oleju kukurydza z puszki roszponka kiełki brokuł czerwona papryka ser feta Sposób przygotowania: Pokroić paprykę i ser feta na kawałki. Odsączyć kukurydzę i tuńczyka z zalewy. Następnie nałożyć na placek tortilli wszystkie składniki. Pamiętając przy tym,że nie może być ich zbyt dużo.Zwinąć tortillę i pokroić na kawałki. Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytPrzygotowanie: Białka ubić z 1/4 łyżeczki soli. Dodać stopniowo żółtka a na końcu majonez , pieprz , mąkę , proszek do pieczenia . Na końcu dodać ser żółty starty na tarce o małych oczkach. Ciasto powinno przypominać trochę surowe placki ziemniaczane Masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika (z papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 180 stopni przez
Za drzwiami kuchniskładników ale jakich składników. Jedliście kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć w rękę i zjeść na Schodach Hiszpańskie albo zanieść do parku i popić
Brzuszki Łakomczuszkisosem (klik). Składniki na placki: 800 g ziemniaków 2 szt.marchewek pół pęczku natki pietruszki świeże gałązki tymianku 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ( niekoniecznie) sól świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia Składniki na sos czosnkowy: opakowanie gęstego naturalnego jogurtu 1 szt.kiszonego ogórka 1 ząbek czosnku sól pieprz garść koperku mały kawałek sera feta Ziemniaki starłam na tarce(...)Układałam na papierowe ręczniki aby odsączyć z nich tłuszcz. Wyszły chrupiące i smaczne! Do placków idealnie pasuje sos czosnkowy. Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojony w plasterki kiszony ogórek, ząbek czosnku i pieprz. Dodałam parę listków suszonej mięty. Dodałam również kawałek sera feta. Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem. Na koniec dodałam świeży koperek. SMACZNEGO
potrawyregionalneTarta to rodzaj okrągłego placka przygotowywanego z ciasta kruchego, francuskiego, rzadziej drożdżowego, wypełnionego nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Odmianą tarty na słono na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe(...)wykorzystać resztki z lodówki. U nas dziś na szybko i na wytrawnie. I sezonowo: bo przecież botwinka już jest! Nęci na straganach swą bordową nacią. A do tego kozi ser - połączenie idealne :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki oleju do smażenia 1 średnia cukinia 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka miodu 150 g koziego sera
W kuchni KatieAmber piekliśmy T arte flambée, tradycyjny alzacki placek z cebulą i boczkiem, nazywany też alzacką pizzą. T arte flambée podobna jest do wypiekanego u nas podpłomyka. Swój rodowód bierze, tak jak podpłomyk, od próbnego wypieku chleba. Za pomocą takich cienkich placków z ciasta chlebowego sprawdzano temperaturę pieca przed pieczeniem chleba. Placek umieszczano w nagrzanym piecu i jeśli(...)części. Wałkować na blacie lub stolnicy podsypując mąką na bardzo cienkie i niezbyt foremne prostokąty lub owalne placki. Posmarować placki créme fraîche, zostawiając wolne 3 cm ciasta od brzegu. Nałożyć cebulę, bekon i posypać utartym serem i suszonym tymiankiem. Piec tartę aż brzegi mocno się zrumienią (6 -12 min w zależności od temperatury). Smacznego
Codziennik Kuchennyminut, póki nie zmięknie. Zdjąć z ognia i ostudzić. W misce wymieszaj jajka, mleko. Całość dopraw solą i pieprzem. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40 cm. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm. Nakłuj widelcem. Umieść(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Na tak podpieczone ciasto wykładamy groszek z szalotkami. Posypujemy wszystko serem pleśniowym pokrojonym w kostkę a następnie zalewamy wszystko masą jajeczno- mleczną Piecz przez 25-35 minut w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Wyciągnij z piekarnika
I LOVE LIFEplacków, prawda? Nie było nowych przepisów, ponieważ katowałam stare, już dobrze Wam znane placki i naleśniki na płatkach i otrębach owsianych. Ale dziś rano naszło mnie na zrobienie czegoś nowego i tak oto powstał ten pyszny placek serowy z cukinią. Kto się skusi? Składniki: – 2 jajka – 50g jogurtu naturalnego typu greckiego – 75g twardego sera żółtego(...)dodać ser starty na tarce na dużych oczkach, cukinię pokrojoną w drobną kostkę, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie, delikatnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3-5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Placek
Smaki Arminepaprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kosteczkę. Oliwki i suszone pomidory pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piekarnik nagrzać do 200 st. Dwie blaszki od piekarnika(...)każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć, tak aby powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić
moj przepis napaprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kosteczkę. Oliwki i suszone pomidory pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piekarnik nagrzać do 200 st. Dwie blaszki od piekarnika(...)każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć, tak aby powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić
moj przepis napaprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kosteczkę. Oliwki i suszone pomidory pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piekarnik nagrzać do 200 st. Dwie blaszki od piekarnika(...)każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć, tak aby powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić
moj przepis nao średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 min, tak aby stały
moj przepis nacebule, pokrojone w cienkie krążki100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek)75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla)przygotowanieCiasto:Najlepiej przygotować w dzień poprzedzający pieczenieZ podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam(...)gałką muszkatołową. Ciasto podzielić na dwie części, Rozwałkować na bardzo cieniutkie placki, ułożyć na papierze do pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć cebulę , boczek, grzyby, posypać startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę zsunąć razem z papierem na kamień i piec
Stare Garyłyżeczek miodu oliwa z oliwek (polecam tę z czosnkiem) Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy około 28 cm lub trochę mniejszy jeśli wolimy pizzę na grubszym cieście. Następnie skrapiamy ją oliwą, równomiernie rozkładamy pokrojony ser camembert, posypujemy orzechami, a na końcu polewamy cienką strużką miodu. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut
Rozpustne gotowanie