 Tarta z krewetkami 237
Tarta z krewetkami 237potrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy - najwygodniej robić to pomiędzy dwiema warstwami folii. Przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem(...)lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły! W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec ok 20 - 30 minut. Tarta jest gotowa gdy nadzienie się zetnie a wykałaczka w nie wbita, wychodzi czysta. Podawać tartę
Stare Gary Najprostszy wegański placek z owocami 220
Najprostszy wegański placek z owocami 220zakłopotanie. Tymczasem w cukierniach mamy pełen wachlarz pięknie przyozdobionych ciast i tortów, jednak powiedzmy sobie szczerze- wszystkie razem wzięte bez dłuższego zastanowienia oddałabym za jeden porządny kawałek domowego placka z owocami. Ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, początkowo miałam zamiar upiec z truskawkami, jednak kiedy w supermarkecie znalazłam kilka pojemniczków z przecenionymi, choć ładnymi jeszcze jeżynami, nie mogłam się(...)oprzeć. Nie znoszę marnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek z zatopionymi soczystymi kąskami. Aha, i nie musisz już ucierać cukru z żółtkami – tym właśnie różnią się wegańskie ciasta od zwykłych, że odejmują wiele przykrych obowiązków, a efekt i tak wychodzi taki sam – ciasto jest delikatne i puszyste. Składniki: 400g pszennej mąki
Roślinna - blog wegański Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 418
Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 418odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie ciasto podzielić na 9 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki . Po kolei nakładać farsz, czyli: plastry żółtego sera, 1-2 łyżeczki cebulki prażonej, tr ochę czosnku granulowanego do smaku(...)łyżeczki ketchupu, parówka - ilość poszczególnych składników dostosowana do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek. Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każd ej bułki, wtedy farsz n ie wypadnie przy pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu . Blachę z bułeczkami
Grunt to przepis! Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 668
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 668pomocą łyżki i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy ok pół godziny w temp 200st. Zimne ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na długość i szerokość foremki. Jeden placek przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 200st C ok 20 minut. Pozostałe 2 części smarujemy powidłami i posypujemy startymi orzechami. Zwijamy w rolady. Na 4 część ciasta ostrożnie przekładamy(...)białości, a następnie stopniowo dodawać po odrobinie budyniu. Mieszać ręcznie lub na najwolniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać wódkę i ponownie dobrze rozetrzeć. 4. Przełożenie: Na cienki kruchy placek wyłożyć połowę kremu budyniowego- ułożyć roladki, w środek dając roladkę serową- pomiędzy rolady wlać tężejącą galaretkę agrestową,a następnie wiśniową- po schłodzeniu wyłożyć pozostały krem budyniowy- przykryć biszkoptem- dekorować polewą
Kuchnia w czekoladzie Chleb chrupki (fitness) 292
Chleb chrupki (fitness) 292łyżką, do zbyt gęstej dodać więcej wody. Odstawić na około 15 minut. Formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować go tłuszczem. Na papier wyłożyć masę i uformować cienki placek, wygładzić brzegi i wierzch. Od grubości placka zależy jego chrupkość, cienka warstwa bardziej się wypiecze i będzie bardzo chrupka (trzeba tylko uważać by nie była za twarda
Kuchcik gotuje Borówkowy tort tęczowy na 6 urodziny bloga 178
Borówkowy tort tęczowy na 6 urodziny bloga 178średnicy 19 cm. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 175 stopni, grzałki góra-dół. Przez 10 minut studzimy placki w foremkach, a potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Placki przekładamy lemon curdem aż do wierzchu i przyozdabiamy borówkami. Smacznego
Marder&Marder Manufacture Rewelacyjna przekąska - a'la tacos (również w wersji wegańskiej) 241
