treściwy, że można go jeść jako samodzielne danie bez dodatków. Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni 1 papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej(...)solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szykujemy placki tortilli-najlepiej każdy z nich zwilżyć wodą i osobno podgrzać kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub na patelni, aby były miękkie i elastyczne. Na każdy placek tortilli nakładamy
Zawsze głodna!będzie się kleiło do rąk) Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut Następnie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na blacie podsypanym mąką tworząc okrągłe placki(...)Piecyk nagrzać do 180 stopni C Formę na tartę posmarować margaryną i wysypać mąką. Ułożyć pierwszy placek i wyłożyć na niego porcję masy makowej. Ułożyć na masę drugi placek i wyłożyć na niego masę. Następnie trzeci, wyłożyć masę i przykryć całość czwartym plackiem Teraz najprzyjemniejsza część :) Na środku, np. kieliszkiem, zaznaczamy sobie środek ciasta Nożem dzielimy nasze ciasto
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnadzieję, że nasze tortille wszystkim smakowały :) Na rynku Manufaktury przygotowywałyśmy pierś z kurczaka oraz z surówkę ze świeżych warzyw i sos czosnkowo-ziołowy na bazie jogurtu naturalnego. Same placki przygotowałyśmy obie dzień wcześniej w domu, każda z nas z podwójnej porcji przepisu, który spisuję dla zainteresowanych na końcu tego posta. Mam nadzieję, że wszystkim smakowało, a jeśli(...)Kiedy ciasto wystygnie dodajemy mąkę pszenną z solą i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy gruby wałek, odrywamy po kawałku i wałkujemy na dosyć cienki (ale bez przesady!) placek. Podsypujemy przy tym cały czas mąką, żeby tortilla nie przyklejała się do stolnicy.3. Smażymy placki z obu stron, aż zaczną pojawiać się brązowe kropki. Podajemy nadziane ulubionym farszem
Kraina Tysiąca Smakówwałkujemy i wykładamy na drugą blaszkę (placek ten nie musi mieć idealnego kształtu, gdyż zostanie pokruszony). Piec 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nadzienie - jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać bakalie. Następnie dodać kakao, olejek spirytusowy i mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Przełożenie: Drugi placek wystudzony posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie przygotowaną
Ciastka - domowe słodkościsobie czekał na ciasto. Gdy ciasto przestygnie przekrój je na 2 placki. Krem podziej na 2 części. Na pierwszy placek wyłóż 1/2 kremu i rozsmaruj. Połóż 2 placek i znów rozsmaruj 1/2 kremu. Na wierzchu możesz rozsypać orzechy włoskie i przyprószyć je cukrem pudrem. Składniki KREM 125 g kremowego serka np. Philadelphia, Twój Smak 50 g masła
Eat me! Fit me!klejące i trudno je zagnieść dłonią - nie należy dodawać więcej mąki, ciasto po okresie leżakowania zgęstnieje i zmieni konsystencję, będzie je można bez problemu po podsypaniu mąką rozwałkować na placki - gotowe ciasto przełożyć do szklanego, porcelanowego lub kamionkowego naczynia (u mnie szklana salaterka), przykryć czystą ściereczką kuchenną lub folią spożywczą, w której wykałaczką należy porobić dziurki, aby ciasto oddychało(...)udekorować lukrem lub polewą czekoladową PIERNICZKI NADZIEWANE - powidła, jeśli nie są zbyt gęste, należy podgrzać w rondelku, aby odparowały i odpowiednio zgęstniały, ostudzić - ciasto podsypując lekko mąką, rozwałkować na placek o grubości około 3mm - z ciasta wykroić krążki (szklanką lub specjalną obręczą do wykrawania), połowę z nich ułożyć w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Smakołyki BerenikiCzyli drożdżowe ćwiczenia relaksacyjne :) Pieczenie placka drożdżowego to idealny, jak dla mnie, środek odstresowywujący w przypadku utrzymującego się stanu permanentnego wkurzenia na Pana Męża . Jak tak sobie pogniotę ciasto przy wyrabianiu, pozbijam je dosadnie pięścią po wyrośnięciu i pomacham wałkiem przy jego formowaniu, to od razu przechodzi mi chęć do natychmiastowej wiwisekcji małżonka, a buzująca furia wyraźnie się(...)wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek. Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki
