placki z serem - 3507 przepisów (strona:75/234)

Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 338

już nie raz wspominałam uwielbiam tortille. Ileż taki niby zwykły placek daje możliwości. Dziś zapraszam Was na nadziewaną tortillę a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą. Wspaniałe danie, które przygotujecie naprawdę szybko. Myślę, że tak samo szybko też zniknie z Waszych talerzy Spróbujcie. Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą – przepis

Słodkie okruszki
Podpłomyki 171

Podpłomyki to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka. Takie podpłomyki jadałam u mojej babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy  co przygotować(...)elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia i rozciągamy je tworząc 2 płaskie placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Ciasto obkładamy plasterkami surowych pieczarek, pomidorem, oraz cebulką pokrojoną w piórka, obsypujemy serem pokrojonym w kostkę. Na środku kładziemy rozmaryn. Podpłomyki wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza z patelni. 294

własnego smaku. Można również bazylię zastąpić oregano. Ser zetrzeć na tarce, pieczarki i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Przygotować wędlinę. Rozgrzać patelnię. Ciasto podzielić mniej więcej na trzy części ( u mnie one były naprawdę różnych wielkości bo nie podzieliłam na równe części). Z ciasta przygotować placek i włożyć go na patelnię. Ja rozprowadzałam ciasto(...)Smażyć pod przykryciem 2-4minuty (pierwszy się smaży dłużej, kolejne szybciej). Smażyć na suchej patelni, bez oleju na średnim ogniu. Placek pizzy obrócić na drugą stronę - spód lekko zarumieniony powinien być. Posmarować przecierem z bazylią. Posypać serem, położyć cebulę, pieczarki, wędlinę i ponownie posypać serem. Przykryć pokrywką i smażyć kolejne kilka minut. Smacznego

W kuchni u Moniki
Hreczniaki, pyszne kotleciki na bezmięsną ucztę 150

wyczytałam, danie pochodzi z kuchni kresów wschodnich i przyjmuję tę informację bez większych wątpliwości, w końcu tamtejsza kuchnia to miłość do placków i placuszków wszelkiego typu. Początkowo dość sceptycznie podeszłam to połączenia kaszy z białym serem oraz do ujęcia tych składników w formie kotleta. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie spróbowała, oczywiście po swojemu modyfikując lekko przepis. Wiecie

Pichceniomania
Stromboli, czyli zawijana pizza 201

oleju szczypta soli 200 g mąki (ok. 1 1/4 szklanki) dodatkowo oliwa lub olej do posmarowania   2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g kiełbasy lub szynki 100 g żółtego sera 1/2 świeżej papryki zioła włoskie   Do dużej miski wlej letnią wodę, drożdże, olej, cukier i szczyptę soli – wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę, a pod koniec(...)ciepłe miejsce na ok. 40 minut, by ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek. Środek placka posmaruj przecierem pomidorowym i ułóż kolejno pozostałe składniki: posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, tarty ser i zioła. Następnie zawiń boki ciasta zakrywając nadzienie i formując podłużny rulon. Po wierzchu posmaruj oliwą lub olejem i posyp ziołami

Kulinarne S.O.S.
Calzone 224

równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobnego pieroga, postępując według dalszych kroków. Wałkujemy ciasto na mniej-więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę ciasta smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Ja położyłem ser zarówno pod, jak i na pozostałe składniki. Wstawiamy pieroga do piekarnika rozgrzanego

Proste-przepisy.pl
Sernik krakowski 166

robię. Żrodło czasopismo Moje Gotowanie 1997 Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 kostki masła 5 łyżek cukru sól  Masa serowa 1 kg sera twarogowego tłustego 10 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki masła 100 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody wszystko razem utrzeć Ciasto Mąkę przesiać(...)szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i odciąć 1/4 ciasta. Wyłożyć plackiem blaszkę, a pozostałą część pokroić na paseczki o szerokości około 1,5 cm. Ser skręcić przez maszynkę dwa razy. Żółtka oddzielić od białek. Masło stopić. Ser miksować z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie wlewać masło, wsypać

