ząbki czosnku, 3/4 małej cukinii, 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych, ewentualnie: starty na drobnych oczkach wegański ser żółty. Wykonanie: ciasto: Mąki mieszamy z solą i oregano, dodajemy olej i wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na papierze do pieczenia na płaski placek. Wykładamy wraz z papierem na formie. Ewentualnie palcami dogniatamy ciasto dopasowując do kształtu formy. Wkładamy do piekarnika(...)nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. sos: Wszystkie składniki na sos blendujemy. Smarujemy sosem lekko podpieczone ciasto na pizzę. Wykładamy na sos cukinię i, ewentualnie, wegański ser żółty. Wkładamy do piekarnika na następne 25 minut. W międzyczasie podsmażamy cebulę. Dodajemy do niej posiekane liście jarmużu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy przez 1-2 minuty. Zależy nam, aby jarmuż
Jeść, by żyć w zdrowiuprzepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 6 łyżek cukru Ser 400 g twarogu 1 żółtko cukier do smaku Wszystkie składniki ugnieść widelcem. Ciasto: Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko(...)mąki i dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta) Na każde kółko nałożyć ser i skleić ciasto. Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie
O kuchni z uczuciemCiasto drożdżowe, czyli w moim regionie "Kołocz", a gdzie indziej placek, jest jednym z podstawowych ciast jakie się u mnie na Śląsku piecze. Mamy tutaj
Smakowy Rajsklepu Mantini ) 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 4 wędzone szprotki ok. 10 plasterków salami ser żółty sos czosnkowy light z ogórkiem dla leniwych :) sos pomidorowy Wykonanie: Do miski wsypuję sól, następnie przesiewam mąkę, robię wgłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i wlewam ciepłą(...)czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni przez około 20 minut. SMACZNEGO
Blondynka GotujeNiby proste, a nie zawsze wychodzą. Przepis jest na 6 dużych placków.CIASTO- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 1 jajko- 2 i 1/2 szklanki mleka
Pasje Jolkidrożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży. Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru(...). Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie.Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii czy oregano. Nakładamy sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą.Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając
prawdziwe jedzeniewędlina, pieczarki, cebula, oliwki i inne warzywa...) ser żółty Gouda Sposób wykonania: W dużej misce rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę, olej, sól, cukier i mieszaj łyżką. Dalej wyrabiaj ciasto ręką aż powstanie jednolita kula. Jeżeli ciasto się lepi dodaj trochę mąki i dalej wyrabiaj. Rozgniataj ciasto dłońmi na gruby placek, a następnie rozciągaj aż do uformowania spodu pizzy(...) tak, żeby zajmował całą formę i był w kształcie koła. Nakłuwaj widelcem cały placek. Placek posmaruj sosem pomidorowym do pizzy - przepis na stronie niniejszego bloga. Następnie nałóż np. kilka plastrów szynki, duszone pieczarki, krążki cebuli . Obsyp całą pizzę startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Piec około 25 minut. Podawać z sosem
Przepisy kulinarne babci Antoninywyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym, to znacznie skraca czas przygotowania tych paluchów. Polecam też rogale drożdżowe z pikantnym farszem. Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu: Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki(...)Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, które wyrabiamy, następnie kroimy na 8 części. Z każdej części ciasta wałkujemy owalny placek, który w jednej części nacinamy równolegle nie przecinając ich do końca, na drugiej części ciasta układamy plaster sera i szynki. Paluch zwijamy dosyć ciasno, zaczynając od części z serem i szynką, tak aby nacięcia znalazły się na górze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię jako obiad lub kolacja. Pyszny! Składniki na 2 porcje (foremka 23x15cm): ser twarogowy półtłusty, 250g, 4 łyżki płatków owsianych, 1 jajko, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 100g sera mozzarella, 6 zielonych oliwek, mała czerwona papryka, 1/2 białej cebulki, szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano. Sposób przygotowania Najpierw ser twarogowy rozgnieć widelcem i wymieszaj go z jajkiem i płatkami owsianymi. Dodaj(...)piekarnika rozgrzanego na 175 stopni, funkcja góra-dół i zapiekaj przez 10 minut. W tym czasie pokrój warzywa i ser w kostkę. Po 10 minutach wyłóż podpieczony spód i posmaruj wierzch koncentratem pomidorowym. Następnie nałóż także warzywa i ser. Na koniec całość posyp suszoną bazylią i oregano. Ponownie włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Smacznego! Ten pyszny, twarogowy
Natka Pietruszkiniezbyt znany fast food, ale we Włoszech gotowe placki w wersji bezglutenowej można kupić w większości sklepów, ale w smaku nie dorównują tym robionym samemu. Ja wypróbowałam przepis znaleziony na stronie Nutrifree ( bez smalcu) i efekt wyszedł naprawdę znakomity. Piadinę podaje się na ciepło z takimi dodatkami jak ser, szynka i warzywa, choć w samych Włoszech spotkałam nawet(...)uformuj kulę. Stół podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Patelnie posmaruj oliwą za pomocą ręcznika papierowego i dobrze rozgrzej. Ułóż delikatnie piadinę na patelni i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. mozzarellą, szynką parmeńską i świeżymi warzywami lub serem pleśniowym i szynką. Smacznego
Kuchnia bezglutenowałyżki oleju 1/2 łyżeczki soli (lub ciut więcej, mało solę) Dodatki: Kilka plastrów salami lub szynki ½ małej czerwonej cebuli Kilka pieczarek 1 łyżka oleju 5 dag startego sera żółtego Sos pomidorowy: 70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek sól, pieprz do smaku bazylia i oregano do smaku Przygotowanie: W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać odrobinę cukru i 2 łyżki(...)jalapeno ½ małej czerwonej cebuli 5 dag startego sera żółtego Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, gdyby ciasto było za suche dodać więcej wody, gdyby było za mokre podsypać mąką. Sos: przecier pomidorowy wraz z przyprawami podgrzać w rondelku do momentu zredukowania nadmiaru wody, czyli gdy lekko zgęstnieje. Ciasto rozwałkować na cienki placek, patelnię posmarować cienką warstwą oliwy
Fabryka pomysłówłyżeczki cukru'3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki ziarenek czarnuszki DODATKOWO: Domowy Sos słodko ostry chili 10 plasterków salami kilka filecików anchois ser żółty starty na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam(...)pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, z której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam plasterki salami, gdzieniegdzie fileciki anchois, całość posypałam startym żółtym serem. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem
Blondynka Gotujejednak spotykamy focaccię z rozmarynem lub szałwią, często tylko z oliwkami, zdarza się z cebulą lub serem. Nietrudno też trafić na rodzaj bardziej pulchnego ciasta, wtedy jest przyrządzony na przykład z pomidorkami koktajlowymi, karczochami lub dynią. Oprócz oliwy, nieodzownym składnikiem tego twardego placka są grube kryształki soli, którą się ją posypuje – właśnie ta z solą to klasyczna focaccia
Z Kuchni Do KuchniWytrawne racuchy drożdżowe z twarogiem i jarmużem to pomysł na sycące jarskie danie. Jarmuż pozostawiony na zimę w miejscu uprawy wczesną wiosną wytwarza młode ulistnione
Tajemnice Smaku