Grunt to przepis!dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - jedną z części ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć placek, nakłuć widelcem - ciasto piec w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia MASA MAKOWA - suchy mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić(...)sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE - masę makową od razu przełożyć na podpieczony spód z ciasta, wyrównać - drugą schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, przełożyć na wierzch masy makowej, lekko docisnąć, brzegi ciasta przykleić dokładnie do formy - wierzch makowca nakłuć widelcem lub wykałaczką - formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki Berenikimniejsza na wierzch) - ciasto zafoliować, schłodzić - formę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz - schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jedną z większych części rozwałkować na placek o średnicy spodu tortownicy, wyłożyć nim dno formy - z mniejszej części uformować długi wałek, wyłożyć nim boki tortownicy, wyklejając ciastem cienką warstwę sięgającą nieco wyżej niż połowa wysokości formy(...)lekkiego zgęstnienia masy - gorący mus rozprowadzić na ostudzonym cieście kruchym - pozostawione owoce poukładać gęsto na wierzchu musu, oprószyć łyżeczką proszku budyniowego - ostatni kawałek ciasta kruchego rozwałkować na okrągły placek o średnicy takiej, jak tortownica, naciąć na środku w kilku miejscach, aby ciasto podczas pieczenia mogło "oddychać" - placek delikatnie nawinąć na wałek i przełożyć na wierzch tarty, przykleić ciasto
Smakołyki BerenikiPrzepis poniżej to dość mocne, choć na pewno nie ortodoksyjne nawiązanie do kuchni meksykańskiej. Oprócz tradycyjnych meksykańskich placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka, fasola i… lekko pikantnie. Aczkolwiek ten ostatni element możemy łatwo dostosować do własnych upodobań. Sugerowana w przepisie porcja mielonego chilli jest dość umiarkowana, ale nic przeszkadza, aby ją zwiększyć. I tylko dodatek żółtego(...)całość i podgrzewamy. Na dużej suchej patelni na średnim ogniu podgrzewamy tortille. Powinny zrobić się gorące, ale nie powinny się wysuszyć. Tortille kładziemy na płaskiej powierzchni. Na jednej połówce placka układamy farsz i przykrywamy go częściowo porcją żółtego sera. Drugą połówkę placka zakładamy na farsz z serem i od razu podajemy. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-106 {margin
Kulinarna PokusaPotrzebujecie super szybkiego ciasta ucieranego, którego składniki zawsze będą w głowie? Jest takie ciacho. Proste jak drut. Ten oto placek, puszysty, będzie idealny do herbatki, idealny na sytuacje podbramkową typu „ Za godzinkę będę u ciebie...”! Składniki -4 jaja -szklanka cukru -lekko ponad półtorej szklanki mąki typ 500 u mnie mąka ECO od Młyn Kopytowa -łyżeczka proszku do pieczenia(...)przemieszać. Wlać do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec góra i dół około 35-40 minut. Sprawdzać. Wyciągnąć. Zrobić polewę. Podane składniki włożyć do garnuszka i rozpuścić. Polać placek. Posypać po wierzchu Migdałowym Przylądkiem. Odstawić do ostygnięcia. Ja podałam placka z herbatką JARZĘBINA classic. Owoce jarzębiny to źródło kwasów organicznych, karotenoidów, witamin, cukrów i soli mineralnych
Z Kuchni Do Kuchnisamej patelni (po cebuli, papryce i pomidorach) smażymy do miękkości warzywa na patelnię. W tortownicy układamy torcik następującymi warstwami: placek tortilli, połowa mięsa mielonego, pieczarki, 3 plastry sera, placek tortilli, reszta mięsa, warzywa na patelnię, 3 plastry sera, placek tortilli. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut (tak żeby rozpuścił się
VioletoweKucharzenierozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą patelnię, wyjdą Wam bardziej naleśniki niż placki. Smażymy na umiarkowanym ogniu pod przykryciem do czasu, aż wierzch nie będzie płynny i pojawią się na nim pęcherzyki. W tym momencie przekładamy placuszek na drugą stronę (można(...)delikatnie zsunąć na talerz, przyłożyć patelnię i odwrócić). Gotowe placki podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuja na ciepło, zaraz po usmażeniu
Zawsze głodna!wysypać mąką Po tym czasie podzielić ciasto na trzy placki i uformować koła. Ja to robiłam ręką, po prostu rozciągnęłam Jeden placek posmarować cienko dżemem, przykryć drugim plackiem i również posmarować cienko dżemem. Przykryć trzecim plackiem i delikatnie rozwałkować na kształt koła Tak przygotowane ciasto pokroić w trójkąty Każdy trójkąt uformować w rogalik zwijając od szerszej podstawy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com