Rewelacyjna przekąska - a'la tacos (również w wersji wegańskiej) 241podziwiajcie jak szybko znika z talerzy! :) Z tego przepisu wychodzi +/-8 tacos'ów, lecz ja zawsze robię w ilości 1,5 lub 2 razy większej. Składniki na mini placki: - ok. 250ml ciepłej wody (ok. 37stopni, najlepiej temperaturę sprawdzić na własnym przedramieniu, jak mleko dla dziecka) - 230g mąki kukurydzianej - 130g mąki żytniej pełnoziarnistej lub bezglutenowej - 20g oleju (rzepakowego) - 15g sezamu(...)POLSOJA - kilka liści sałaty - rukola - ok. 8 oliwek z papryką Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym serkiem smarujemy każdy z placków. Na to kładziemy kilka listków rukoli i 1-2 sałaty. Następnie po jednym plastrze sera i szynki. Na koniec składamy je na pół i przebijamy wykałaczką z nabitą oliwką. Smacznego
Be Fit Be Strong Sernik gotowany na cieście miodowym 813
Sernik gotowany na cieście miodowym 813powinno być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki - ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować i krótko schłodzić lub od razu rozwałkować na placki wielkości dna tortownicy - placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia - na ostatni blat nałożyć ciepłą masę orzechową (przepis poniżej), równo rozprowadzić
Smakołyki Bereniki Klasyczny placek z wiśniami 238
Klasyczny placek z wiśniami 238bądźcie też nieśmiali wtykając je w ciasto. Niech przy jedzeniu w każdym kęsie będzie kawałek wisienki- bo to ich kwaskowaty smak definiuje to banalnie proste ciasto. PROSTY PLACEK Z WIŚNIAMI (wg książki "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy") 500g wiśni 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie(...)około 40 minut. Po upieczeniu studzimy po czym posypujemy cukrem pudrem. I letni klasyk gotowy. I można zajadać, obserwując burzę za oknem i serfując po internetach. Może z okazji placka i chwili spokoju namówię kogoś do zajrzenia na stronę organizacji, dzięki której moja wczorajsza poranna przygoda zakończyła się bardzo prawdopodobnym happy endem? Przygoda dotyczyła kociego nieszczęścia, które wlazło
les mirabelles Placuszki nr X ;) 167
Placuszki nr X ;) 167sztywną pianę pozostałe składniki mieszamy w oddzielnej misce delikatnie mieszając dodajemy białko smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni, przetartej oliwą z oliwek (po każdym placku), pod przykryciem, na małym ogniu przewracamy dopiero kiedy góra placka się zetnie SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość Bajgle z rabarbarem i chia 201
Bajgle z rabarbarem i chia 201. Ciasto jest dość wilgotne i przykleja się do wałka, ale postarajcie się nie podsypywać go mąką. Na jednym szerokim brzegu rozkładać masę rabarbarową, zostawiając marginesy na końcach. Zwijać placek w roladkę i odkładać na bok na złączeniu roladki. Roladki można próbować skręcać w bajgle. Zrobiłam tak z jedną, ale ciasto za bardzo się rozchodziło i dałam sobie spokój
Weekendy w domu i ogrodzie Tortilla z mięsem mielonym 247
Tortilla z mięsem mielonym 247odnalezione w zakamarkach zamrażalnika... co wyszło? TORTILLA może nie taka z prawdziwego zdarzenia, zapewne lepsza byłaby z kurczakiem, jednak nie można mieć wszystkiego. Składniki 4 gotowe placki tortilli 30 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku kilka liści sałaty sól, pieprz olej do smażenia Sos ketchupowo(...)całość smażymy. Kiedy mięso jest już gotowe dodajemy fasolę oraz groszek pozbawione zalewy. Podsmażamy jeszcze chwilę. 2. Przygotowujemy sos - mieszamy ketchup z majonezem. 3. Na patelce podgrzewamy placki tortilli, każdy smarujemy sosem, kładziemy liście sałaty oraz nadzienie, zawijamy i podajemy
Kuchenne aromaty Placki ziemniaczane 196
Placki ziemniaczane 196startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, przyprawy składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy mocno. Łyżką kładziemy placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Podajemy według uznania. Smacznego
kgwjanczewo Obiad za 10zł - torcik ziemniaczany z gzikiem bazyliowym i grilowanymi pulpetami drobiowymi. 186
