placki z cebuli - 1000 przepisów (strona:47/67)

Gulasz wieprzowy 193

zimowe dni, która doskonale rozgrzeje nas od środka. Gulasz możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub kasz ą  - jak kto lubi...Doskona ł e połączenie gulaszu możemy uzyskać z plackami ziemniaczanymi, to trochę tłuste i niezdrowe połączenie, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie danie. U mnie dzisiaj na obiad była wersja z kasz(...)również ogórek kiszony, który doskonale pasuje do tego dania. Mi ł ego pichcenia😊 Składniki: mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag, papryka czerwona 1 szt, papryka żółta pół szt, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki., koncentrat 2 łyżki, m ą ka pszenna 3 łyżki, woda lub bulion ok 2 i 1/4 szklanki, liść laurowy 2 szt, owoc jałowca 3 ziarna

kulinarne odsłony pati
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 139

drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. • Farsz połączyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę(...)dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Zagotować wodę w dużym garnku z solą i łyżką

To co kocham
1. Jesień na talerzu! 184

owoców. Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym(...)szklanka dość ciepłej wody 2 łyżki oleju lub roztopionego masła szczypta soli FARSZ: ok.1,5kg dyni + ok. ¼ szklanki zimnej wody 400g boczku 1 opakowanie sera feta 1 dość spora cebula 3 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oleju do smażenia sól, pieprz, świeży lub suszony cząber PRZYGOTOWANIE: Ciasto:  Mąkę wysypujemy na stolnicę(można ją przesiać lecz nie jest

Symfonia Smaków
Kapuśniak 237

jednak ciężko jak to moja babcia nawet stwierdziła, kochany mąż nie lubi kapuśniaku nie lubi żurku nie lubi barszczu białego o prażokach i plackach ziemniaczanych i wątróbce nie wspomne... a co dopiero dodać żołądki indycze czy kurze do zupy no cóż ale ja ostatnio miałam ochotę na taką kwaśnice że musiałam sobie zrobić i chyba będę jadła po miseczce(...)miałam bez marchewki) 1-2 marchewki starte na drobnych oczkach 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 1 kostka warzywna 2 łyżki majeranku 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 ziemniak duży pokrojony w dorbną kostkę 200 g boczku wędzonego surowego 2-3 żeberka opcjonalnie (ja miałam około 10 cm kości

Piekielna Kuchnia Pati
Pierogi ruskie + film 152

nadzienie 5 ugotowanych ziemniaków 30 dag sera białego 1 łyża masła lub margaryny 1 cebula 10 dag podgardla lub boczku czarny pieprz sól przepis Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor od czasu do czasu mieszając. Do miski przeciskamy przez praskę ugotowane i ostudzone ziemniaki ( mogą być z poprzedniego dnia ), przez praskę przepuszczamy również(...)pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko, stopniowo dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i szklanką wycinamy z niego krążki. Na środek każdego krążka kładziemy porcję nadzienia i formujemy pierogi zlepiając brzegi. Brzegi pierogów dodatkowo możemy zlepić widelcem nadając im bardziej efektowny kształt

Smakowite Dania
Burrito 153

dwie cebule -puszka kukurydzy -puszka czerwonej fasoli -chilli w proszku -sól, pieprz -dwie łyżki oleju do smażenia -4 gotowe tortille (można kupić w większości sklepów bez problemu) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zeszklenia a następie dorzucamy do niej mięso. Smażymy razem do momentu aż mięso przestanie być różowe, zacznie się leciutko rumienić. Przekładamy mięso(...)przyprawy w dowolnych proporcjach. Dusimy całość na średnim ogniu przez kilka minut, tak aby kukurydza i fasola się dokładnie zagrzały. Odstawiamy garnek i pozwalamy otrzymanemu farszowi lekko przestygnąć. Placki tortilli podgrzewamy zgodnie z instrukcją z opakowania. Nakładamy porcję farszu na środek tortilli i zawijamy ją w kopertę. Po zawinięciu można ją dodatkowo zapiec na grillu elektrycznym ale nie jest

Tanie przepisy studenckie
Pieczone tortilla z kaszą i soczewicą 161

oliwek 100 g utartego sera Pęczak i soczewicę ugotuj w warzywnym bulionie. Gotuj tak aby bulion niemalże w całości odparował, a pęczak i soczewica były lekko aldente. Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek i seler. Podsmaż na oliwie. Wlej pomidory, dodaj przyprawy i sól i gotuj sos przez 10 minut. Zmiksuj po czym dodaj soczewicę i pęczak, wymieszaj i gotuj(...)odparowania. Nałóż sporą porcję sosu na tortilla, posyp serem i złóż na pół. Na patelni podgrzej olej i ułóż dwie tortilla obok siebie. Smaż tortilla po obu stronach. Placki powinny być rumiane a ser rozpuszczony. Tortilla można też upiec w piekarniku. Ułóż tortilla w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Posmaruj tortilla oliwą i piecz w piekarniku na 175ºC na termoobiegu

codojedzenia
Krokiety z mięsem 151

Dziś prezentuję kolejną propozycję na pyszny i tani obiad. Jeżeli nie  macie  pomysłu na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu to właśnie go znaleźliście