O kuchni z uczuciem
Żytnie placuszki z serem 245

placków)/bez dodatków około 320kcal/: 2 jajka 15g  otrębów żytnich z zarodkami  Skworcu 20g mleka  100g chudego sera białego 10g  mieszanki prażonych ziaren  Euforia Ziarenkowo   0,5 łyżeczki cynamonu jeśli czujecie taką potrzebę to jakieś słodzidło, ja pominęłam bo zjadłam je z powidłami <3 Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki smażymy placki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza na podpłomyku z pesto z rukoli 149

posypania ostra papryka do posypania ser do pizzy, wybrałam provolone, ale możesz użyć np. mozzarelli lub innego sera świeża rukola Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na podpłomyki, czyli mieszamy mąkę z taką ilością wody, aby powstało ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy krążki. Smażymy na suchej patelni, na małym ogniu z jednej strony. Obracamy, smarujemy grubą warstwą pesto(...)każdy podpłomyk kładziemy kawałki sera, oprószamy ostrą papryką i czarnuszką i suszonym oregano. Gdy ser roztopi się, przekładamy z patelni na talerz. Na wierzchu układamy listki rukoli. Podajemy zaraz po przygotowaniu, najlepiej z ulubionymi winem

Moja smaczna kuchnia
Szkocka pizza. 185

pełna łyżeczka proszku do pieczenia FARSZ: 2 cebule 250 g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 ml mleka 2 łyżki mąki sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g sera żółtego jajko      Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka i jeszcze ciepły tłuszcz (nie gorący), wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki(...)dodajemy sól, pieprz i natkę, i wyłączamy grzanie.      Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek nieco większy niż forma, wykładamy nim tortownicę, nakładamy farsz. Połowę porcji żółtego sera kroimy w paseczki, które rozkładamy przy brzegach ciasta. Ciasto które wystaje ponad formę zwijamy do środka, przykrywając ser. Posypujemy pozostałym, startym serem

Rozpustne gotowanie
Styropian – sernik bez sera 2169

masa jest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany 18% (4 x po 330 g) * 5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego jagody lub inne owoce (maliny, wiśnie, porzeczki(...)następną godzinę. Następnie zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Styropian lekko opada, ale nie poniżej wysokości, do której był wlewany. Gotowy placek możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Post Styropian – sernik bez sera pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Domowe nachosy – przepis 352

height: 1em;" /> Składniki : 2 szklanki mąki kukurydzianej wody na oko ( tyle ,żeby ciasto było lejące , jak na naleśniki – te cienkie ) sól do smaku do posypania , dowolnie drobno tarty ser lub chilli jeśli ma być na ostro Mąkę wsypujemy do głębokiego naczynia , dodajemy szczyptę soli ( do smaku ) , dolewamy do niego stopniowo wodę i mieszamy , tak długo ,aż osiągniemy gęstość ciasta(...)naleśnikowe . Smażymy z obu stron , tyle ,żeby się leciutko ze-złociły . Odkładamy do wystygnięcia . Teraz na dużej blaszce układamy papier do pieczenia , placki tniemy na kawałki ( jak na zdjęciu ) układamy jedną warstwą – posypujemy chilli lub serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 koniecznie z termoobiegiem. Wyciągamy jak zaczną się przypiekać miejscowo , ale jeszcze zanim zrobią się

Ogrodnik w podróży
Flammkuchen – Alzacka „pizza“ 155

odmian i wariacji. Osobiście najbardziej do gustu przypadł mi podpłomyk alzacki z serem kozim, gruszką, miodem, cebulą i orzechami włoskimi. Flammkuchen z serem kozim, miodem i gruszką, cebulą i orzechami Flammkuchen – Składniki 230 g mąki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 czerwona cebula 1 rolka sera koziego 150 g półtustego twarogu lub śmietany 150 g crème fraîche(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na cienki placek (2-5 mm). Rozwałkowane ciasto kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Na cieście rozsmarowujemy twaróg i crème fraîche, układamy krążki cebuli, gruszki, ser kozi. Całość posypujemy listkami rozmarynu. Pieczemy przez ok. 10−12 minut w rozgrzanym piekarniku, na najniższym poziomie

helloforest.pl
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku 206

dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie go spróbujcie! Kruche placki do ciasta piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm . Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku Do przygotowania placków do ciasta będziecie potrzebować: 20 dag mąki ryżowej 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag skrobi ziemniaczanej 4 żółtka(...)przygotowania masy serowej będziecie potrzebować: 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego 30 dag cukru trzcinowego 3 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek 10 dag masła 100 ml śmietany 18% 4 dag skrobi ziemniaczanej 100 ml mleka skórki z połowy cytryny Wykonanie krok po kroku: Zaczynamy od upieczenia 3 kruchych placków. 1. Składniki na ciasto wysypujemy na blat

Okiem Blondynki by McBlondi
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 214

dosypujemy do niego mąki pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i na dość dużym ogniu smażymy niezbyt grube placki, do momentu, aż z każdej strony osiągną złoty kolor. Jeśli nie mamy pod ręką twarogu mielonego (jak na sernik), zwykły ser dobrze jest zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Mieszamy go ze śmietaną, posiekaną dymką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy solą

Kuchenna Kontrrewolucya