Obiad za 10zł - torcik ziemniaczany z gzikiem bazyliowym i grilowanymi pulpetami drobiowymi. 186oparciu o ceny marketowe to 10,31zł Ziemniaki gotujemy, po odcedzeniu zagniatamy do puree z masłem i mlekiem. Na papierze do pieczenia, za pomocą obręczy robimy 4 równe placki. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 170 stopni termoobieg. Ser ucieramy z solą, pieprzem i bazylią (oryginalny gzik robi się ze szczypiorkiem; niektórzy dodają cebuli). Odkładamy do lodówki(...)jajkiem i grzankami, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki, które smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Można je dodatkowo obtoczyć w mące. Po upieczeniu ziemniaków, zakładamy na placek obręcz i wykładamy na górę warstwę sera, na górze umieszczamy pulpeciki. Dietetycznie, a smacznie; tradycyjnie, a w nowym wydaniu no i z drobiem
BaRepas Tortilla z kurczakiem 394
Tortilla z kurczakiem 394kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 3 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 cytryny, 1 bakłażana, 4 placków tortilli, 200 gram płatków kukurydzianych, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki mielonej suszonej papryki słodkiej, 1 łyżki octu winnego białego, oliwy, soli(...)cienkie paseczki. Do serka homogenizowanego dodałem 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu i całość dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolity sos. Placki tortilli delikatnie podgrzałem na patelni. Na każdym placku ułożyłem liście sałaty rzymskiej, plasterki podsmażonego bakłażana, plasterki pomidora, kawałki papryki i cebuli. Całość posypałem startym na tarce o drobnych oczkach żółtym
Wyprawy kulinarne Galette pigwowo-cytrynowa 212
Galette pigwowo-cytrynowa 212wcześniej pokrojone w cienkie plastry i masło. Całość zmiksować w jak najkrótszym czasie - tak, by składniki połączyły się, ale pozostały zimne. Ciasto wyjąć z robota, zagnieść w kształt płaskiego placka, po czym owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. W czasie, w którym ciasto będzie się chłodzić, owoce pigwy obrać, pokroić na ćwiartki, i usunąć(...)cukru (użyłem muscovado), 2 łyżki białego cukru i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Powstały placek powinien być okrągły i jak najcieńszy. Na jego środek wyłożyć pokrojone pigwy. Brzegi ciasta zawinąć do góry, nakrywając nimi owoce. Nieprzykryty pozostać ma jedynie środek tarty. Wierzch ciasta posmarować
W SMAK Zimowa tarta z camembertem i migdałami 205
Zimowa tarta z camembertem i migdałami 205płaski placek. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną masłem. Dno ponakłuwać widelcem i obciążyć (stawiam na nim płaski talerz). Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, by ciasto
W SMAK Tarta cytrynowa z bezą 258
Tarta cytrynowa z bezą 258płaski placek. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną masłem. Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, możecie je zamrozić i wykorzystać później. Dno ciasta ponakłuwać widelcem i obciążyć (stawiam na nim płaski talerz). Wstawić
W SMAK Ciabatta z czarnymi oliwkami 262
Ciabatta z czarnymi oliwkami 262zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto - tu w wersji z suszonymi pomidorami Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy, po czym rozwałkujemy na placek grubości ok 1 cm. Smarujemy z wierzchu oliwą (pędzlem lub po prostu ręką), po czym składamy na trzy-cztery razy, wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ścierką i ostawiamy(...)koło ciepłego kaloryfera). W tym czasie ciasto dobrze wyrośnie (zdjęcie obok). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy ręką i przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy, po czym rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm i tniemy na kawałki pożądanej wielkości. Przekładamy na kratkę wyłożoną nasmarowanym oliwą papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę
W SMAK Biała kiełbasa inaczej i proziaki 206
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 206sodą, solą, cukrem, powoli wlewałam maślankę i wyrobiłam gładkie, niezbyt twarde ciasto. (Gdyby Wasze się lepiło, możecie dodać mąki). Ciasto kroiłam na kawałki i rozwałkowałam na niezbyt grube, owalne placki (ok. 15 cm długości). Kładłam je na średnio gorącą patelnię(...)smażyłam po kilka minut z każdej strony, uważając, by ich nie przypalić. Można delikatnie podlewać je olejem, jeśli patelnia zacznie dymić. Myślę, że można rozwałkować ciasto na nieco grubsze placki, ale trzeba je odpowiednio dłużej smażyć, więc chyba bez dodatku tłuszczu się nie obejdzie. Można je oczywiście upiec w piekarniku albo bezpośrednio na kuchennej blasze, ale kto teraz taką
