 placków 1 kg ziemniaków 2 małe cebule 1 jajko 3 łyżki(...)całość delikatnie razem łączymy. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane placki dekorujemy pozostałym serem oraz natką pietruszki i od razu podajemy.   Artykuł Placki ziemniaczane z serem feta + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Placki ziemniaczane + film 78

Placki ziemniaczane to prosta potrawa z ziemniaków, pyszne i chrupiące danie, idealne na obiad lub gorącą kolację. Placki ziemniaczane świetnie smakują podane z ulubionymi dodatkami kwaśną śmietaną i gulaszem czy też w wersji na słodko bez dodatku cebuli.     składniki na około 10-12 placków 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka 1 łyżka(...)oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane placki podajemy z ulubionymi dodatkami.   Artykuł Placki ziemniaczane + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Placki ziemniaczane z pieczarkami i kurkumą 128

Dziś naszła mnie straszna ochota na placki ziemniaczane, uwielbiam placki ziemniaczane na różne sposoby , na słodko,na słono . Ale dziś zaproponuje wam kochani placki ziemniaczane z pieczarkami , są świetne znikają tak szybko że nie nadążam ze smażeniem ich  , nawet moja druga połowa je uwielbia w takim wydaniu , a za plackami nie przepada(...)dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników .    Kiedy mamy ziemniaki dobrze wymieszane , rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy placuszki na rumiany kolor , i tak smażymy placki do wykorzystania całego ciasta ziemniaczanego

Mój Smak
Placki ziemniaczane a'la pizza 404

może bardziej :) Ale wracając do placków to dookoła mnie wszyscy jedzą placki ziemniaczane z cukrem, ze śmietaną czy z cebulką ja natomiast uwielbiam dwa rodzaje: placki ziemniaczane a'la pizza jak dzisiaj zaprezentuje i placki ziemniaczane po zbójnicku ale o nich później :) Teraz na celowniku są placki z aromatycznym sosem, serem, który ciągnie

Kuchnia Viki
Placek po węgiersku 196

Placek po węgiersku SKŁADNIKI: CIASTO czosnek -1 ząbek jajko -1 szt mąka -2 łyżki ziemniaki -1 kg cebula -1 szt sól i pieprz SOS: mięso gulaszowe -0,5 kg papryka żółta -1 szt papryka czerwona -1 szt koncentrat pomidorowy -2 łyżki suszone zioła takie jak lubczyk,tymianek. cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka PRZYGOTOWANIE(...)ciasta ziemniaczanego dodać jajko,mąkę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć dość grube placki Ziemniaczane placki przekładamy sosem z mięsem,składamy placki na połowę i jeszcze raz polać sosem wierzch placka ziemniaczanego. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi
Moskole – czyli placki ziemniaczane z gór 135

Moskole to placki ziemniaczane charakterystyczne dla kuchni z podkarpacia. Kocham góry i zawsze kiedy jestem w tamtych okolicach na urlopie w karczmie zamawiam moskole. Bardzo proste danie, można je przygotować z ziemniaków, które(...)zostały nam z poprzedniego dnia. Obowiązkowym dodatkiem do nich jest masło czosnkowe. Masło czosnkowe przygotowuję w prosty sposób, do 1/3 kostki miękkiego … Czytaj dalej Moskole – czyli placki ziemniaczane z gór Artykuł Moskole – czyli placki ziemniaczane z gór pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Placki po węgiersku 28

dwóch głównych elementów: chrupiącego, rumianego placka ziemniaczanego i aromatycznego gulaszu. Całość tworzy pyszny i pełnowymiarowy obiad. Usmażone placki przekłada się gorącym gulaszem i podaje przyozdobione keksem gęstej kwaśnej śmietany.     Składniki: Gulasz z tego przepisu (klik) Placki ziemniaczane: ok 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli olej do smażenia(...)Dodatkowo: gęsta kwaśna śmietana siekana natka pietruszki     *** Przygotowujemy gulasz według tego przepisu (klik) *** *** Przygotowujemy placki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego *** *** Starte ziemniaki przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu *** *** Odciśnięte ziemniaki

Blog z Apetytem
Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka 197

syty obiad i wykorzystanie mięsa z rosołu. (Choć osobiście uwielbiam kurczaka z zupy.) Jest to również pomysł na urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych. W mojej rodzinie to hit - już od wielu lat. Koniecznie spróbujcie! Pycha!   Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Farsz: 1-2 ćwiartki z kurczaka (w zależności(...)Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne porcje masy ziemniaczanej. (Porcje powinny być większe od klasycznych placków ziemniaczanych.) Następnie na plackach ułożyć po odrobinie farszu mięsnego (na samym środku) i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Placki smażyć do zrumienienia się - z obu stron (na niewielkim

Di gotuje