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami 364

około 30 minut. Odcedzić na sicie i odcisnąć dobrze wodę w dłoniach. Posiekać drobno nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Ciasto Zaczynamy od przygotowania rozczynu .Drożdże wraz z jedną łyżką cukru(...)wbić jajka, masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ciepłe mleko, sól , wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 8 cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta) Na każde kółko nałożyć farsz i skleić ciasto.Układać pierogi na blaszce wyłożonej

O kuchni z uczuciem
Pierogi ruskie 126

czym odcedzić i wystudzić. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • W maszynce do mielenia mięsa zmielić ziemniaki z cebulą i serem. • Doprawić farsz do smaku pieprzem i solą. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko(...)dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę – jak na zdjęciu. • Zagotować wodę

To co kocham
Pierogi ruskie ze skwarkami 156

domu rodzinnego? Powiedzmy, że raz w tygodniu znajdziecie w moich zbiorach, a dokładniej w zakładce  "Jak u Mamy" przepis na smaczne i tradycyjne potrawy.  Nie zabraknie pierogów, placków, mięska i oczywiście deserów :)  A może podpowiecie, co chcielibyście jeszcze znaleźć w tym dziale?  Z przyjemnością podejmę się wyzwania :) Na pierwszy rzut idą pierogi ruskie, nie każdy lubi(...)szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 5 dużych ziemniaków 1/2 kg sera białego 3 duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka pieprzu 100g margaryny Omasta: ok 15dkg słoniny, pokrojonej w kostkę i usmażonej na patelni Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od farszu Ziemniaki

Kuchnia w czekoladzie
NALEŚNIKI Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI ZAPIEKANE Z DWOMA SERAMI 181

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 (wyszło 11 naleśników) ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki

JejKuchnia
Hiszpańska coca z chorizo 157

hiszpańskiej akcji Zuzi postanowiłyśmy wspólnie przygotować cocę - hiszpański placek z dodatkami, zbliżony do znanej zapewne wszystkim pizzy. Różnica polega na tym, że tu spód piecze się sam, a natępnie na już upieczonym układa się dowolne dodatki. U mnie dodatkami była przesmażona z cebulką kiełbaska chorizo, czerwona papryka i oliwki. Wraz ze mną wyzwania podjęły się: Mirabelka , Panna Malwinna(...)Składniki: Na ciasto: 500g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2-3 łyżki oliwy z oliwek 250ml wody łyżeczka soli Na farsz: opakowanie kiełbaski chorizo (u mnie 430g) 3 spore cebule czerwona papryka czarne oliwki szczypiorek Przygotowanie: Drożdże ze szczyptą cukru zalać niewielką ilością letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać

Codzienne Gotowanie
Prosty jak konstrukcja cepa-sos pomidorowy... 124

Latem stricte patriotyczny w sam raz do prawa konstytucyjnego. Zimą międzynarodowy iście rodem pasujący do prawa międzynarodowego . Prosty jak konstrukcja cepa,zawsze pasujący-sos pomidorowy. Już wkrótce-tajemny sekret placków, ryby i studenty głosu nie mają, Składniki: oliwa z oliwek/olej co kto lubi puszka pomidorów/2-3pomidory żywe cebulka 2ząbki czosnku opcjonalnie : pieczarki albo cukinia Przyprawy: bazylia zioła prowansalskie oregano sól(...)delikatnie natnij je na ukos,zalej wrzątkiem potrzymaj z minutkę czy trzy. Obierz. Posiekaj. 2. Obierz i posiekaj cebulkę i czosnek 3.W rondelku rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na niej cebulę i czosnek. 4. Dodaj pomidory. A także cukinię czy pieczarki. 5.W przypadku niedodania cukinii czy pieczarek polecam rozrobić w kilku łyżkach wody odrobinę warzywka/vegety. Dolać. 6.Doprawić wedle preferencji

Fiolka w kuchni
Uszka z kapustą i grzybami 192

grzyby - i odstawić osobno do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle na rumiany kolor. Grzyby oraz kapustę poszatkować drobniej i dodać do cebuli na patelni. Smażyć razem na średnim ogniu, podlewając niewielką ilością wody przez 30-40 minut. Po 10 minutach od rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić(...)mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki o średnicy około 6 cm, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować uszka, składając ciasto

Świat Domowej Kuchni