dom-agi.pl Tortilla, Naleśnik Meksykański 385
Tortilla, Naleśnik Meksykański 385Potrzebne produkty; tortilla 16Sztuk (gotowe placki) kapusta pekińska 1Sztuka czerwona papryka 1Sztuka pomidory 2Sztuki pierś z kurczaka 2Sztuki przyprawa do gyrosa łyżeczka pieprz łyżeczka papryka słodka mielona łyżeczka olej 3łyżeczki(lub oliwa) ogórki kiszone 2Sztuki Sos czosnkowy: jogurt naturalny 200Mililitrów majonez 250Gramów czosnek4 1/2Ząbka (duże ząbki) sól szczypta pieprzWg szczypta natka pietruszki(...)ogórki kiszone i paprykę czerwoną w kostkę i dodać do tej samej miski, dodać mięso usmażone i sos czosnkowy oraz tzatziki. 6. Wymieszać wszystko łyżka i... 7. Placki podgrzać na patelni, potem na talerzu poukładać sałatkę z sosem i zwinąć
pichciszto Mini torciki à la Sacher 246
Mini torciki à la Sacher 246kratce. Z ostudzonego ciasta odrywamy pergamin. Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny otrzymać prostokąt o wymiarach 18x23 cm. Oba placki dobrze nasączamy ponczem z ciepłej wody, soku z ½ cytryny i 1 łyżeczki cukru. Jeśli torciki nie są przeznaczone dla dzieci, można dodać trochę wódki. Dżem brzoskwiniowy przecieramy przez sitko
Mia Cucina Sofieta Chlebki pita 183
Chlebki pita 183Mąkę, sól i oliwę przygotować w dużej misce. Wlać wyrośnięty zaczyn. Wymieszać łyżką i zagnieść ciasto ręką. Podzielić na 8 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na 3-4 mm placek. Odłożyć na chwilę. Krok 3 2 duże blachy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C na parę minut, aby się rozgrzały. Nie wykładać ich niczym. Krok 4 Wyjąć gorące blachy(...)ułożyć na nich placki. Na każdej po 4. Jeśli się nie zmieszczą, to mogą troszkę na siebie nachodzić. Nic się nie stanie. Krok 5 Piec ok 10-15 minut przekładając na drugą stronę. Mój piekarnik nierówno piecze, dlatego musiałam przestawiać też blachy co nieraz oprócz przewracania chlebków. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
CoolinarniePL Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 213
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 213wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj ją na placek. Rozgrzej patelnię i smaż placki kilkanaście sekund z każdej strony. * zmodyfikowany przepis Olgi Smile Flatbread po libańsku Składniki (na 8 sztuk): flatbready z powyższego przepisu lub kupne tortille, chlebki
Chilli Czosnek i Oliwa Pizza a`la Caprese z Sosem Balsamicznym Malinowym 220
Pizza a`la Caprese z Sosem Balsamicznym Malinowym 220odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Smaruje placek sosem pomidorowym, układam plastry pomidora na przemian z plastrami mozarelli. Piekę pizzę w piekarniku nagrzanym do 22-240 stopni przez około 20 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia piekłam z termoobiegiem
Blondynka Gotuje Pizza z Salami i Wędzonymi Szprotkami 225
Pizza z Salami i Wędzonymi Szprotkami 225ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku
Blondynka Gotuje Chlebki pita 205
Chlebki pita 205Pita - كماج - okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu, jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie(...)elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości ok. 5mm, oprószamy mąką i odstawiamy przykryte na 20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230° C przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią.Kiedy
mojewypiekiinietylko Pszenne tortille z zielono serowym wnetrzem z rukoli 230
Pszenne tortille z zielono serowym wnetrzem z rukoli 230Sobota była dniem wyjadaczy. Jedliśmy mnóstwo smacznych rzeczy ot tak bez okazji a niedziela była nie lepsza :)Hitem sobotniego popołudnia były pszenne tortille. Placki jak placki ale jakie nadzienie! dla miłośników intensywnych smaków nie bardzo, ale dla osób kochających zieleń na talerzu i mozzarellę wielkie TAK!!!Przepis na tortille podpatrzony na blogu Przy kuchennym stole. Koncepcja
Dzieje kuchennej Wiewióry Bliny 199
Bliny 199papryczki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.Odsączamy i studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury(...)C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niejpapier do pieczenia posmarowany olejem. Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Na talerzu układamy dekorację. Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy sięniesamowitym smakiem.Smacznego
Maminek kulinarny Pieczywo czosnkowe 658
Pieczywo czosnkowe 658wyłożyć wyrobione ciasto i rozwałkować na placek (koło) o grubości około 0,5 - 1 cm.Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie masło czosnkowe (będzie to dość gruba warstwa).Tak przygotowany placek przełożyć wraz z papierem na blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 30 minut, aż większość masła się wchłonie a ciasto
Gospodyni Miejska Bułka brudasek 252
Bułka brudasek 252ostrym nożem na kawałki - z kawałka tworze mniej więcej koło na które nakładam wystudzone mięso a na mięso układam plaster mozzarelli - tak przygotowany placek smaruję delikatnie dookoła wodą aby brzegi się skleiły i unoszę brzegi do góry tworząc w ten sposób bułkę, obracam i delikatnie formuję i odkładam na blaszkę wyłożonym papierem do ponownego(...)tego 8 bułek resztę ciasta wykorzystałam do innych celów - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już gotowe , skróci zawsze to czas przygotowania na przyszłość- gdy robimy placki przygotowując ich do farszu nie róbmy zbyt cienkiego bo pęknie nam podczas pieczenia i zawartość bułki wypłynie - gdy chcemy bułki drożdżowe odświeżyć polewamy odrobina wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Basia w kuchni PLACUSZKI CUKINIOWE 177
PLACUSZKI CUKINIOWE 177Placki smażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną(...)słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś chcemy przedstawić placki... z cukinii! :) Tak jak te ziemniaczane, można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej, jak i... bez niczego. Robi się je łatwo
Wypisz Wymaluj Śniadanie na słodko 218
Śniadanie na słodko 218Słodkie śniadanie, które Wam proponuję, przywołuje na myśl wspomnienia wczesnego dzieciństwa, kiedy to często jadłam ten placek, u mnie w domu zwany "grzybkiem", przyrządzany przez mamę lub babcię :). Składniki: 1 jajko 3 łyżki mąki 1/4 szklanki wody(...)szczypta soli płaska łyżka cukru Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, na którym smażymy ciasto na wolnym ogniu na złoty kolor. Placek przekładamy na talerz i jemy z ulubionym dodatkiem - ja proponuję dżem, miód, duszone jabłka, ale wspaniale smakuje również posypane cukrem :), zaś w sezonie, jako dodatek polecam świeże owoce
Taste Of My Day Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 285
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 285kupno śliwek węgierek. Zdarzyło mi się piec to ciasto z innym gatunkiem śliwek, jednak węgierki są zdecydowanie najlepsze :) Po ok 30 - 40 minutach jedną z części ciasta wyklejamy spód placka (druga nadal chłodzi się). Następnie wykładamy na nie śliwki wg. uznania :) Ja lubię, gdy owoców jest dużo, dlatego śliwki układam bardzo gęsto obok siebie. Schłodzone białka ubijamy mikserem(...)przygotowaniu naszego wypieku jest stercie pozostałej zmrożonej części ciasta na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę. Ciasto pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 stopni.Po wyjęciu i ostygnięciu, placek posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! P.S. Możecie modyfikować ten przepis wg. uznania, np. śliwki zastąpić jabłkami
Taste Of My Day Ślimaczki dyniowe z cynamonem 420
Ślimaczki dyniowe z cynamonem 420wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko zagnieść w celu odgazowania- blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt, w miarę potrzeby podsypując mąką, by placek się nie kleił- placek posmarować rozpuszczonym masłem, posypać równomiernie cynamonem oraz cukrem- zwijać w ciasny rulon, zaczynając od węższego boku, strzepywać nadmiar mąki ze spodu ciasta- zwinięty rulon delikatnie pokroić ostrym nożem
Smakołyki Bereniki ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE 426
ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE 426piekarnika. Studzimy i delikatnie zdejmujemy z blaszki. Z drugą częścią postępujemy analogicznie. Ja piekłam w dwóch takich samych formach (nie musiałam czekać na wystudzenie ciasta).Krem : Gdy placki się pieką przygotowujemy sobie krem. Puree z dyni miksujemy razem z syropem i masłem orzechowym na gładką masę, następnie dodajemy kakao i całość ucieramy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki.Polewa(...)małym rondelku podgrzać mleko, olej oraz syrop, gdy zaczną bulgotać dodać posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę, intensywnie mieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.Wystudzone placki przełożyć przygotowanym kremem i polać przestudzoną polewą czekoladową. Można posypać wegańskimi płatkami czekoladowymi (jak u mnie) lub samym kakao. 28 października jest Międzynarodowym Dniem Czekolady, to dzień urodzin mojej Córci
Smaczne Zdrowe Zielona pizza ze szparagami 235
Zielona pizza ze szparagami 235może też być pesto z rukoli z bazylią czy też pesto szpinakowe. Serdecznie zachęcam do wypróbowania. Zielona pizza ze szparagami Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodatkowo(...)mleku i odstawić na 10 minut. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Szparagi, po odłamaniu stwardniałej końcówki kroimy w cienkie paseczki obieraczką do warzyw, wkładamy je do miski i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy
Kulinarne przygody Gatity Panini z szynką 498
Panini z szynką 498wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x 15 cm. Na plackach układamy szpinak, plasterki szynki i serek śmietankowy, pieprzymy i ewentualnie solimy. Składamy
Kulinarne przygody Gatity Przekładaniec owocowo - śmietanowy 183
Przekładaniec owocowo - śmietanowy 183schłodzić 30 minut w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 6 części i każdą część rozwałkować na cienki placek. Na trzech ułożyć w rządku wcześniej rozmrożone wiśnie, na pozostałych trzech pokrojone brzoskwinie. Placki zwinąć jak naleśniki. Ruloniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Świat Smaku Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 321
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 321miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok.Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich serowe nadzienie, pozostawiając ok. 1 cm od brzegu. Zebrałam boki do środka i utworzyłam sakiewkę, którą ostatecznie spłaszczyłam na placek. Zapiekałam
bastalena CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 285
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 285ostrości. Dobrze przyrządzony kurczak, ale niestety zbyt dużo sosu. Natomiast Mateuszowi bardzo smakował, wyraźna pikantność mu nie przeszkadzała. Do tego rzuciliśmy się jeszcze na dodatki. Pudhina Parantha, czyli miękki placek razowy z miętą i masłem. Jak wiadomo, masło(...)jest nośnikiem smaku, dzięki niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie orzeźwiła. Ciepły, jedzony palcami, naprawdę super. Natomiast Peszwari Naan posłużył nam jako taki deser. Jest to bowiem placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy do wniosku, że tym samym, który spożywałam z nerkowcami, ale tu rozdrobnionym. Smak zbliżony do pierogów z serem na słodko
W kuchni Karmel-itki Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 354
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 354powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco
OstryKęs 43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 310
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 310stolnicy i dzielimy na 6 równych części ( każda porcja rozmiaru garści, tak jak na zdjęciu) Każdą część formujemy w kulkę i rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości ok. 1 cm. Każdy placek ciasta obsmarowujemy lekko oliwą i nacieramy rozkrojonym czosnkiem. Następnie smarujemy dość grubą warstwą sosu pomidorowego i układamy na nim dostępne składniki, w moim
Symfonia Smaków Tarta na niedziele 230
Tarta na niedziele 230sobą, formujemy okrągły placek o średnicy około 15 cm i zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, nieco większy od naszej foremki do tart (foremka 26 cm) tak by starczyło ciasta na wyłożenie boków. Za pomocą walka przenosimy ciasto do nasmarowanej
Przysmaki Karolki Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 337
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 337stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte. Posypuję znów mąką i wałkuję na niezbyt cienki placek, długości formy (ja piekłam w dużej keksówce). Na placek wykładam równomiernie masę i delikatnie zwijam, ostrożnie przekładam do foremki wyłożonej papierem, zakrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Wstawiam następnie, do rozgrzanego piekarnika i piekę przez godzinę
W kuchni Karmel-itki Czas na Indie! 243
Czas na Indie! 243Dziś post przecież indyjski! Jako gotująca z grupy organizatorów imprezy, gdzie jest również konkurs na potrawy z kraju, jaki inne teamy reprezentują, zostałam przydzielona do tegoż zadania. Prócz "indyjskiego placka cebulowego z kminem", który pojawi się w niedalekiej przyszłości na stronie, przyrządziłam coś takiego. Zobaczcie i spróbujcie sami :] PLACUSZKI CHAPATI (na 8 placuszków) szklanka mąki(...)szklanki ciepłej wody łyżeczka soli olej Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję placki (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie). Smażę je na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia. Inny sposób: na rozgrzaną, suchą patelnię rzucam porcję naoliwionego ciasta, które rozciągam
W kuchni Karmel-itki Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 221
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 221mniejszych chlebków (o średnicy ok. 10-12 cm). Porcję ciasta rozwałkować na nieforemne prostokąty albo grube owalne placki (ja ręcznie rozciągałam ciasto), ułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym serem
coolinarnastrefa.blogspot.com .1269. placki jak masło orzechowe 272
.1269. placki jak masło orzechowe 272placki orzechowe* z ziarnem kakao~ *część mąki zastąpiłam masłem orzechowym w proszku Dni mijają (za)szybko...Już prawie połowa grudnia, juz prawie Święta...A ja dalej nie mam nic czasu i czuję się jak żywy trup :( Na kanale kilka nowości, m.in. ulubieńcy listopada . Zapraszam do oglądania :) SUBSKRYBUJ MÓJ KANAŁ >>KLIK
breakfast of dreams PIERNIKO-SERNIK 287
PIERNIKO-SERNIK 287cukrem, dodajemy pure z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie suche składniki, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na placki. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i masło, mieszamy. Przelewamy do rondla, gotujemy na małym(...)ogniu klika minut. Do gotującej masy dodajemy budyń rozrobiony w mleku, mieszamy uważając żeby masa się nie przypaliła, na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim plackiem. Całość polewamy polewą. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto. RADA: ciasto najlepiej smakuje
słodki bratek Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 223
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 223dodajemy cukier a następnie żółtka. Na koniec resztę sypkich składników. Mieszamy drewnianą łyżką. Dwie foremki o wymiarach 26x30 wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy placki przez 20 minut w 170 st.C bez nawiewu. Przekładamy wraz z papierem na kratkę do przestudzenia. Mieszamy zimne mleko z sokiem z cytrusów. Odlewamy trochę do kubeczka, gdzie rozpuszczamy(...)ognia a po kilku minutach dodajemy żółtka. Studzimy pod przykryciem. Kiedy wystygnie dodajemy porcjami miękkie masło ubijając mikserem. Krem wykładamy na pierwsze ciasto i rozsmarowujemy dokładnie. Przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy i odstawiamy do lodówki, by się przegryzło. Podajemy posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub polewą z białej czekolady
Dzieje kuchennej Wiewióry Placki jogurtowe z truskawkami 321
Placki jogurtowe z truskawkami 321truskawek smakują wyśmienicie. Ich zaletą jest to, że smaży się je na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Możemy przygotować je na śniadanie, obiad czy podwieczorek. Polecam Post Placki jogurtowe z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje Placki ziemniaczane 228
Placki ziemniaczane 228Młode ziemniaczki dostępne już w sklepach i obowiązkowo musiały być placki ziemniaczane... 1 kg ziemniaków 2 jajka sól, pieprz majeranek odrobina proszku do pieczenia 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzenie Placuszki z bobu 186
Placuszki z bobu 186oryginalnym przepisie jest podane, że należy go gotować ok. 10 minut. Przyznam szczerze, że pociągało mnie połączenie bobu z twarożkiem. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakować. Robiłam już placki ziemniaczane , robiłam z cukinią , ale z bobem - pierwszy raz. Jedną rzecz tylko zmieniłam: dałam czosnek granulowany zamiast ząbka. Ale myślę, że następnym razem zwiększę też ilość twarożku:) Składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com Kebab z opiekacza do sandwichy 421
Kebab z opiekacza do sandwichy 421Danie na życzenie:) Z podanej ilości wychodzi 8 małych kebabów i 2 duże. Akurat tyle miałam placków do tortilli. Pomysł opiekania nie jest mój, ale się sprawdził:) Składniki: 8 placków do tortilli małych i 2 duże 3 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1/2 kapusty pekińskiej 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu Opcjonalnie: kukurydza cebula Wymieszać ketchup z majonezem(...)paseczki. Tak przygotowaną odłożyć na bok Mięso pokroić w cienkie plasterki. Do tego musi być bardzo ostry nóż, żeby mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw kapustę, potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com Placuszki warzywno-jaglane 261
Placuszki warzywno-jaglane 261twardo, jedno jajko surowe oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu Posypujemy drobno posiekaną dymką Jadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk, w tym dwa małe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com Pieczone bliny ziemniaczane z jajkiem 304
Pieczone bliny ziemniaczane z jajkiem 304miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy 200 C, blachę wykładamy papierem pergaminowym i formujemy na niej zgrane placki na blachę wchodzi 9 placków. Pieczemy przez 20-25 minut aż się zarumienią.Bliny świetnie smakują z sadzonym jajkiem. Smacznego
Niezły Młynek Szybki tort orzechowo - kajmakowy 237
Szybki tort orzechowo - kajmakowy 237uchylić drzwiczki i pozostawić tam jeszcze ciasto na jakieś 10 minut.Po tym czasie wyjąć z pieca i wystudzić.Zimny biszkopt (ja dostudziłam go w lodówce) przekroić na potrzebną ilość placków. Każdy z nich przed przełożeniem kremem nasączyć ponczem. Ja zrobiłam go ze szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z dwóch saszetek) i kieliszka wódki.Krem orzechowy:półtorej szklanki zmielonych orzechów3/4 szklanki mlekakostka(...)być dość rzadki, ale pamiętajmy, że jest na bazie masła, więc w lodówce stwardnieje.Krem kajmakowy:mała puszka "krówki" 3-4 czubate łyżki masłaOba składniki utrzeć razem i...gotowe.Biszkoptowe placki przekładać naprzemiennie oboma kremami.Górę i boki udekorować według gustu. Ja użyłam do tego celu startej na tarce princessy (boki) i malutkiego pudełeczka lentilek czyli drażetek czekoladowych.Zrobienie
Codzienna kuchnia niecodzienna Strucla z marmoladą 222
Strucla z marmoladą 222równe części.Każdą z części ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości około 4 mm i długości blaszki (35 cm). Następnie każdy z placków posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę.Tak przygotowane rolady położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnej odległości od siebie (tak jak na zdjęciu poniżej). Przykryć czystą ściereczką i pozostawić
Gospodyni Miejska Ravioli z wątróbką drobiową 271
Ravioli z wątróbką drobiową 271odrobinie masła. Dodajemy tymianek, pieprz i sól. Mieszamy. Zdejmujemy z gazu, a gdy farsz ostygnie dodajemy żółtko. Mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki dość cienko. Jeden z placków kładziemy na blacie. W 4 centymetrowych odstępach układamy nieduże ilości farszu (około 1 łyżeczki), a ciasto dookoła smarujemy wodą. Przykrywamy drugim ciastem i dociskamy brzegi. Radełkiem wykrawamy pierożki w kształcie rombów
Czerwona Porzeczka Torcik " Niebieska laguna " 288
Torcik " Niebieska laguna " 288wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Smacznego
Słodkości i nie tylko